Prisjećanje na najhumaniju akciju u Domovinskom ratu

Psihijatrija u Lipiku
(FOTO: Compas.com.hr)

30.09.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 1975

U Pakracu je 29. rujna obilježena dvadeset i šesta obljetnica evakuacije pakračke psihijatrije. Među okupljenima su bili prisutni i sudionici same akcije koji su se prisjetili "najhumanije akcije u Domovinskom ratu".

Akcija evakuacije se odvijala u noći 29. na 30. rujna 1991. te je u njoj sudjelovalo četrdeset i pet sudionika koji su po sistemu štafete izvukli i spasili dvije stotine i sedamdeset pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege pakračke Bolnice.

Ispred zgrade nekadašnje Psihijatrije jučer je otkrivena ploča sjećanja, a zatim su se okupljeni uputili u prostorije psihijatrijskog odjela u koji se ušlo prvi put nakon evakuacije bolesnika. Objekt je gotovo netaknut od ratnih vremena, ali na njemu su vidljive rane te on vapi za obnovom.


Na održanoj svečanoj tribini govorili su sudionici same akcije, pakrački branitelj Marko Martinelli i Albert Saleta, koji je u sklopu evakuacije bolesnika vozio autobus s bolesnicima. Među uzvanicima su bili doc.dr.sc. Marijana Braš, u svojstvu izaslanice Predsjednice Republike Hrvatske, Miroslav Vacek, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, Renato Marinić, izaslanik lipičkog gradonačelnika, general zbora Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana u Lipiku, prof.dr.sc. Veljko Đorđević, predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja te brojni drugi. Prisutni su mogli saznati kako postoji mogućnost da se u prostoru bivše Psihijatrije uspostavi Veteranski dom za potrebe stalnog smještaja hrvatskih branitrlja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI