Izlet članova HPD ¨Sokolovac¨ Požega na Vlašić – BiH

HPD Skolovac na Vlašiću
(FOTO: S.P.)

03.10.2017. | Snježana Poljak
Pregleda: 5291

Protekli vikend, 36 planinara HPD-a "Sokolovac" proveli su u susjednoj državi Bosni i Hercegovini. Cilj putavanja bio je odlazak na Vlašić i njegov najveći vrh Paljenik na 1942 mnv.




Iako se u planinarstvu voli koristiti riječ "osvajanje", u ovom slučaju riječ je preteška za pitomu planinu kao što je Vlašić.






Vlašić se izdiže svojom prirodnom jednostavnošću i gostoljubivošću. Planina koja pogoduje svima: planinarima, biciklistima, sportašima, paraglajderima, ribarima, ljubiteljima prirode. Ugodna u svim godišnjim dobima udaljena je 28 km od Travnika.




Planinari su bili smješeni u novom planinarskom domu "Paklarske stijene" na nadmorskoj visini od 1509 mnv. Dom koji još službeno nije niti otvoren, pa ni završen, ali opskrbljen svime što je potrebno. Ovo je jedini dom u regiji na ovoj nadmorskoj visini gdje se može doći asfaltiranom cestom s dvije trake. Od doma se može hodati na razne staze. Prema Paljeniku najvišem vrhu Vlašića 1942 mnv, Vlašićkoj gromili 1919 mnv, vrhu Pavao 1808 mnv, ili recimo do Devečana koji su na 1760 mnv.




Pri dolasku slijedio je uspon upravo na najviši vrh Paljenik. Konstantan uspon trajao je oko sat i po vremena do doma "Jusuf Pečenković" na Devčanima. Još toliko je bilo potrebno do samoga vrha ali blažim i ravnijim dijelom. Planinari su se vratili u "Paklarske stijene" prije mraka gdje su domaćini prirediti tradicinalni specijalitet, bosanski lonac.




Drugi dan slijedila je kraća tura do kapelice Gospe Snježne koja se nalazi dva sata hoda od doma u prelijepoj borovoj šumi. Planinari su odmor potražili iznad kapelice na jednom od najljepših vidikovaca na Vlašiću.

Na povratku prema Požegi posjetili su Travnik. Posebna čast je bila vidjeti rodnu kuću jedinog dobitnika Nobelove nagrade za književnost na području bivše Jugoslavije, Ive Andrića. Kuća je od 1974. godine je preuređena kao Memorijalni muzej u sastavu Zavičajnog muzeja Travnik.




Uz čevape, kahvu, rahatluk planinari su se oprostili od Bosne ponosne, puni lijepih planinarskih slika i pričica. Vodič ovog zanimljivog izleta bio je Frano Barišić koji je od Društva dobio veliku kvačicu za vođenje i organizaciju.




Kroničar Društva, Snježana Poljak


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI