Kolinda Grabar Kitarović: Ovo je najveća manifestacija hrvatskog folklora ovakve vrste u Europi

Predsjednica na Vinkovačkim jesenima
(FOTO: press)

17.09.2017. | Press-Vinkovačke jeseni
Pregleda: 2281

Posljednjeg dana 52. Vinkovačkih jeseni održan je prema mnogima najsvečanijidio manifestacije, Veliki mimohod. Ove godine ulicama i trgovima gradaprošetalo je gotovo 4000 sudionika iz Hrvatske i dijaspore. Iako ove godineprognoza vremena nije išla na ruku organizatorima i sudionicima, Mimohod jeipak održan, a veliki broj okupljenih gledatelja znalo je pljeskom nagraditinapore sudionika, koji su se za ovaj događaj pripremali punih godinu dana.

U ime domaćina okupljenim sudionicima i posjetiteljjima obratio sevinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkihjeseni, Ivan Bosančić:

"Najveći pozdrav upućujem svima vama koji ste došli iz cijeleHrvatske, ali i iz dijaspore da uveličate naše Jeseni s ciljem očuvanja našehrvatske tradicije i svega onoga što smo primili u zalog od naših predaka. Našaobveza je da na ovaj način uputimo naše mlade kako se cijeni i voli Domovina.Uživajte u Vinkovcima, osjećajte se kao kod kuće i ovu krunu naše manifestacijedoživite onako kako treba, punog i ponosnog srca"


I 52. Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvomPredsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je takođernazočila Mimohodu i koja je prigodnim riječima označila njegov početak:





"Posebna mi je čast i zadovoljstvo biti danas s vama. Drago mi je daprvi puta kao Predsjednica sudjelujem u Svečanom mimohodu i posebna mi je častbiti pokroviteljicom Vinkovačkih jeseni. Ovo je iznimna kulturna svečanost,koja je toliko godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje. Zatodržim da osmišljenom državnom politikom moramo podržavati, kako Vinkovačkejeseni tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno inacionalno naslijeđe. Ovo je najveća manifestacija hrvatskog folklora ovakvevrste u Europi i nadam se da ćete u godinama koje dolaze uspješno organiziratiVinkovačke jeseni i nastaviti ovu tradiciju i kulturu"

Na čelu mimohoda je bila vinkovačka Limena glazba i mažoretkinje, slijedilesu zastave i grbovi, a potom hrvatske povijesne postrojbe i udruge. Za njima suhodile 74 folklorne skupine koje su se potrudile i odjenule svoje najljepšenošnje. Bilo je tu folkloraša iz svih regija Hrvatske – od Srijema doDubrovačkih gornjih sela ali i folklorne skupine iz inozemstva, gdje naši ljudinjeguju naslijeđe iz starine svoga mjesta i zavičaja. Nakon KUD-ova uslijediloje 30 konjanika i isto toliko zaprega.

Nakon mimohoda, u najveće kolo uhvatilo se gotovo 4.000 folkloraša inekoliko tisuća posjetitelja, među njima i predsjednica Grabar-Kitarović, kojisu zaplesali duž rute Svečanog mimohoda, ali plesalo se i u Slavonskom sokaku.Izmiješali su se u Kolu sudionici i posjetitelji, a to je ujedno bila inajbolja slika zajedništvo hrvatskog naroda koji zna cijeniti i čuvatinaslijeđe.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI