Stručni skup: Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

Zgrada HGK u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

21.09.2017. | HGK Požega
Pregleda: 3049

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi niz godina su isključene s njega. U dijelu poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

Kako bi pomogli poslodavcima u pretvaranju ovog izazova u priliku za daljnje unaprjeđenje njihovog poslovanja Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira stručni skup pod nazivom Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.

Neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?


Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznate više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijelite iskustva i izazove na koje nailazite i dobijete odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu.


Budući da je broj sudionika ograničen, molimo Vas da nas obavijestite o svojoj namjeri sudjelovanja najkasnije do 26.09.2017. Potvrdu sudjelovanja molimo javiti ovdje.

Veselimo se Vašem dolasku!

HGK Požega


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI