Hrana je puno jeftinija u Srbiji i BiH, pogledajte što se najviše isplati kupovati u susjednim zemljama

Usporedbe cijena hrane
(FOTO: Index.hr)

30.09.2017. | Index.hr
Pregleda: 5746

Sve je više izvještaja u medijima o tome kako građani Hrvatske odlaze u susjedne zemlje u šoping hrane, naročito ljudi u Slavoniji kojima je bosanska Posavina zbog povoljnijih cijena postala omiljena destinacija za kupovinu vikendom. Stoga smo odlučili provjeriti kakve su cijene pojedinih prehrambenih artikala u prodajnim lancima u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Zanimalo nas je koliko u svim tim državama koštaju kruh, mlijeko, ulje, brašno, riža i tjestenina, od voća smo provjerili koliko stoji kilogram banana, limuna i jabuka, od mesa piletina i svinjetina, te začin Vegeta i omiljeni slatki namaz Nutella.





Meso mnogo jeftinije u BiH i Srbiji


Ispostavilo se da se građanima Hrvatske koji su blizu granice s Mađarskom, Srbijom i BiH itekako isplati otići u veći šoping hrane, s obzirom na to da je većina prehrambenih artikala široke potrošnje jeftinija u tim državama. Italija je pak uvjerljivo najskuplja, no oni koji idu u kupovinu hrane u Italiji mogu zato računati na veći izbor u supermarketima, te za Italiju specifične proizvode kojih baš i nema na policama hrvatskih trgovina.

Srbija i BiH su najpovoljnije destinacije za kupovinu hrane, te je u njima većina proizvoda jeftinija nekoliko kuna nego u Hrvatskoj, pa i kada je riječ o brendovima hrvatske proizvodnje. Meso je značajno jeftinije u Srbiji, BiH i Mađarskoj - piletina i za 10-15 kuna po kilogramu -  nego u Hrvatskoj. Vegeta je također jeftinija u susjednim državama, kao i banane, no cijene brašna, riže i limuna su slične kao i u Hrvatskoj.

U Italiji je sve skuplje nego u Hrvatskoj, osim Nutelle

No, postoje i neke znakovite razlike u cijenama, primjerice u vezi Nutelle, koja je najskuplja u Hrvatskoj, a najjeftinija u Italiji gdje pakiranje od jednog kilograma košta manje od 40 kuna, dok je u Hrvatskoj 58 kuna. U ostalim je zemljama između 40 i 50 kuna.

Cijene smo našli na stranicama popularnih supermarketa u spomenutim državama, kao što su npr. Coop u Italiji, Maxi u Srbiji, Bingo u BiH, itd. Provjerili smo i koliko isti artikli koštaju kod konkurencije te smo sve to dodatno provjerili kod prijatelja i poznanika koji žive u tim državama i redovito kupuju u tamošnjim trgovinama.

U prekogranični šoping bolje je ići u manja mjesta


Tako smo saznali i neke kulturalne specifičnosti pojedinih zemalja, primjerice to da se u Italiji baš i ne jede mnogo kruha, pa visoka cijena ove namjernice i nije neki problem. U Italiji je 2015. zabilježeno najmanje korištenje kruha u povijesti, prosječno 90 grama dnevno.

Razlike u cijenama postoje i u odnosu na to u kojem se dijelu zemlje ide u prekograničnu kupovinu. Veći su gradovi redovito skuplji od manjih, što znači da je u Srbiji bolje ići u pogranični šoping u neko malo vojvođansko mjesto sa supermarketom, nego na izlet do Novog Sada ili Beograda.

izvor: www.index.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI