Država će ih kazniti jer su previše radili

Freedom Tower ili Neboder slobode nalazit će se na mjestu prijašnjih Blizanaca
(FOTO: ilustracija)

13.11.2011. | Novi list/M.N.
Pregleda: 3628

Riječkoj tvrtci RI ISA prijeti kazna od 100.000 kuna samo zato jer je njeno vodstvo odlučilo raditi onako kako u Hrvatskoj malo tko radi - pošteno. Uspjeli su ispoštivati rokove američkih ulagača, obaviti posao i zaslužiti pohvale iz SAD-a, ali i kaznu Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

- Projektiranje dijela fasade za newyorški Freedom tower, budući najviši neboder u SAD-u i trenutno vjerojatno najpoznatiji građevinski projekt u svijetu, trebalo je biti kruna našeg dvadesetogodišnjeg rada, a umjesto toga sada nam, zbog nerazumijevanja domaće birokracije, prijeti sudski postupak i kazna od 100 tisuća kuna - riječi su Nebojše Buljana , direktora riječke tvrtke RI ISA, koju je inspekcija rada zbog utvrđenog prekoračenja zakonom dopuštenog broja prekovremenih radnih sati prijavila Prekršajnom sudu u Rijeci, piše nedjeljni Novi list.

Tvrtka RI ISA specijalizirana je za projektiranje aluminijsko-staklenih fasada, a posluje u sklopu Permesteelisa grupe, jedne od vodećih svjetskih korporacija za projektiranje, proizvodnju i ugradnju složenih fasada, elemenata interijera i zahtjevnih konstrukcijskih elemenata gradnje.


U svojih je dvadeset godina poslovanja sudjelovala u projektima na nekima od najpoznatijih svjetskih građevina, poput Opere u Sidney-u, Guggenheim muzeja u Bilbau i zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu. Ovog ljeta, zajedno s podružnicama Permasteelisa grupacije iz Sjedinjenih Država i Italije, dobili su zadatak sastaviti ponudu za dio fasade takozvanog Freedom towera, nebodera koji se gradi na mjestu tornjeva blizanaca, srušenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine.


Tijekom kolovoza i rujna imali su kratak rok za grafički prikaz gotovog rješenja za donjih 56 metara fasade nebodera Freedom Tower. Zbog toga su u tom vremenu djelatnici radili prekovremeno, na što su sami pristali i za što su po obavljenom poslu, prema njihovim riječima, i adekvatno plaćeni. Državna je inspektorica kasnije utvrdila da radnička prava nisu prekršena, ali je tvrtka prijavila 52 prekovremena sata više nego što je to dozvoljeno Zakonom o radu i zbog toga će morati podnijeti optužni prijedlog. Za takav je prekršaj zakonom propisana kazna od 60 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu i od 6 do 10 tisuća kuna za odgovornu osobu, odnosno direktora.

Iz Državnog inspektorata potvrđeno je da je Prekršajnom sudu upućen optužni prijedlog protiv tvrtke, ali i istaknuto kako se Buljanovim argumentima ne može udovoljiti jer je posao inspektora da nadzire primjenu važećih propisa, bez iznimaka.

– Zaprimljena obavijest o prekovremenom radu upućivala je na povredu odredaba Zakona o radu kojima je propisano da se ne dozvoljava radnicima prekovremeni rad duže od 32 sata. Podnijet je optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Rijeci. Gospodin Buljan nam se obratio sa zamolbom da obustavimo zakonom propisane mjere i radnje te da uvažimo ugled koji u poslovnom svijetu njegovo projektno poduzeće ima. To nije moguće jer je Državni inspektorat ovlašten provoditi nadzor primjene niza propisa, među kojima i Zakona o radu, a u postupku inspekcijskog nadzora i izricanju mjera kod utvrđenih prekršaja nemamo diskrecijsko pravo ne postupati ili činiti iznimke. Naša je obveza nadzirati primjenu postojećih propisa – zaključak je Državnog inspektorata, piše Novi list.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI