Požeški Trenkovi panduri najavili proslavu svojih obljetnica

Trenkovi panduri
(FOTO: M.M.)

17.08.2017. | M.M.
Pregleda: 5273

Povijesna postrojba "Trenkovi panduri" jučer je održala konferenciju s temama o događanjima i aktivnostima vezano za 20. obljetnicu osnutka udruge, 10. obljetnicu samostalnog rada i 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente.

U našem Gradu Požegi njegovanje tradicije Trenkovih pandura kreće 28. siječnja 1881. godine

- 1978. Gradska glazba "Trenkovi panduri se izdvaja iz sastava DVD i kreću u samostalni rad, - u svibnju 1997. u sklopu Gradske glazbe osnovana je Povijesna postrojba "Trenkovi panduri", a 2007. postrojba se odvaja iz sastava glazbe i kreće u samostalni rad.


"Trenutno je nemoguće spomenuti sve naše bitne aktivnosti i događanja u prošlih 10 godina jer bi to jako dugo trajalo, izdvojili smo samo neke. O svim našim aktivnostima ja kao predsjednik vodim zabilješke, tako da znamo točno što smo kada radili i tko je od članova sudjelovao u određenim aktivnostima, tko nam je pomagao itd. uglavnom imamo sve zapisano." rekao je predsjednik Vladimir Potnar





"Odmah nakon početka samostalnog rada, Grad Požega odobrava novce za izradu 10 odora, a iste 2008. godine nabavljamo uz pomoć Grada Požege 9 kubura. U ožujku 2009. godine grad nam u vlasništvo predaje i 11 sablji karabela.

Prvi puta 2008. izlazimo izvan granica Republike Hrvatske i odlazimo na 50. međunarodno vojno hodočašće u Lurd gdje smo izabrani u glavni protokol otvorenja hodočašća zajedno sa švicarkom gardom.

Nakon toga iste godine prvi puta izlazimo sa kuburama, a 21. kolovoza 2008. sudjelujemo na snimanju HRT emisije "Razglednica iz Hrvatske" koja je snimana u Kutjevu, a ovo je ujedno i naš prvi nastup na HRT-u. U rujnu 2008. udruga potpisuje i prvi sponzorski ugovor sa Kutjevo d.d." - dodao je Potnar

2009. godine udruga je imala i najveći broj izlazaka do danas, 71 a od toga 5 puta su izašli izvan granica RH.

Trenkovi panduri 2010. sudjeluju u snimanju spota T.S. Bekrije, "Garaušo garava", a po prvi puta su posjetili i vječno počivalište Franje baruna Trenka u Brnu te obišli tvrđavu Špilberk gdje je Trenk služio zatvorsku kaznu.

Uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Požege 2014. izrađuju odoru natporučnika 53. pješačke pukovnije. Na predstavljanju odore održano je stručno predavanje od strane prof. Vladimira Brnardića i Tomislava Aralice koji su im bili stručni suradnici u izradi ove odore.




"2015. godina na poziv Ureda predsjednika Republike Hrvatske, sudjelovali smo na Inauguraciji predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a iste godine sudjelujemo na Vojnom mimohodu Oružanih snaga RH u Zagrebu." - istaknuo je predsjednik Vladimir

Skupština Europskog saveza povijesnih vojni postrojbi (UEWHG) sa sjedištem u Beču udrugu prima u savez, a nakon toga odlaze na vječno počivalište Franje baruna Trenka u Brno.

"U rujnu 2015. u Požegi organiziramo promociju knjige prevedene na Hrvatski jezik," Memoari Franje baruna Trenka" gdje smo upoznali dr. sc Alexsandera Buczynski sa kojim smo nastavili suradnju i koji je postao naš počasni član.

Te godine se udruzi od strane Grada Požege, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske banke za obnovu i razvitak odobravaju novi projekti, tako uz velike teškoće organiziramo Aurea fest povijesnih postrojbi.




Ova godina 2017. koju obilježavamo kao 20. obljetnicu osnivanja i 10. obljetnicu samostalnoga rada možemo samo reći da su svi članovi naše udruge do sada jako puno truda, rada, odricanja i svoga novaca dali za promociju Trenkovih pandura i Grada Požege.

Ove godine smo napravili intelektualnu zaštitu imena TRENKOVI PANDURI koja vrijedi sljedeći 10 godina.




Danas se svrstavamo u najpoznatije povijesne postrojbe u zemlji, najaktivnije udruge Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

U 10 godina rada, udruga bilježi 498 aktivnosti u zemlji i 22 aktivnosti izvan granica Republike Hrvatske. Izvan granica RH udruga je gostovala u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Danas brojimo 15 aktivnih članova i 3 počasna člana. Kvalitetni članovi su najbitniji čimbenik rada udruge, nemojte misliti da mi nemamo problema, imamo, naravno kao i svi ." - zaključio je predsjednik udruge "Trenkovi panduri" Vladimir Potnar

"Ove godine 26. kolovoza u organizaciji Trenkovih pandura u 17:00 sati u prostorijama knjižnice u Gimnaziji stručno predavanje o povijesti Trenkovih pandura održat će dr. sc. Vedran Klaužer, mr. sc. Juraj Balić i dr.sc. Alexander Buczynski, a drugi dan 27. kolovoza postrojba s gostima će imati prijem kod gradonačelnika Darka Puljašića, nakon toga polaganje vijenaca na Trgu 123. brigade u Požegi, svetu misu u katedrali te nakon toga u 18:00 sati sudjelovanje u festivalskoj povorci povijesnih postrojbi i smotru povijesnih postrojbi od strane gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića."- dodali su Kristijan Perković i Emil Petošić










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI