Veličanka Nikolina napustila uredski posao i odjenula vojničku odoru

Nikolina Vuković iz Velike
(FOTO: loklani.hr)

13.10.2017. | Lokalni.hr
Pregleda: 12051

Žene u vojsci danas više nisu neka posebna novost. U posljednjem naraštaju ročnika na dragovoljnom osposobljavanju u Požegi bila ih je čak jedna četvrtina, ali izbor mlade povjesničarke Nikoline Vuković ipak je bio pomalo neočekivan. Naime, 25-godišnja magistrica povijesti iz Velike odlučila je zahvaliti se na suradnji svojim poslodavcima iz Hrvatskog instituta za povijest i odjenuti vojničku odoru.

Sve dosad Nikolina se bavila vojnom i političkom poviješću Domovinskog rata, a za svoje znanstveno-istraživačke radove o izigranom dogovoru o demilitarizaciji istočne Slavonije te o stradanju prognanih Iločana primila je i nagrade. Ovaj će mjesec, međutim, okrenuti novu stranicu u svom životu i prisegnuti na vjernost domovini.

– Nisam odlučila preko noći, moje promišljanje o tome traje već skoro dvije godine. Na kraju sam shvatila da uredski posao nije za mene. Meni treba dinamika, avantura i akcija, a vojska mi tu savršeno odgovara – kaže Nikolina, koja se u danas treba javiti u požešku vojarnu. Iako je izabrala vojsku, simpatična i ambiciozna djevojka iz Velike i dalje će se baviti i poviješću. Štoviše, upravo je u proceduri upisivanja doktorata.


Cilj – postati časnica


Ostvarit će davnu želju i spojiti svoje dvije najveće strasti. U vojsci bi joj visoka škola trebala pomoći u daljnjem napredovanju, a cilj joj je postati časnica. Još nije do kraja isprofilirala svoje želje, a spremna je prihvatiti svaki posao koji joj se dodijeli. Ipak, najviše je privlače vojna policija i mirovne misije, o kojima je već mnogo naučila. Završila je diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, toj temi bio je posvećen njezin magistarski rad, a išla je i na tečajeve arapske kulture. Teorijsko znanje sada želi oplemeniti u praksi.

– Voljela bih da moj rad u vojsci bude povezan s poviješću i operativnim djelovanjem, gdje dosta mogu pridonijeti jer dobro poznajem terminologiju i način ratovanja. Nadam se da će to u vojsci prepoznati i da im je potreban takav kadar – nastavlja. Nikolina cijeli život sanja o vojnoj karijeri. Već se dokazala kao odlična poznavateljica vojne povijesti, ali ne zaostaje ni u fizičkim predispozicijama, koje su za vojni poziv još važnije. Odmalena se bavila sportom, nekada je aktivno igrala rukomet i odbojku, a nakon što je diplomirala na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, ponovno je dobila malo više slobodnog vremena pa se posvetila teretani i trčanju, koje obožava.

Jedva čekam da počne

– Razgovarala sam s nekim curama s kojima sam išla na zdravstvene preglede i koje su u vojsku otišle još u lipnju. Sve kažu da im je odlično. Držimo se skupa i uvjerena sam da sve možemo odraditi isto kao i muškarci, možda smo čak u nekim stvarima i bolje. Jedva čekam da počne, da zamijenim Zagreb za svoju Slavoniju i da se malo ispušem – zaključila je Nikolina.    

izvor: www.lokalni.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI