Širenje svijesti o Crohnovoj bolesti i ulceroznom kolitisu

HUCUK-ovi volonteri u Požegi
(FOTO: M.M.)

17.09.2017. | T.A.
Pregleda: 3441

U sklopu stalnog nastojanja da šira javnost u Hrvatskoj sazna što su to Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, udruga oboljelih HUCUK nastavila je s obilaskom gradova.

U subotu, su posjetili i naš grad gdje su na lokaciji D. Lermana kod zgrade suda postavili INFO pult te HUCUK-ovi volonteri dijelili brošure i pružali svim zainteresiranim građanima informacije o kakvim se bolestima radi i koje su poteškoće koje oboljeli od tih bolesti imaju.





Treba napomomenuti kako je broj oboljelih nažalost u porastu. Moderan način života i neke genetske predispozicije su jedan od glavnih uzroka rasta oboljelih pacijenanta.


Radi se naime o teškim upalinim bolestima koje mogu izazvati i još niz nuspojava s vremenom.

Simptomi upalne bolesti crijeva variraju, ovisno o ozbiljnosti upale i mjesta na kojima se javlja. Simptomi mogu varirati od blagih do teških. Vjerojatno je da će bolest biti aktivna, nakon čega će uslijediti razdoblje remisije.

Znakovi i simptomi koji su zajednički za Ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest uključuju:

Proljev – čest problem kod ljudi s upalnom bolesti crijeva.

Temperatura i umor – izazivaju nisku energiju kod osoba s IBD.

Bolovi u trbuhu i grčevi – upala može utjecati na normalno kretanje sadržaja kroz probavni trakt i može dovesti do bolova i grčeva. Također mogu dovesti do mučnine i povraćanja.




Krv u stolici – možda ćete primijetiti jarko crvenu boju u zahodskoj školjci ili pak tamniju krv u samoj stolici. Također, možete imati krvarenje koje se golim okom ne može vidjeti (okultna krv).

Smanjeni apetit – bolovi u trbuhu, grčevi, kao i upala, mogu utjecati na vaš apetit.Nenamjeran gubitak težine – uključuje nemogućnost pravilne apsorpcije i probave hrane.

Svaki simptom ne treba zanemariti jer ako se na vrijeme otkrije bolest se može uspješno godinama "držati” pod kontrolom.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI