31.08.2017.
M.B.
Pregleda: 5619
Muzej u loncu
(FOTO: M.M.)
U sklopu Aurea Festa i Gradski muzej Požega ima svoje atrakcije "Muzej u loncu" i "Muzejska brijačnica". Svake večeri do 2.9, od 18 sati počinje Cooking show koji će svima zainteresiranima promovirati običaje i povijest Požege i Slavonije kroz sudjelovanje u pripremi zaboravljenih jela. Isto tako, svake večeri do 2.9., pokazat će kako se priprema poznati "vinogradarski ćevap" koji je zaštićeno nematerijalno dobro RH.
"Odlučili smo ove godine promovirati i kroz zanimljive cooking show-ove prikazati pripreme nekih zaboravljenih jela s područja Požeštine kao što su: popara, cicvara, majsko vino, trganci sa sirom, rezanci na brdo, marmeladu od mrkve, šmarn, gojatni, župa s taranom. Pokušavamo zaživjeti vinogradarski ćevap pa smo svaku večer organizirali pokazivanje njegove pripreme jer želimo ugostiteljima pokazati da je on itekako komercijalan i može živjeti u restoranima i na ulicama.
Svi zainteresirani moći će po promotivnim cijenama isprobati čuveni ćevap. Što se tiče Muzejske brijačnice, imamo tri brijača u brijačnici preko puta crkve sv. Lovre, dva Požežanina Matu Raguža i Ivicu Matokovića, a kao posebni gost došao nam je vintage brijač Matija Leninger iz Slavonskog Broda. Oni će na retro način pružati usluge šišanja i brijanja svim Požežanima", rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.