I dalje nitko ne zna – treba li slati podatke o nekretninama ili ne

Nekretnine
(FOTO: Sb Online)

18.09.2017. | Sb Online
Pregleda: 2464

Vlada je na ovotjednoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o lokalnim porezima, čime se brišu odredbe koje se tiču poreza na nekretnine. No iako je uvođenje poreza na nekretnine odgođeno, prikupljanje podataka ide dalje.

Tako je, naime, suditi prema priopćenju Ministarstva financija vezano uza započeto prikupljanje podataka o nekretninama, piše Glas Slavonije

– Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni na temelju upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti – naputak je Ministarstva.


Pripremajući se za uvođenje ovog "jednostavnog" poreza na nekretnine kao zamjenu za komunalnu naknadu većina gradova i dobar dio općina poslali su svojim stanovnicima obrasce za popunjavanje podataka o nekretninama. Sada su se i jedni i drugi našli u dvojbi. Gradovi i općine su, naime, krenuli u kreiranje proračuna za iduću godinu, prihodovna strana ovisi i o (očekivanom) prihodu od ovog poreza, za čiji su izračun trebali donijeti nove koeficijente (za dob i stanje nekretnine), pa možda i definirati nove gradske zone. Ovako će, po svemu sudeći, ostati u gabaritima postojeće komunalne naknade.


Građani su u dvojbi trebaju li zbog ove odgode poslati ispunjenje obrasce ili ih jednostavno zanemariti… Za neke je krajnji rok za dostavu kraj rujna, za neke kraj listopada.

U Gradu Osijeku i dalje očekuju da im građani dostavljaju popunjene obrasce, slično je i u Slavonskom Brodu, Zadru, Splitu, Varaždinu… No problem je i to što se gradovi i općine nisu postavili jedinstveno, ima i onih, primjerice, Grad Vinkovaci ili Općina Ernestinovo, koji nisu slali obrasce. Tako u Vinkovcima kažu kako nisu bili načisto što se to podrazumijeva pod "pomoćnim prostorima”, pa su radije pričekali tumačenja. Pokazalo se da su postupili razložno, odnosno bar su izbjegli trošak tiskanja obrazaca.

Hoće li biti sankcija za vlasnike nekretnina koji ne ispune i ne dostave obrasce? Iako nam to nitko od upitanih nije potvrdio, jamačno ne, jer sada ne postoji zakonska osnova za penalizaciju onih koji se ogluše. Uostalom posao ažuriranja podataka zadaća je lokalne samouprava, a ne dobre volje pojedinaca. No kako gradovi i općine nisu od nadležnog ministarstva još dobili službeno očitovanje o daljnjem postupanju i dalje je sve nejasno.

izvor: www.sbonline.net



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI