Mijo Samaržija iz Biškupaca odličan na Državnom natjecanju u oranju

Mijo Samaržija na Državnom natjecanju u oranju
(FOTO: Morana B.)

02.09.2017. | Huono.hr
Pregleda: 5737

30 orača iz 15 županija odmjerili su snage na 15. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske danas (2.9.).

Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto.

REZULTATI


Plug ravnjak
1.mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija
2. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
3. mjesto Mijo Samardžija, Požeško-slavonska županija


Plug premetnjak
1.mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija
2.mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija
3.mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

Ekipno
1.mjesto Koprivničko-križevačka županija
2.mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija
3.mjesto Virovitičko-podravska županija

Organizatori natjecanju su Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreb, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ) uz suorganizaciju Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), tvrtke Fragaria d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Josip Dorić najbolji orač konjima

Na 6. Natjecanju u oranju konjima Republike Hrvatske nastupilo je 6 natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije, drugoplasirani je Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravske županije, a trećeplasirani je Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorske županije.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, bile su organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija.

Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

"Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima.", izjavio je ministar Tolušić te dodao "sve to govori da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima, kojima ćemo biti kvalitetan i učinkovit servis".

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zaželio je oračima mnogo sreće i ravnu brazdu te je s obzirom na vremenske prilike i kišu koja je počela padati pozvao sve prisutne rečenicom "Nemojmo čekati, idemo orati!".

Predsjednica HUONO-a i jedina dosadašnja hrvatska oračica Draženka Grah prilikom otvorenja je rekla kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati, a natjecateljima je zaželjela ravnu brazdu i puno uspjeha. Pozvala je ministra Tolušića da "zajedno idemo raditi na razvoju poljoprivrede kao najveće i najvažnije grane u cijelom svijetu. Poljoprivreda je osnova života i hrane, a zbog nje sam i ja danas takva kakva jesam – ponosna što sam dijete poljoprivrednika."

Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek zahvalio je svojim djelatnicima što su pokrenuli inicijativu za organizacijom ovih natjecanja na kojima požrtvovno rade svih ovih godina. "Mi kao struka znamo koliko je važna kvalitetna i pravovremena obrada tla za poljoprivrednu proizvodnju. Nastavimo graditi hrvatsku poljoprivredu oslanjajući se na znanja i savjete."

izvor: www.huono.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI