Biskup Škvorčević pohodio bogoslove na njhovu ljetnom susretu u Velikoj

Ljetni susret u Velikoj
(FOTO: Biskupija)

13.08.2017. | M.M.
Pregleda: 1545

U Domu sv. Augustina u Velikoj nedaleko Požege, okupili su se bogoslovi Požeške biskupije na svoj tradicionalni trodnevni ljetni susret. Započeli su ga u Požegi, 10. kolovoza slavljem Sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije. Dan nakon toga sudjelovali su na proslavi Sv. Klare kod požeških klarisa, a trećega dana njihova susreta, 12. kolovoza, pohodio ih je u Velikoj požeški biskup Antun Škvorčević te im progovorio o određenim pitanjima bogoslovskog života. Ponajprije ih je podsjetio da je duhovno zvanje Božji podatak u njima te da krenuvši od toga u opredjeljenju vlastite slobode ne dopuste da inercija ili ravnodušnost razori to Božje djelo.

Naglasio im je potom važnost njihove duhovne izgradnje po molitvi, svakodnevnom euharistijskom slavlju, klanjanju, čitanju i usvajanju Božje riječi po kojima se otvaraju Bogu, bivaju njime zahvaćeni, iznutra rastu do razine koju im on može darovati. Istaknuo je važnost fizičke aktivnosti za cjelovit rast njihove osobe po načelu "zdrav duh u zdravu tijelu". Osvrnuo se na pitanje njihove intelektualne izgradnje, spomenuvši da se njihova oduševljenost svećeničkim zvanjem očituje i kroz marljivost u fakultetskim obvezama i redovitom polaganju ispita, upozorivši na probleme koje sa sobom nosi pauziranje zbog nepoloženih ispita.

Podsjetio ih je na važnost njegovanja eklezijalne dimenzije, osobito s obzirom na mjesnu Crkvu u kojoj ostvaruju svoju pripadnost jednoj, svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi i u kojoj će vršiti svoje poslanje ako budu zaređeni za svećenike. Naglasio je kako su sakramentom krštenja postali dio živoga organizma Isusove Crkve, da su u svojoj mjesnoj Crkvi primili i klicu zvanja, potaknuvši ih da je vole i da se u svijesti veličine toga dara pripremaju za služenje Isusovu djelu spasenja koje se u njoj ostvaruje. Istaknuo je da njihov susret u Velikoj ima za cilj međusobno se što dublje povezati kao svećenički kandidati požeške mjesne Crkve. Kazao je kako je važno da se i oni u pripravi za  Treći biskupijski euharistijski kongres obnove u značenju svete mise a njihov život, te da  provjere je li s oduševljenjem u njoj sudjeluju i na koji način vrše liturgijske službe, napose lektora i akolita.  Poželio im je plodne i ugodne trenutke zajedništva u Velikoj. Pri koncu se susreo sa petoricom kandidata za đakonat te im predstavio plan i program neposredne priprave za đakonsko ređenje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI