Nakon 276 godina Trenkovi panduri ponovo prošli ulicama Beča

Panduri u Beču
(FOTO: V.P.)

17.09.2017. | Vladimir Potnar
Pregleda: 3600

27. svibnja 1741. godine, Franjo barun Trenk zajedno sa prvom grupom Trenkovi panduri prošao je ulicama Beča, gdje se ispred južnog vanjskog bedema nalazila ljetna rezidencija Habsburgovaca, predstavivši carici Mariji Tereziji slavonske Trenkove pandure. Koliko je carica Terezija i bečki dvor bili oduševljeni pojavom pandura govori i podatak kako je majka carice Marije Terezije osobno željela vidjeti pandure o kojima je tada brujao bečki dvor. Tako se Trenk na zapovijed carice Marije Terezije, izabravši svojih 12 najboljih pandura i jednoga časnika u predvorju dvorca ponovo pojavio pred caricom i njenom majkom.




15. rujna 2017. u vojarni Marije Terezije u Beču održana je svečana primopredaja predsjedničke dužnosti Saveza europskih vojni povijesnih postrojbi ( UEWHG) gdje je dosadašnji predsjednik saveza general-major Helmut Eberl, koji je dužnost predsjednika saveza obnašao prošlih 12 godina predao general-bojniku Michaelu Blahau. Ovom svečanom činu a na poziv saveza i osobno general- majora Helmuta Eberla sudjelovalo je i predsjedništvo Trenkovih pandura.


Tako su naši Trenkovi panduri nakon punih 276 godina ponovo u odorama prošli ulicama Beča. Zbog izrazito lošega vremena panduri su u civilnim odorama obišli dvorac i park Schӧnbrunn jednu od najvažnijih kulturnih spomenika Austrije.





Na ovom svečanom činu primopredaje sudjelovali su zamjenik ministra obrane Austrije, zapovjednik Vojne akademije, zapovjednik vojarne u Beča i drugi visoki vojni i civilni dužnosnici kao i predstavnici članica povijesnih postrojbi iz cijele Europe.

Ovo je bila prigoda da naši Trenkovi panduri za vrijeme svečanog zajedničkog domjenka u ugodnom društvu ostvare nova poznanstva, razmijene kontakte sa drugim postrojbama i dogovore određene aktivnosti u narednim godinama. Naravno da ovakva promocija Trenkovih pandura i Grada Požege izvan granica Republike Hrvatske traži i ne tako mala financijska sredstva, kolike će aktivnosti pandura biti u predstojećem razdoblju ostaje za vidjeti. Samo ove godine panduri su 3 puta gostovali izvan granica Republike Hrvatske. Zahvaljujući Gradu Požegi, panduri su nakon 4 dana što su se vratili iz Češke, prisustvovali ovoj primopredaji. Koliko su Trenkovi panduri uopće poznati i koliko ih se poziva izvan granica Republike Hrvatske dokazuju i njihove aktivnosti, da li će se rad pandura u potpunosti prepoznati kao jedan od najpoznatijih brendova Grada Požege ostaje za vidjeti u budućem razdoblju. Ono što ostaje kao čuđenje je to da danas stranci o Trenkovim pandurima znaju puno više od nas.

Predsjednik
Vladimir Potnar


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI