Panduri gostovali u Češkoj

Panduri u Češkoj
(FOTO: V.P.)

12.09.2017. | V.P.
Pregleda: 2522

Zahvaljujući Gradu Požegi i Novom Jičinu u Češkoj a na poziv Grada Novog Jičina, Povijesna postrojba "Trenkovi panduri" je od 08. – 10. rujna ove godine gostovala u Češkom gradu Novom Jičinu gdje se obilježavao Dan grada i proslava 300. obljetnice rođenja feldmaršala Ernesta Gideona von Laudona, koji je upravo u Novom Jičinu umro 1790. godine.




Feldmaršal Laudon bio je jedan od najvećih vojskovođa u 18 stoljeću. U čast toga je upriličen scenski prikaz jedne od bitaka iz sedmogodišnjeg rata (1756.-1763.), koji je zahvatio velik dio srednje Europe, a Habsburška monarhija i Marija Terezija su nastojali od Prusije, na čijem čelu je bio kralj Fridrch II, povratiti pokrajinu Šleziju koju je izgubila u ratu za austrijsko nasljeđe. U tim ratovima se na austrijskoj strani istakao zapovjednik Laudon koji je u više bitaka pobijedio Pruse, a nakon rata je unaprijeđen u čin generala. U Trenkovoj pandurskoj regimenti Laudon je počeo svoju vojnu karijeru u činu kapetana a kasnije je bio jedan od zapovjednika Gospićke pukovnije. U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od dvije stotine sudionika raznih povijesnih postrojbi iz razni zemalja Europske unije a kao predstavnici Grada Požege i Republike Hrvatske, bili su tu i naši Trenkovi panduri, kojima sve više pristiže poziva iz zemalja Europske unije.






Na mjestu održavanje bitke Trenkovi panduri su upoznali i druge skupine u Češkoj koji njeguju povijesnu tradiciju Trenkovih pandura. Iako je bitka bila žestoka, panduri su se čvrsto branili te nisu imali gubitaka. Predsjednik udruge Vladimir Potnar, na Masaryk trgu gradonačelniku Grada Novoga Jičina Ph Dr. Jaroslavu Dvořáku ispred udruge predao je prijavak te je gradonačelnik uz pratnju Laudonovih potomaka odlikovao sve prisutne Trenkove pandure ordenom "Feldmaršala Ernesta Gideona von Laudona" Ovo je bila prilika da se Trenkovi panduri na kratko predstave i rukuju sa Ministrom vanjskih poslova Češke Lubomirom Zaorálekom.




Drugi dan boravka u Češkoj panduri su obišli vječno počivalište vođe Trenkovih pandura, Franje baruna Trenka, u kapucinskom samostanu u Brnu, gdje ih je srdačno po drugi puta dočekao zamjenik upravitelja kapucinske kript,e kapucin Josip Cyril Komosný. Kapucin Josip, pandurima je prezentirao rad samostana te aktivnosti koje su se odvijale od njihovog prošloga susreta. Tako su panduri saznali da je mumificirano tijelo Franje baruna Trenka 2016. godine bilo na restauraciji i konzerviranju, te kako je Medicinski fakultet izvršio CT cijeloga Trenkovog tijela te će se u 3D napraviti točan izgled. Nakon što 3D čitavog tijela bude gotovo, tada će se moći sa sigurnošću vidjeti pravi izgled Franje baruna Trenka i tada će se moći usporediti koji portret točno odgovara pravom izgledu Trenka. Od 2016. godine uz Trenkovo mumificirano tijelo postavljen je i Trenkov palac koji se do 2016. nalazio u tvrđavi Špilberk.

2019. godine u Brnu se obilježava 270. obljetnica smrti Franje baruna Trenka te će u tvrđavi Špilberk bili predstavljena velika izložba i niz aktivnosti posvećene Trenku i pandurima. Ovo je bila prilika da kapucin Josip već sada usmeno pozove Trenkove pandure na obilježavanje ove važne velike i važne obljetnice u Brno 2019.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI