Gospa od Suza, čudo koje se u Pleternici slavi 62 godine

17.08.2017. | vecernji.hr
Pregleda: 14732

U marijanskom svetištu u Pleternici od 23. do 31. kolovoza moli se devetnica Gospi od Suza, a to je prigoda da otkrijete ljepote ovog gradića i čitavog požeškog kraja.

I ove će godine krajem kolovoza u Pleternicu pristići vjernici iz požeškog kraja, Hrvatske i svijeta kako bi u miru i molitvi obilježili spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji. Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja. Ubrzo je svetište Gospe od Suza u Siracusi postalo poznato u čitavom svijetu.

U malom gradu Pleternici u požeškom kraju, u spomen na događaj u Siracusi velečasni Ljudevit Petrak, 1955. održao je prvu devetnicu Gospi od Suza, a posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula je procesija… Od tada misne večeri ispunjene mirom i blagoslovom svake godine okupljale su sve više vjernika, pa je sirakuški biskup je 1958. pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena svetištem Gospe od Suza.


Cesta ruža i vina


Posjetite li ovoga kolovoza Pleternicu, ne propustite otkriti njezine ljepote. Pleternicom prolazi jedna od tri vinske ceste Požeško-slavonske županije, a njezin najatraktivniji dio – Cesta ruža i vina, u duljini tri i pol kilometra kreće iz središta ovoga grada i vijuga prekrasnim vinogradarskim krajem. Ako ste pomislili da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, prevarili ste se. Ovo je cvijeće najosjetljivije na bolesti loze pa je njihova funkcija u ovom slučaju ipak preventivne prirode.

Da je ovo i u prošlosti bio iznimno bogat vinorodan kraj potvrđuju i brojne legende. Jedna od njih kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. U njezinu čast, jedan od brežuljaka, a kasnije kupaža graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine, dobili su ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot. Upravo na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce i one koji će to postati.

U Etno kući Belo u ponudi su specijaliteti tradicionalne slavonske kuhinje, a ljubitelji prirode obilaze i Ranč Čondić, bogat biljnim i životinjskim svijetom, isprepleten šumskim šetnicama piše vecernji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI