Mogu li Lipik i Dinamo nastaviti pobjednički niz?

30.09.2017. | M.M./sportalo.com
Pregleda: 4001

U subotu i nedjelju igra se 5. kolo Požeško slavonske 1. ŽNL, ponovno se ne zna gdje je zanimljivije, svaki od šest susreta nosi svoje zanimljivosti. Vodeći dvojac ima ozbiljne protivnike, bit će zanimljivo vidjeti mogu li Lipik i Dinamo i nakon Jakišića odnosno BSK-a ostati maksimalni ili će jedan nastaviti sam na vrhu, ili će obje serije stati…

Iako se igraju u različitom mjesecu, sve će utakmice krenuti u istoj satnici (16,00),danas će u pogonu biti tereni u Jakšiću i Požegi, a ostatak društva igra u nedjelju. Prošle sezone Požega i Kaptol su dugo predvodili prvoligašku karavanu, u završnici jesenskog dijela sezone u Kaptolu su se sreli u superderbiju koji je na kraju i prelomio prvaka, kako jesenskog tako i konačnog. Ovoga puta ponovno je riječ o derbiju, uvijek je tako kada su ova dva kluba na kontra stranama, tako je i zbog sjajnog igračkog kadra kojim raspolažu i Mitrović i Poleti, no i  jedni i drugi su daleko od prošlosezonskog ulaska u sezonu. Uostalom, tablica sve govori, Požega ima dva poraza iz dva izleta sa svog stadiona, a Kaptol je na 3 boda i isto toliko poraza. Ako se sjetimo da su i do te pobjede došli u posljednjim minutama domaćeg dvoboja protiv Papuka jasno je da to nije pravi Kaptol. A sada se i jedni i drugi moraju vaditi. Iako je još dosta do kraja, minus 6 bodova je ozbiljan udarac požeškim ambicijama da obrane titulu, a Kaptol vjerojatno više i ne razmišlja o tome, polako ali sigurno Poletijeva momčad treba loviti bodove da bi odradila jednu mirnu sezonu u sredini ljestvice. Poraz u ovom susretu bi čak mogao dovesti u pitanje i poziciju jednog ili drugog trenera, pa će pristup momčadi možda reći ponešto i o tome koliko momčadi stoje iza njih. Na Rekreaciji je jasno da je Požega favorit, Mitrović raspolaže nešto širim kadrom, no Kaptol je prepun iskustva, bit će to vjerojatno šahovska partija s neizvjesnim ishodom.

Već u komentarima prošlonedjeljnih utakmica imali smo jednu verbalnu najavu druge subotnje utakmice. Uvijek korektni Kužilek i Pažin najavili su da idu po pobjedu, jedan sasvim sigurno neće uspjeti, no utakmice Jakšića i Lipika zaista su uvijek zanimljive. Ovoga puta Lipik dolazi u sjajnoj formi, pobjede nižu kao na tekućoj vrpci, igraju dobar nogomet, a tokom tjedna dobili su i veliko pojačanje u vidu povratka jednog od nositelja njihove igre Ljubana Garače čija minutaža je ipak još uvijek dosta upitna, no sam njegov povratak puno će značiti trenutnom prvenstvenom lideru. S druge strane Jakšić je možda malo i podbacio u otvaranju sezone, prije svega to mogu zahvaliti porazu od Mladosti na svom terenu, to će svakako negdje morati nadoknaditi, a novi domaći poraz nikako ne žele. Igrački je Lipik kompletnija momčad, no na Jajarama su padale i osjetno jače momčadi, dakle još jedna vrlo zanimljiva i neizvjesna utakmica.


Bučani su u otvaranju sezone pretplaćeni na derbije, nakon domaćih protiv Kutjeva i Lipika, sada ih čeka prvo veliko gostujuće iskušenje u vidu odlično raspoloženog Dinama. Iako su doveli najzvučnije pojačanje u ljetnom prijelaznom roku u vidu Tomislava Žuljevića nogometaši Dinama su ipak objektivno iznenađujuće uspješni. Igraju odličan nogomet baziran na čvrstoj obrani koja je tek u Kaptolu kapitulirala dva puta, ali imaju i efikasan napad. S druge strane utakmice BSK-a su najsiromašnije golovima, kao i Dinamo primili su samo dva pogotka, no i postigli su samo 4 gola. Već iz ovoga je jasno kakva utakmica se može očekivati u Vidovcima, i Čabraja i Pejnović će najprije pokušati sačuvati svoju mrežu, a onda što sjajni napadači na jednoj ili drugoj strani naprave. S jedne strane Žuljević, Pavić i Novinc, s druge Tvrdy, Marčinović i Blašković, sigurno obrane neće bezbrižno sačuvati svoje mreže..


Tim osvježenje je nekako potiho krenulo u sezonu, a skupili su 9 bodova uz vrlo dobre prezentacije u svim utakmicama. U 5. kolu putuju u obližnji Gradac kod Slavena koji je krenuo s kvalifikacijskim utakmicama nakon 4 uzastopna poraza. Kuzmičani su tradicionalno neugodan, vjerojatno i najneugodniji protivnik, Slaven im je redovna mušterija, no zaista nevjerojatan niz Tim osvježenja prekinut je u prošlom međusobnom ogledu kada su Gračani slavili u sred Kuzmice. Nesporno je da su gosti prilično kvalitetnija momčad, spremnija i u ovaj susret ulaze kao favorit bez obzira na priču o Slavenu kao domaćinskoj ekipi. Josip Novak i Bruno Čolak  će zbog kartona preskočiti ovaj dvoboj.

Papuku "kvalifikacije” nisu krenule samo zahvaljujući Gračanima koji su na bodovnoj nuli, no situacija u Velikoj nikako nije idilična, jedan bod iz 4 kola nije niti blizu onoga što se očekivalo od Kljajićeve momčadi. Sada im u goste dolazi Kutjevo, jedna vrlo ozbiljna i dobra momčad i Papuk se ne nalazi u zavidnoj situaciji. Kutjevo je imalo velike najave pred sezonu, a za sada su na polovičnom učinku, iako treba biti objektivan i reći da su Zeleni odradili dva od 3 najteža gostovanja ove lige. I na jednoj i na drugoj strani puno je odličnih igrača, no Majetiću i Ragužu najveća će prijetnja biti Jurica Kljajić odnosno Josip Budimir, o njihovoj inspiraciji mogao bi ovisiti konačni ishod.

U Mihaljevcima će se sastati momčadi s identičnim bodovnim učinkom, i Croatia i Mladost su skupili po 6 bodova, po jednom očekivano protiv Slavena i jednom iznenađujuće protiv Požege odnosno Jakšića.. Ovo je vjerojatno utakmica u kojoj će se vidjeti tko će u koji dio ljestvice do kraja jesenskog dijela prvenstva. I jedni i drugi imaju svoje adute, a koliko će teren biti adut jednima ili drugima ostaje nam vidjeti, Croatia ipak radi u takvim uvjetima pa se to ipak nameće kao određena prednost. Pobjeda bi jedne ili druge lansirala u gornji dio ljestvice, osigurala sasvim miran nastavak prvenstva i valja zaključiti da je ulog prilično velik. Određeni pritisak je svakako na domaćinu, bodovi na svom terenu se moraju osvajati. Objektivno obje ove momčadi vrijede sredine ljestvice, i teško će i jedni i drugi izaći iz zone od 5 do 9 mjesta gdje po svemu pripadaju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI