Biskup Škvorčević predvodio slavlje prigodom obljetnice smrti ¨Riječke majke¨

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

01.10.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 1879

Na 95. obljetnicu preminuća i 125. obljetnicu rođenja službenice Božje, Majke Marije Krucifikse Kozulić, nazvane "Riječkom majkom", 29. rujna u samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci misno slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Izraze dobrodošlice biskupu i sudionicima slavlja uputila je vrhovna poglavarica Družbe s. Nives Stubičar. Uvodeći u misno slavlje biskup je spomenuo kako nije slučajno da jedan biskup iz Slavonije predvodi ovo misno slavlje, jer sestre Presvetog Srca Isusova već 80 godina djeluju u Slatini, ugrađene 20 godina u Požešku biskupiju koja se prošle nedjelje spomenula navedene obljetnice svojim Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom. Istaknuo je kako je znakovito da je Majka Marija Krucifiksa napustila ovozemaljski život na današnji dan i pridružila se nebeskom zboru svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, poželjevši da ovaj blagdan daruje sudionicima slavlja duhovnu snagu od koje je ona živjela.




U homiliji biskup je podsjetio kako se u imenu pojedinog arkanđela krije starozavjetno Božje ime na hebrejskom – "El", "Elohin", što upućuje na to da su anđeli stvorena duhovna bića najtješnje povezana s Bogom, a potom i s čovjekom kao duhovno-tjelesnim bićem, slikom i prilikom Božjom. Istaknuo je da anđeli na neki način zastupaju sva stvorenja pred Bogom, ponajprije čovjeka, te su njegovi čuvari. Na temelju prvog čitanja iz Knjige Otkrivenja sv. Ivana Apostola biskup je upozorio kako su se anđeli kao bića stvorene, a ne apsolutne slobode mogli opredijeliti protiv Boga, i da nas sveti pisac izvješćuje kako se to i dogodilo, slikajući to kao rat na nebu u kojem je pobijedio Mihael i njegovi anđeli, čije ime znači "Tko kao Bog?". Biskup je potom protumačio neuhvatljivost i izazovnost ljudske slobode ranjene zlom, koja vođena sebičnošću dovodi čovjeka do opredjeljenja koja su protiv njega samoga, čine ga žrtvom zla i osuđenikom na smrt. Istaknuo je kako znanost nema odgovora na pitanje ljudske slobode, zla i smrti, te da nas Objava Božja po sv. Ivanu u današnjem drugom čitanju uči kako je jedino Isus Krist, Sin Božji svojom mukom i smrću, snagom ljubavi kojom je žrtvovao sebe za nas na križu pobijedio anđeosku i ljudsku pobunu protiv Boga, oduzeo moć zlu i smrti te uspostavio čovjeka u punom dostojanstvu njegove slobode.


Biskup je spomenuo kako se mlada riječka djevojka Marija Kozulić u prvoj polovici dvadesetog stoljeća susrela s tim dramatičnim pitanjem slobode i traganja za pravim opredjeljenjem. Naglasio je da nam nije moguće protumačiti kako se u našoj nutrini događaju duhovni procesi koji dovode do uvida o smislu naših opredjeljenja za Boga i pokreću slobodu da izabere Isusov put, kao što se to dogodilo s Marijom Kozulić. Dar je to Božji, zaključio je. Na temelju evanđeoskog ulomka o Natanelovu susretu s Isusom i njegove peterostruke upotrebe riječi "gledati" i "vidjeti", biskup je kazao kako je vjera moć našega duha kojim vidimo sebe i život Božjim pogledom. Priupitao je nazočne: "Kojim pogledom gledaju svoj ljudski život, svoje postojanje ranjeno zlom i smrću?" Zaključio je da počesto ne vidimo dobro jer nam je zloća kojom smo ranjeni pomutila pogled. Potrebno je stoga u dubini svoga bića progledati vjerom u Isusa Krista u kojem nam je Bog omogućio da vidimo istinu o nama, obznanjenoj u punini u njegovoj muci i smrti na križu, pobjedi nad zlom. Nadovezujući se na tu tvrdnju, biskup je rekao kako je Majka Marija Krucifiksa iz takvog pogleda vjere, bila potpomognuta u svom opredjeljenju da uloži svoj život za siromašne, bolesne, prezrene, za odgoj onih koji nemaju mogućnosti školovanja. Sjedinila je svoj život s njegovim križem, o čemu svjedoči i njezino redovničko ime Krucifiksa, "Razapeta". Pozvao je nazočne vjernike da se slijedeći primjer Majke Marije Krucifiksa ne odreknu Božjeg nauma o njima, ostvarenog u ljubavi Isusa Krista na križu. Zaključio je homiliju riječima: "Neka moli s nama i za nas službenica Božja Majka Marija Krucifiksa da budemo gorljivije duše za Boga, pa da poput nje vidimo ono što drugi ne vide, da se naša sloboda osnažena Božjom prisutnošću u nama opredjeljuje za ono što je njegovo te i mi budemo pobjednici s Isusom Kristom u našim ljudskim malenostima i nemoćima".


Nakon popričesne svi nazočni uputili su Bogu molitvu za proglašenje blaženom Majke Marije Krucifikse Kozulić. Vrhovna poglavarica s. Nives Stubičar uručila je potom biskupu njezin brončani reljef a kućna poglavarica s. Dobroslava Mlakić zahvalila je biskupu i svima nazočnima za sudjelovanje na slavlju. Biskup se kratko zadržao u razgovoru s vrtićkom djecom koja su sudjelovala na svetoj misi i pjevala za vrijeme pričesti te je njihovim roditeljima zahvalio za opredjeljenje da im djeca u katoličkom vrtiću rastu u ozračju Isusove ljubavi, zazvavši na sve Božji blagoslov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI