Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Josipa Fajdića ¨Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe”

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

07.10.2017. | pozega.hr
Pregleda: 3681

"Posebnosti Like, priroda, povijest, kultura i istaknute osobe" djelo je poznatog ličkog liječnika i intelektualca prof.dr.sc. Josipa Fajdića koje je sinoć prvi puta predstavljeno požeškoj javnosti. Kako sam autor kaže riječ je o cjelovitom štivu koje na konzistentan način ocrtava povijest, kulturu, religiju i brojne druge aspekte Like.




- Knjiga na znakovit način upotpunjuje sliku o Lici, a razbija negativnu percepciju i stereotip kao o kraju koji je zabačen i u kojemu su zime hladne i duge, gdje su rođeni Tesla i Starčević i tu počinje i završava cijela percepcija. Ova je knjiga zasigurno razbila stereotip o Lici. – rekao je prof.dr.sc. Josip Fajdić.


Knjiga je sastavljena od dva dijela. Prvi dio sadrži relevantne podatke iz svih navedenih sektora, dok su u drugom dijelu opisane biografije preko 300 najznačajnijih osoba Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije. Prema povijesnim podacima iz 1886. godine, među osam županija spominje se i Ličko-krbavska koja se tada prostirala od Zrmanje sve do kapelskog zaleđa i Rakovice. U knjizi je dan poseban osvrt na prirodne resurse, jer je poznato da je Lika regija s najviše nacionalnih parkova, jedna od najbogatijih vodom, čistim zrakom, čistim tlom i ostalim predispozicijama za razvoj turizma i proizvodnju ekološki zdrave hrane.


Uz autora, o vrijednom izdanju govorili su prof.dr.sc. Željko Holjevac, recenzent, prof.dr.sc. Ante Bežen te dr.sc. Vesna Vlašić.

www.pozega.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI