Predstavljena knjiga o požeškoj katedrali i zbornik radova o Ivi Duliću

Knjiga o Katedrali
(FOTO: požeška biskupija)

14.10.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 2567

O dvadesetoj obljetnici uzdignuća župne crkve sv. Terezije Avilske u Požegi na dostojanstvo Katedrale požeški biskup Antun Škvorčević napisao je kulturno-povijesni prikaz o tom sakralnom zdanju na hrvatskom i engleskom jeziku pod naslovom »Katedrala Sv. Terezije u Požegi - The Cathedral of St. Theresa in Požega«. Knjiga je tiskana u izdanju serije "Ars sacra Dioecesis Poseganae" u većem i manjem formatu, prikladnom za kraću informaciju posjetitelja ove crkve.




Svečano predstavljanje knjige bilo je upriličeno 13. listopada u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi u sklopu programa priprave za ovogodišnju proslavu svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale i grada Požege. Tom prigodom ujedno je predstavljena i knjiga »Ivo Dulčić - Zbornik radova s kolokvija u Požegi prigodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja«, održan 18. lipnja 2016. godine.






Knjigu o Katedrali Sv. Terezije u Požegi predstavila je Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu služeći se u power pointom. Slijedeći šest njezinih poglavlja, progovorila je o izgradnji crkve sv. Terezije, pri čemu je veliku ulogu imala carica i kraljica Marija Terezija te zagrebački biskup Franjo Tahuszy, o njezinoj obnovi koncem XIX. stoljeća, uređenju za katedralna slavlja nakon utemeljenja Požeške biskupije, preuređenju katedralne kripte u kapelu sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Požeške biskupije, sakralnim predmetima u Katedrali te o njezinoj Riznici. Posebno se osvrnula na obnovu izvanredno vrijedne katedralne kasnobarokne arhitekture i njezine opreme koju je nakon osnutka Požeške biskupije vodio biskup Antun Škvorčević u suradnji s vrsnim poznavateljima baroka te suvremenim umjetnicima čija su djela našla svoje mjesto u ovom svetom zdanju, oplemenivši ga u njegovoj prikladnosti da bude stolnom crkvom.




Predstavljačica knjige je zahvalila biskupu Škvorčeviću za sve što je učinio u obnovi Katedrale, a posebno što je spomenutom knjigom na jednostavan a stručan način približio čitateljima to lijepo zdanje. O knjizi »Ivo Dulčić - Zbornik radova s kolokvija u Požegi prigodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja« u izdanju Požeške biskupije govorio je Igor Zidić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist iz Zagreba, koji je bio moderator spomenutog Kolokvija. Izrazio je radost što je biskup Škvorčević uz monografiju o ivi Dulčiću pokrenuo prošle godine i kolokvij o Ivi Dulčiću u Požegi, povjerivši njemu da okupi deset vrhunskih stručnjaka kako starije, tako i mlađe generacije, te na taj način dadnemo što je moguće cjelovitiji prikaz života i djela iznimnoga hrvatskoga umjetnika kakav je bio Ivo Dulčić. To su, uz Zidića bili: Ivanka Reberski, Antun Karaman, Tonko Maroević, Sandra Križić Roban, Marito Mihovil Letica, Željka Čorak, Marin Ivanović, Igor Loinjak i Biserka Rauter Plančić. Potom je u kratkim crtama prikazao izlaganje svakog od spomenutih sudionika Kolokvija, preporučivši nazočnima da uzmu Zbornik u ruke i pročitaju ih. Potom se nazočnima obratio biskup Antun, zahvalivši ponajprije predstavljačima spomenutih knjiga.




Ispričao se nazočnima što se usudio pisati o požeškoj Katedrali, jer to pripada stručnijima od njega. No, podsjetio je na činjenicu da čovjek najprije nauči govoriti a onda pisati, istaknuvši da je tako i s obzirom na požešku Katedralu. Mnogo je onih koji o njoj pripovijedaju a manje onih koji o njoj pišu. Podsjetio je da je požeška crkva sv. Terezije Avilske postala katedralom prije dvadeset godina a da o njoj još nije napisana stručna monografija. Spomenuo je kako je postojao plan da se to učiniti 2013. prigodom 250. obljetnice posvete crkve sv. Terezije Avilske, potom 2015. o 500. obljetnici rođenja njezine zaštitnice sv. Terezije te ove godine prigodom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća crkve na čast katedrale.




No, po svemu sudeći to će se ostvariti sljedeće godine. Rekao je da se odlučio sâm napisati kratak prikaz ove crkve i predstaviti je slikom, ponajprije kao dar uzvanicima na slavlju 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, kao i vjernicima Požeške biskupije čija je Katedrala majka crkva te drugim njezinim posjetiteljima, u iščekivanju stručno napisane monografije iduće godine. Zahvalio im je unaprijed za to djelo i još jednom se ispričao što se kao nevježa usudio pisati o tako snažnom objektu kao što je požeška Katedrala. Kad pogledate korice knjige, ustvrdio je biskup, i na njima rakurs koji je uhvaćen fotografijom Katedrale, odmah osjetite da je tim objektom ispričana neka velika priča kojoj ne možete lako doći na kraj, ustvrdio je biskup. Kadgod uđem u tu crkvu, osjetim da u njoj nisam stranac, jer postoji nešto što ja i taj crkveni prostor imamo zajedno, neke proporcije duha po kojima pripadam svijetu o kojem Katedrala svjedoči i u koji me želi uvesti, za razliku od nekih drugih prostora u koje, kad uđem, osjetim da tu nešto nedostaje i da mu ne pripadam. Volio bih i želio da kroz ovu slikovnicu svatko od vas osjeti snagu toga svetog zdanja, njegove arhitekture i opreme te osjetite i vi kamo i kome pripadate, rekao je biskup. Zahvalio je nazočnima za sudjelovanje na ovoj svečanosti i za iskustvo naše međusobne blizine u kojoj se uvijek događa i Božja blizina.




Blagoslovio je one koji su zborili i koji su slušali te im je svima čestitao svetkovinu svete Terezije Avilske. Predstavljanjem je moderirao Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika i književnosti na Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, a program je s nekoliko višeglasnih skladbi obogatio Komorni sastav požeških gimnazijalaca pod ravnanjem Maria Večerića, katedralnog zborovođe i orguljaša. Predstavljene publikacije mogle su se nabaviti po promotivnim cijenama, a svim nazočnima darovano je na poklon malo izdanje knjižice o Katedrali.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI