Obilježena obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Kusonjama

Komemoracija Kusonje
(FOTO: Compas.com.hr)

09.09.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 4178

Prisjećanje i obilježavanje stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama kod Pakraca, te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije, održano je 8. rujna kod spomen-obilježja Rakov potok i kod spomen-kapelice Male Gospe u Kusonjama povodom 26. i 24. obljetnice pogibije dvadeset i troje Bjelovarčana.




U sklopu komemoracije, koju je organizirala "Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kusonje 1991." iz Bjelovarsko-bilogorske županije, sudionici su položili vijence kod spomen-obilježja u Rakovom potoku, odakle je krenuo "Mimohod istine" do kapelice Male Gospe u Kusonjama, gdje je komemoracija nastavljena polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava, uključujući osobnog izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, generala Milu Ćuka, izaslanika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, izaslanika Predsjednika Sabora Josipa Đakića, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije predvođeno županom Damirom Bajsom, izaslanstvo Grada Bjelovara s gradonačelnikom Dariom Hrebakom, izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom, izaslanstvo Grada Pakraca predvođeno gradonačelnicom Anamarijom Blažević, izaslanstva Zagreba, Požege, Daruvara i Čazme te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i dviju osnovnih škola iz Bjelovara i Nove Rače.






U svojem govoru, Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana Bjelovara se osvrnuo na sam tijek akcije koja se odvijala tog zlokobnog 8. rujna 1991. godine te je ovom prilikom postavio pitanje odgovornosti za ovaj, ali i za brojne druge zločine koji su se dogodili, a za koje nitko nije odgovarao. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je kazala kako Pakrac ne zaboravlja i nikada neće zaboraviti žrtve koje su u Domovinskom ratu pale tijekom njegove obrane, kao i da sve događaje iz tog vremena treba zapisati kako bi mlađe generacije koje dolaze bile upoznate s istinom. Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara je naglasio kako žrtve ne smiju biti zaboravljene te se složio s gradonačelnicom Blažević kako mlađe generaciju trebaju biti upoznate s istinom iz Domovinskog rata. Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije je rekao kako je upravo ovdje zaustavljena neprijateljska sila, čime se dogodila prekretnica u Domovinskom ratu. Župan je i ovom prilikom podsjetio na svoju inicijativu vezanu za uvođenje medalje "Zapadna Slavonija". Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je ukazao na potrebu pronalaženja krivaca za ove gnjusne zločine te je istaknuo kako su u Kusonje ove godine došli učenici osnovnih škola iz Bjelovara i Nove Rače da bi se poklonili žrtvi poginulih branitelja. Predsjednik Hvidre i saborski zastupnik Josip Đakić je također istaknuo činjenicu kako za ovaj zločin nitko nije odgovarao. On se ovom prilikom prisjetio dr. Ivana Šretera i zloglasnog logora na Bučju za koje isto tako nitko nije odgovarao. Kako je rekao u svom govoru, oni koji bi trebali nešto znati danas šute te se upitao zašto pravda nije jednaka za sve. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svojem je govoru pozvao na zajedništvo kao i na činjenicu da trebamo poštovati svoju prošlost kako bi izgradili bolje društvo u kojem ćemo živjeti. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, general Mile Ćuk je rekao kako su poginuli branitelji pokazali koliko se voli vlastita domovina te da njihove snove trebamo očuvati. Hrabrost, upornost i zajedništvo vode prema tim snovima, rekao je general Ćuk.

Završni čin komemoracije, misu zadušnicu za branitelje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr.dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi vokalnog sastava "Sveti Matej" Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske s izvedbom dvije pjesme – "Braniteljima Bilogore" i "Croatia iz duše te ljubim".

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

izvor: www.compas.com.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI