Policija prijavila direktore Zagrebačke banke, htjeli su oteti zgradu splitskom poduzetniku

Zaba- ilustracija
(FOTO: Google)

29.09.2017. | Index.hr
Pregleda: 4313

Splitska policija izvijestila je danas o dovršetku kriminalističkog istraživanja nad tri osobe. Sumnjiče se da su kao odgovorne osobe i članovi kreditnog odbora banke trgovačkom društvu iz Splita odobrili kredite od 6,7 milijuna eura za projektno financiranje zgrade, uzevši kao osiguranje kompletnu investiciju, zgradu, zemlju i sve nekretnine u privatnom vlasništvu ukupne vrijednosti 11,7 milijuna eura.

Koristeći položaj i ovlasti u namjeri preuzimanja kompletnog projekta jednostrano su i samoinicijativno izmijenili uvjete kredita. Osim što je znatno povećana kamatna stopa, skraćeni su rokovi povrata kredita. Umjesto projektnog, uvedeno je alikvotno financiranje tako da banka više ne financira projekt, nego kupci financiraju banku.

Šteta najmanje 1,3 milijuna eura


Tako je, navodi policija, trgovačko društvo ostalo bez predviđenih sredstava za financiranje zgrade, što je rezultiralo blokadom. Banka je pokrenula ovrhe nad zgradom i zemljištem te osobnom imovinom vlasnika trgovačkog društva. Ovršnim postupkom društvo je oštećeno za najmanje 1,3 milijuna eura. Osumnjičenici su prijavljeni za zlouporabe položaja i ovlasti te sklapanje štetnog ugovora.


Kako doznajemo, radi se o direktorima Zagrebačke banke. Policija je postupala po kaznenoj prijavi koju je podnio oštećenik, vlasnik trgovačkog društva Nitor Nikola Jogunica. Prije mjesec dana nad Nitorom je otvoren stečaj. On tvrdi da je Zaba iskoristila utjecaj da ne prihvate njegovu predstečajnu nagodbu.

Sam Jogunica kaže da banka nije uspjela preuzeti njegov projekt. Tvrdi da ima nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda da je banka radila suprotno zakonima i da ga je zapravo pljačkala. U postupku su provedena vještačenja koja su pokazala da je banka svjesno uništavala građevinski projekt.

www.index.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI