Istina je voda duboka

FOTO: M.M.

ALADROVIĆ - LUCIĆ

Istina je voda duboka

07.08.2017. | Franjo Memedović PREGLEDA: 10047

Nisam njihov odvjetnik i ne želim , ovim osvrtom braniti Franju Lucića i Marijana Aladrovića , kao što ne želim reći ni poreći da ne poznam ovu dvojicu državnih i lokalnih političara s kojima, osim rijetkih usputnih prigodnih druženja, nemam nikakvih dodirnih točaka, niti u svjetonazorskom, a niti u bilo kojem drugom interesnom obliku. Zato tako neopterećen i neovisan o bilo kojem zajedništvu s Lucićem i Aladrovićem mogu slobodno iznijeti svoja razmišljanja i činjenice vezane na doprinos ove dvojice u razvoju cijele Županije Požeško- slavonske, a pogotovo njenog južnog dijela, pleterničkog kraja, pa zašto to tajiti.

Mnogi su zaboravili u kakvom je stanju županija Požeško -slavonska ostavljena nakon odlaska Bagarića i Zeca, pa zatim i vladavine SDP, čiji ondašnji a i današnji dužnosnici liju suze nad sudbinom Lucića, dijele mu savjete i govore što je najbolje činiti za njega. Kakvog li licemjerstva i cinizama. Pobjedom Aladrovića 2009.g. na neposrednim izborima za župana , županija je krenula izlaziti iz gliba dugova i zaostajanja, a lokne samouprave, gradovi i općine, s novim projektima, koji su dolaženjem SDP 2011.g.na vrha državne vlasti često elegantno opstruirani po asistencijama i instrukcijama onih kojima je Požega dom, a Slavonija uži zavičaj. Bez obzira na takva ponašanja, mora se priznati da se ipak guralo prema naprijed i da su mnoga naselja na području cijele županije, od Pakraca i Lipika pa sve do Pleternice, dobila nove vizure i kvalitetnije uvjete za ugodnije življenje. Mnogi prigovaraju da je malo otvorenih radnih mjesta, da je veliko iseljavanje, a i da se demografska slika promijenila na lošije. Sve je to točno, ali neka mi netko odgovori, što su tome krivi Lucić i Aladrović i dali ti kritizeri znaju tko su i gdje se analize kreatori gospodarske, socijalne i demografske politike. Ono što je bilo moguće , a i više od toga, na lokalnoj razini uz skromne lokalne izvorne proračune, u većini slučajeva s izvršiteljima vlasti u općina i gradova učinjeni su primjetni gospodarski i komunalni napreci. Za to sigurno imaju zasluge i Lucić i Aladrović, pa i današnji župan Tomašević, jer im to pravo daju i zborni rezultati, pa sve do ovih posljednjih. Kako god se nekom to sviđalo ili ne sviđalo, demokracija je vraška disciplina, to je politički sistem volje većine, a većina je na području županije Požeško-slavonske dala povjerenje Luciću, Aladroviću i Tomaševiću, kao i njihovim stranačkim sljedbenicima.

Sjeća li se itko više , kako je Pletenica izgledala prije petnaestak, dvadeset godina? Gradić s nešto više od tri tisuće duša ličio je više na neko trgovište, tiho i mirno, uljuljano u svoju svako dnevnicu i prošlost, i ponekad se činili kao da je tu vrijeme odavno stalo i zaspalo. A danas? U Pleternici danas nema ulice ni nogostupa sa starim asfaltom , nema stare žmirkave ulične rasvjete, u uporabi je nova moderna Narodna knjižnica, tu je prva mimi hidroelektrana u Hrvatskoj, komforni dječji vrtić, izgrađen je poduzetnički inkubator, uređeno stočno sajmište u moderan hipodrom za svjetske priredbe, obnavlja se stara brana na rijeci Orljavi, uređuje se staro kino u modernu više namjensku dvoranu, pristigla su sredstva za uređenje središnjeg pleterničkog trga, gradit će se i nova zelena tržnica a i otvaranje srednje škole u Pleternici je izvjesna realnost. I u tridesetak sela i naselja pleterničkog kraja učinjena su mnoga unapređenja komunalnog standarda čemu su svoj doprinos i trud uz gradonačelnicu Jozić dali i Lucić i Aladrović, kao i aktualni župan Tomašević, ne praveći razliku dali se ta sela i naselja nalaze s lijevih ili desnih obala rijeka Orljave i Londže. Ovo su činjenice, sviđale se one nekom ili ne, a sve ostalo je jal i zavist.


I sada, i danas, kada se Lucića i Aladrovića proziva i opoziva za ovo ili ono, treba upozoriti one koji to čine, da ne donose presude prije dokaznog procesa o utvrđivanju istine. Sve osim ovoga je nešto drugo i predstavlja hajku i harangu neistomišljenika i oponenata na Lucića i Aladrovića, te ugrozu njihovog integriteta i dostojanstva To nije način i sredstvo za osvajanje vlasti, nije niti moralno, a puno puta je i kontraproduktivno. O svima nama istina bilo kada izađe na svjetlo dana, ali ona ne može biti onakva kakvu bio netko želio i koja bi kao takva nekome trebala ići u korist. Mudrost izreke ISTINA JE VODA DUBOKA u sebi skriva oprez, je l` loša i površna prosudba puno puta nije, niti mora biti istina.

Tagovi: lucić, aladrović, pleternica

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili

.

Biskup primio požeško-slavonsku županicu i požeškog gradonačelnika

.

Nove upute Stožera civilne zaštite Požeško - slavonske županije

.

ŠRD Pakrac: Tomislav Markus pobjednik klupskog natjecanja

.

Dodjela nagrada ʺKreativni i neovisniʺ učenicima srednjih i osnovnih škola

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Glazbeno putovanje šokačkom baštinom i proslava bećarca

.

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Proglašeni najbolji proizvođači konjske salame

.

Zajednički sastanak uprave kluba i igrača NKʺGraničarʺ Zagrađe za kraj sezone 2020/2021

.

Na jezeru ʺPožegaʺ u Turniću ribiči opet ulovili preko tonu ribe za 52 sata

.

PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA Prijava štete zbog poplave do petka 18. lipnja

.

Pod utjecajem alkohola od 2,74 promila skrivio prometnu nesreću u Požegi

.

Vikend obilježili pijani vozači, rekorder s čak 3,40 promila vozio motor po Pleternici

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je 9 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu

.

OPG Budić: “Kad bi netko samo jednu godinu pokušao živjeti od ovoga, mislim da bi cijenio naš rad”

.

Kremasti složenac od jagoda i milerama bez pečenja

.

Izborna skupština Gradske straže Požega

.

Evo koja su imena Hrvati najviše davali djeci u prva tri mjeseca ove godine

.

U Općini Velika proglašena elementarna nepogoda zbog poplave i tuče

.

Javni poziv za upis djece u obvezni program predškole

.

FOTO: Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

.

Treći dan bez novozaraženih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

Predstavljanje nove biskupove knjige ʺRiječ Božja nije okovana- Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusaʺ

.

Ujutro kiša, poslijepodne razvedravanje

.

Pogledajte kakve je novitete ove godine u svom dvorištu pripremila Marica Arambašić

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca