Pčelarstvo- dodatni posao i slatka zarada

Pčelarstvo
(FOTO: F.M.)

02.09.2017. | F. Memedović
Pregleda: 5963

Bogatstvo Požeške kotline divljim raslinjem i biljem te voćnim nasadima na pitomim obroncima njenog gorja, kao i mnogobrojne medonosne poljoprivredne kulture koje uspijevaju na plodnim poljima u porječjima potoka i rijeka, skoro su idealni uvjeti za bavljenje pčelarstvom. Da je tomu tako, dokaz su i mnogobrojne prikolice pčelinjih zajednica, koje se mogu vidjeti na poljima i uz rubne dijelove šuma , a koje veliki pčelari iz cijele države dovoze na pašu na ovo područje gdje ostaju sve do kasnog ljeta. Posao je to koji se očito isplati i koji donosi dobru zaradu.

Uzgoj pčela ili bavljenje pčelarstvom, istina nije jednostavan posao i za njega kao i za svaki drugi posao treba imati osnovna i određena znanja i vještine. Ali, što se to naučiti ne može ako za to volja postoji i ako se u tome vidi pristojna nagrada za uloženi trud. Pčelarstvo ne mora uvijek biti glavni izvor prihoda i ne mora brojati nekoliko stotina pčelinjih zajednica, nego se njime mogu baviti i oni kojima će to biti dopunsko zanimanje i hobi, a u čemu će vidjeti dodatni izvor prihoda.

Uspostavom petnaestak pčelinjih zajednica, koje nije potrebno voziti na pašu, na stacionarnom uzgoju moguće je imati po sezoni minimalno dva pražnjenja okvira -vrcanja. Jedna pčelinja zajednica u optimalnim uvjetima za jedno pražnjenje može prikupiti petnaest do dvadeset kilograma meda. Uz sadašnju cijenu meda od 40 kuna za kilogram na kućnom pragu, nije potrebno biti neki vrsni matematičar pa da se izračuna koliki je to prihod , a i zarada, od jednog usputnog, dodatnog posla. Tko med vrca i prste liže, a i kune broji.


Tekst i foto: Franjo Memedović




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI