Na Veliku Gospu obitelji Požeške biskupije s brojnom djecom hodočastile u Voćin

Velika Gospa u Voćinu
(FOTO: Biskupija)

16.08.2017. | M.M.
Pregleda: 3537

Obitelji s brojnom djecom iz Požeške biskupije, 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, hodočastile su u voćinsko svetište, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. On je najprije pred likom Gospe Voćinske uputio trostruki pozdrav Isusovoj Majci koji su hodočasnici popratili pjevajući poklik »Blažena ti što povjerova«. Potom je pozdravio hodočasnike, napose obitelji s brojnom djecom, koje danas na svetkovinu Velike Gospe o dvadesetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije slave svoju euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres, koji će se održati 24. rujna ove godine u Požegi. Rekao je da su obitelji s brojnom djecom na ovo hodočašće donijele svoje najveće bogatstvo, a to je uzajamna bračna ljubav, vjernost i žrtva koju ulažu u odgoj djece, i na taj način svjedoče da razumiju istinu Božju o nama ljudima. Povjerio je njih, i sve druge obitelji u Požeškoj biskupiji brižnosti i nježnosti Isusove Majke, da ih ona po ovom hodočašću još tješnje poveže s Isusom Kristom, prisutnim među nama u presvetoj Euharistiji.

U homiliji  biskup Antun je rekao da nas svetkovinom Marijina uznesenja na nebo Crkva želi podsjetiti da je Bog u Isusu Kristu, koji je u Mariji postao čovjekom, slomio moć smrti i poveo čovječanstvo prema pobjedi života. Kad kažemo da je Marija uznesena na nebo, nastavio je biskup,  time ispovijedamo vjeru da je ona postala dionicom Isusove pobjede nad smrću, te proslavljena dušom i tijelom, cjelovitošću svoga ljudskog bića, živi za svu vječnost. Podsjetio je na nauk Drugog vatikanskog sabora da je Marija prvi član Crkve koji je ušao u Isusovu uskrsnu proslavu, te stoga danas upiremo oči u Isusovu Majku, gledajući je kao ostvarenu u punini života i proslavljenu u Bogu. Još više, u njoj prepoznamo kako po Božjem naumu nitko od nas nije prepušten svojim nemoćima i smrtnom rasulu, jer je Božji zahvat u Isusovoj muci i smrti poduzet upravo zato da bismo mi postali pobjednici s njime. Podsjetio je hodočasnike kako su nas najnoviji uspjesi naših sportaša – od vaterpolista preko nogometaša do atletičara – veoma obradovali, i kako se radujemo svakom našem uspjehu u gospodarstvu i na drugim područjima. No, ustvrdio je,  da nas sveti vidjelac u današnjem ulomku iz Knjige Otkrivenja uvjerava kako naša sudbina u konačnici ne ovisi o tome, nego o trudnoj ženi koja rađa novi porod, znak Božje pobjede života. Naglasio je kako je u današnjem evanđeoskom ulomku riječ o susretu dviju trudnih žena, Marije i Elizabete, o djetetu koje je zaigralo u Elizabetinoj utrobi od radosti zbog susreta s Marijom, u kojoj je začet  utjelovljeni Sin Očev i kako je putem tih rađanja Bog ostvario svoj naum o našem spasenju. Ustvrdio je da je Bog svoju strategiju pobjede nad smrću stavio u ruke ženi, u čijem je porodu pobijedio smrt. Osvrćući se na našu Hrvatsku situaciju, biskup je ukazao na tužnu činjenicu da očekujemo spas i budućnost naše domovine po nekim drugim pobjedama, u njoj je sve manje rađanja i iz nje život sve više uzmiče. U svoje osobno ime, i u ime Crkve zahvalio je nazočnim obiteljima s brojnom djecom za njihovo dragocjeno služenje životu, za uključenje u Božju strategiju  koja ide putem rađanja novih ljudskih bića, i što prihvaćanjem žrtve ljubavi omogućuju Bogu da po njima i u našoj Hrvatskoj dadne jasne znakove kako nas nije napustio i želi ostvariti svoju pobjedu nad smrću.





Biskup je rekao obiteljima s brojnom djecom kako jako dobro znade s koliko je žrtava i poteškoća povezano njihovo služenje životu, ali je izrazio uvjerenje kako se one ne straše zbog toga jer znaju da nas je Bog kroz žrtvu, muku i smrt svoga Sina poveo  k pobjedi uskrsnuća. Gdje god postoji žrtva ljubavi koja se sjedinjuje s Isusovom žrtvom ljubavi na križu, tu se događa Božja pobjeda nad smrću, naglasio je biskup, upozorivši istodobno da nema života ondje gdje je na djelu sebičnost i bijeg od žrtve. Potaknuo je obiteljima s brojnom djecom da budu ponosne što njima nije ovladala sebičnost, što su na Božjoj strani, i snagu za svoj život crpe iz svete mise, u kojoj Isus Krist, uskrsli pobjednik snagom svoga Duha obnavlja svoju žrtvu ljubavi. Kad se u misi pričestimo, dodao je, postajemo najdublje sjedinjeni s Isusovom ljubavlju na križu, koja nam pomaže da i mi budemo moćni pobjeđivati nevolje i poteškoće kojih će uvijek biti u životu. Rekao je da se raduje svakoj obitelji s brojnom djecom, koja je sebe po nedjeljnoj svetoj misi smjestila u ozračje Isusove pobjedničke ljubavi s križa. Naglasio je da su te obitelji velika dragocjenost za Požešku biskupiju, čiju smo dvadesetu obljetnicu postojanja odlučili proslaviti velikom biskupijskom svetom misom, Euharistijskim kongresu u Požegi, koji će predvoditi poljski kardinal Stanislav Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Biskupije, a na kojoj će obitelji s brojnom djecom imati posebno mjesto. Spomenuo je da će takve obitelji iz Voćina i Đulovca navedenog dana dopratiti u Požegu  lik Gospe Voćinske, koji  je sv. Ivan Pavao II. tijekom svoga trećega pastirskog pohoda Hrvatskoj svečano okrunio, 7. lipnja 2003. godine.


Osvrnuvši se potom na naviješteni ulomak iz knjige Otkrivenja, biskup je podsjetio kako postoje sile protivne životu koje žele smrt.  Sedmeroglavi zmaj ugrožava život djeteta koje se ima roditi, ali nas sveti pisac uvjerava da će pobijediti Žena koja se opredijelila za život, a ne zmaj koji je protiv života. Pozvao je nazočne da se ne prestraše protivnika života kojih ima u Hrvatskoj, nego  se pridruže onima koji se u našoj domovini zalažu za život, u nadi da protuživotna sedmeroglava aždaja ni u Hrvatskoj neće pobijediti. Izrazio je uvjerenje da nazočni hodočasnici ne traže istinu o svojoj sudbini u tarot kartama, u talogu od kave ili na neki drugi praznovjerni način, nego je iščitavaju u Marijinu liku, i pred činjenicom njezine proslave na nebu zahvaljuju Bogu što je tako veličanstveno smislio i našu proslavu. Pozvao je hodočasnike da se molitvom obrate Mariji da im pomogne čvrsto vjerovati Bogu i surađivati s njegovim naumom o životu, te da nikome ne dopuste da im u duši zamrači Božje obzore.

Nakon popričesne molitve uslijedila je središtem Voćina procesija s likom Gospe Voćinske, praćena pjesmom i molitvom kojom su obitelji s brojnom djecom i drugi hodočasnici iskazivali  odanost Isusovoj Majci. Po povratku u crkvu biskup Antun je predvodio čin povjere Isusovoj Majci i na kraju rekao da je ona ovom pobožnošću i procesijom poručila svim hodočasnicima, a osobito obiteljima s brojnom djecom da se ne boje, jer nisu sami u nevoljama svoga života, nego nad njima bdije ljubav koja je pobijedila smrt. Uslijedio je podnevni odmor i okrjepa hodočasnika koji su se zatim sabrali u prostorijama Hrvatskog doma u Voćinu nedaleko svetišta, gdje je za obitelji s brojnom djecom održan prigodni program. Voditeljica Centra Požeške biskupije "Za život i obitelj" Ana Matković predstavila je što je Požeška biskupija nastojala činiti za brak i obitelj tijekom 20 godina svoga postojanja. Potom je progovorio biskup Antun, rekavši među ostalim da su obitelji s brojnom djecom, služiteljice života, Božje djelo, te im je zahvalio za žrtvu koju svakodnevno prikazuju za svoju djecu. Rekao je da su supružnici u takvim obiteljima svojim bračnim životom utemeljenim na sakramentu svete ženidbe primjer drugima u Hrvatskoj kako treba surađivati s Bogom s obzirom na život. Kazao je da je ponosan na njih, i da se raduje svakom susretu s njima na slavljima krštenja u njihovim župama, ali da se osobito raduje susretu s njima u Požegi na Euharistijskom kongresu. Skupina djece iz Pleternice u kratkom skazanju je predstavila važnost praštanja i pomirenja u obitelji. Sav program obogatila su svojim pjevanjem djeca iz Voćina, koje je sviranjem pratila Ksenija Mikulčić, tajnica Biskupijskog caritasa. Na završetku susreta Ivan Popić, ravnatelj Biskupijskog caritasa, zajedno s bogoslovima suradnicima uručio je obiteljima s brojnom djecom novčani dar Požeške biskupije s Pismom biskupa Antuna u kojem im on čestita svetkovinu Marijina uznesenja na nebo i poziva na Euharistijski kongres u Požegi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI