¨Optužbe obitelji Marinac su neosnovane, trudili smo se Zlatka i Snježanu uključiti u sve sfere društvenog života¨

Dinko Zima
(FOTO: 034portal)

30.09.2017. | VUP
Pregleda: 10925

Nastavno na naš članak "Šokante optužbe na račun djelatnika Veleučilišta u Požegi" i nakon izjave pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, svoju stranu priče iznijelo je Veleučilište u Požegi čiji demantij prenosimo u potpunosti.

"Veleučilište u Požegi odlučno odbacuje sve optužbe na koje se tiču navodnih problema koje su studenti Zlatko i Snježana Marinac imali tijekom studiranja na Veleučilištu.

Zlatko Marinac se upisao na Veleučilište u Požegi akademske godine 2009./2010. gdje je bez ikakvih posebnih zahtjeva i primjedbi uspješno položio 37 kolegija. Veliki dio pisanih i usmenih dijelova ispita odvijao na 1. i 2. katu zgrade Veleučilišta na koje su ga nosili, kako njegov otac, tako i domari zaposleni na Veleučilištu. On niti u jednom trenutku nije to predstavio kao problem sve do l. srpnja 2013. godine kada se prvi put obratio dekanu Veleučilišta s obavijesti o navodnoj diskriminaciji na osnovi invaliditeta ukazujući na problem svog prisustva u dvoranama na katovima zgrade Veleučilišta.


Tvrdnje navedene u otvorenom pismu da "stoji činjenica da je imenovana viša predavačica odbila sići kako bi ispitala studenta zbog čega mu je upisan pad" ne odgovaraju istini budući se na ispitnom roku 1. srpnja 2013. godine profesorici Bjelić niti u jednom trenutku prije termina ispita sa zahtjevom za održavanje ispita u drugom prostoru nije obratio niti student Marinac, niti bilo tko od članova njegove obitelji.


lstina je da zgrada u kojoj se nalazi Veleučilište u Požegi nema prilagođen pristup 1. i 2. katu osobama s invaliditetom jer zbog statike same zgrade (bivši dom JNA, odnosno HV) Veleučilište nije bilo u mogućnosti ugraditi unutarnji lift o čemu postoji mišljenje ovlaštenog inženjera građevinarstva dok bi ugradnja vanjskog lifta dovela do značajnog smanjenja učioničkog prostora. Međutim, Veleučilište je učinilo niz prilagodbi kako same zgrade u kojoj se nalazi Veleučilište tako i nastavnog procesa za osobe s invaliditetom. Tako je u kolovozu 2013. godine donijeta odluka kojom se uvodi obveza održavanja pisanih i usmenih ispita za osobe s invaliditetom u dvoranama u prizemlju Veleučilišta, a u siječnju 2015. godine odluka kojom se uvodi dužnost svih nastavnika Veleučilišta u Požegi da studentima s invaliditetom omoguće održavanje pisanog dijela ispita u prizemlju zgrade Veleučilišta te ih usmeno ispitaju tijekom istog dana. U rujnu 2013. godine donijeta je odluka o imenovanju mentora i koordinatora za osobe s invaliditetom čije usluge Zlatko i Snježana Marinac nikada nisu zatražili niti su ikada prisustvovali sastancima s osobama s invaliditetom koje je Veleučilište organiziralo jednom u semestru. Također je u kolovozu 2016. godine na stražnji ulaz u zgradu Veleučilišta montirana podizna platforma za prijevoz osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti čime je omogućen pristup prizemlju zgrade u kome se nalazi Studentska služba, sanitarni čvor za osobe s invaliditetom koji je u potpunosti u funkciji te dvorana u kojoj se održava nastava te Pisani i usmeni ispiti za osobe smanjene pokretljivosti. Također je trenutno u postupku izrada projektne dokumentacije za dogradnju i uređenje zgrade Veleučilišta u Požegi čime bi se liftom te toplim prolazima omogućio pristup većini prostora Veleučilišta osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti. Planirani završetak izrade projektne dokumentacije je studeni 2017. godine. Uskoro će na Veleučilištu započeti radovi kojima će se omogućiti samostalan pristup osobama u invalidskim kolicama dvjema dvoranama u prizemlju zgrade kroz stražnji ulaz postavljanjem kosih prilaza na oba stepeništa.

Netočni su navodi da je profesorica Dragana Bjelić pisano zahtijevala da se Zlatka Marinca isključi s Veleučilišta, a optužbe da su studenti s invaliditetom "ispitivani u nazočnosti svjedoka što nije bio slučaj s ostalim kolegicama i kolegama” su potpuno neutemeljene budući da je Pravilnikom o ocjenjivanju propisano da u slučaju da ispitu pristupi samo jedan student, ispitu mora prisustvovati bar još jedan svjedok.

Nisu istinite niti tvrdnje da je Zlatko Marinac isključen s promocije budući da je uz Pisani poziv na promociju, u više navrata njegova majka od strane dekana upitana o namjeri njegovog dolaska na promociju kako bi se Zlatku Marincu osigurali uvjeti za pristup promociji, a sve u želji da kolega Marinac prisustvuje tom svečanom činu i pruži pozitivan primjer svima ostalim osobama s invaliditetom na ponos svojoj obitelji i cijeloj veleučilišnoj zajednici. Upravo na navedenoj promociji je kao gost u publici prisustvovala osoba u invalidskim kolicima.

Zapanjuje tvrdnja u otvorenom pismu da se "dekan u mnogim prilikama prema sinu ponio nečovječno”. Naprotiv, dekani su Zlatku i Snježani Marinac, sve vrijeme studiranja u više navrata nastojali pomoći, a sve s ciljem njihovog uključivanja u sve sfere društvenog života.

Snježana Marinac se na Veleučilište u Požegi također upisala akademske godine 2009./2010. (Veleučilište je za dvije akademske godine Snježanu Marinac oslobodilo obveze plaćanja školarine), te je do danas uspješno položila 42 kolegija, od kojih je jedan položila kod prozvane profesorice i to 8. veljače 2016. godine pri čemu nije bilo ikakvih primjedbi na objektivnost u ocjenjivanju, kriterije vrednovanja ili neprimjerenost u ponašanju profesorice Bjelić.

Postavlja se pitanje zašto Snježana Marinac nije i prije zatražila zaštitu svojih prava kao studenta kad se već navodi da je neprestano i u različitim prilikama i na različite načine ponižavana i vrijeđana, nego tek sad, kada su joj ostala tri ispita do završetka studija od kojih dva ispita upravo kod prozvane profesorice?

U otvorenom pismu su namjemo i indikativno nedosljedno navedene optužbe u ime drugih studenata kako bi se stvorila lažna slika kontinuirajućeg diskriminatornog i ponižavajućeg ponašanja kako prema Snježani Marinac, tako i prema drugim studentima od strane zaposlenika koji su dolazili u kontakt sa Snježanom i Zlatkom Marinac u namjeri da se sve zaposlenike, a posebno profesore i dekane Veleučilišta prikaže bezosjećajnim, nečovječnim, bahatim i nadasve lažljivim osobama.
Neodržive su insinuacije iz otvorenog pisma o tome da bi odnos između navedenih studenata i zaposlenika Veleučilišta bio narušen. Suprotno tome, odnos je bio krajnje korektan, što je vidljivo iz e-mail prepiske između istih a kojima raspolaže Veleučilište u Požegi.

Sve optužbe na račun profesora Veleučilišta, posebice profesorice Dragane Bjelić, bivšeg i sadašnjeg dekana te svih ostalih zaposlenika Veleučilišta, Veleuèilište odlučno odbacuje budući da su u svim susretima s osobama s invaliditetom pokazali izuzetnu susretljivost, spremnost na suradnju i pomoć te odgovorno tvrdi da su svi navodi iz otvorenog pisma kako se studente s invaliditetom "miče prema rubu margine i stigmatizira kao nepoželjnu pojavu", da "nema ozračja prijateljstva, povjerenja i priznanja truda i zasluga", da je Snježana Marinac proglašena "bespredmetnom" te da ju se optužilo da "laže čim zine" lažni i potpuno neutemeljeni te imaju za cilj putem medija vršiti pritisak na Veleučilište u Požegi i njegove zaposlenike.

Nadalje, nema mjesta insinuacijama o "strahu od razorne moći sive eminencije lokalnih moćnika" budući je Veleučilište neovisno javno visoko učilište koje je osnovala VIada Republike Hrvatske kojim upravljaju osobe imenovane od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te se financira iz državnog proračuna te vlastitih prihoda te time ni na koji način nije ovisno o "lokalnim moćnicima".

Veleučilište u Požegi posebno napominje da se na Veleučlište do danas upisalo ukupno 13 studenata s utvrđenim invaliditetom od 60% i više, od kojih je dio i završio studij bez ikakvih primjedbi na način rada i poslovanja Veleučilišta i njegovih zaposlenika u čijim se redovima nalaze i tri osobe s utvrđenim invaliditetom.

Veleučilište ističe da je zadovoljstvo studenata sa zaposlenicima Veleučilišta evidentno iz rezultata studentskih anketa koje se kontinuirano provode svake akademske godine i koje su javno objavljene na službenim stanicama Veleučilišta.

Veleučilište u Požegi u cijelosti podržava izjavu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gde Anke Slonjšak prema kojoj "svatko tko god studira bilo koji smjer i na bilo koji način, a da je student s invaliditetom, mora imati u vidu da mora imati znanja, vještine i spremnost za učenje, a invaliditet je nešto što treba dati podršku da osobe s invaliditetom budu izjednačene s drugim studentima" te naglašava da uz izrazitu empatiju koju zaposlenici Veleučilišta u Požegi imaju prema invaliditetu, navedena karakteristika ne može i ne smije nadomjestiti deficit u znanju.”
S poštovanjem,

dekan dr. sc. Dinko Zima"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI