Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka

Predavanje
(FOTO: M.M.)

25.09.2017. | M.M.
Pregleda: 4440

Županijska komora Požega u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova te Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirala je radionicu ``Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka`` koja se održala danas u velikoj dvorani HGK ŽK Požega.

Radionica je namijenjena svim tvrtkama, predstavnicima tijela lokalne i regionalne samouprave, tijelima javne vlasti, predstavnicima poslovnih subjekata i svim ostalim subjektima koji u svom radu prikupljaju i obrađuju osobne podatke.





"Svrha radionica je pružanje dodatnih znanja sudionicima radi jasnijeg razumijevanja pravnog područja zaštite osobnih podataka a time i kvalitetnije i učinkovitije primjene Zakona i nove Opće Uredbe o zaštiti podataka u svakodnevnom radu službenika. Radionica će obrađivati Uredbu (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka – Opća uredba o zaštiti podataka, koja će se izravno primjenjivati u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018.


Stupanjem na snagu Opće uredbe prestaje važiti direktiva 46/95 i mjerodavni zakon, a Opća uredba donosi veliku novost u zaštiti osobnih podataka, a to znači da je pravni akt i da se primjenjuje jednako u svim zemljama članicama Europske unije." - rekla je Sanja Silaj Zeman, načelnica službe za međunarodnu suradnju, europske i pravne poslove koja je ujedno i predavač




Uredba određuje koja su prava pojedinaca, a u skladu s tim i koje su obveze subjekata koji obrađuju osobne podatke. Uredba se primjenjuje na sve tvrtke, bez iznimke, a također se primjenjuje i na pojedince koji obavljaju određenu profesionalnu aktivnost, udruge, bolnice, klubove pa i na fizičke osobe kada obrađuju osobne podatke izvan okvira potrebe kućanstva.




Za nepoštivanje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka, zapriječene novčane kazne koje izriče nadležni prekršajni sud iznose 20.00 do 40.000 kuna za pravnu osobu te 5.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu, dok nova Opća uredba propisuje mnogo strože kazne.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI