Ako netko kupi neki drugi auto, odmah ga svi pitaju je li zdrav

Imotski grad Mercedesa
(FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL/24sata.hr)

07.08.2017. | M.M./24sata.hr
Pregleda: 5283

Ako je netko i sumnjao u podatak da grad Imotski i Imotska krajina imaju najviše registriranih Mercedesa po glavi stanovnika u svijetu, nakon izložbe oldtimera marke Mercedes organizirane u Imotskom povodom 300. obljetnice oslobođenja krajine od osmanlijske vlasti dileme više nema piše 24sata.hr

-Ako kod nas u Imotskom netko slučajno i kupi automobil koji nije Mercedes, najprije provjerimo je li s njim sve u redu, je li zdrav u glavi... Ako je sve u redu, dogovorimo se između sebe i skupimo mu pomoć, da čovjek kupi pristojan auto, da se ne sramoti po gradu - pola u šali, pola u zbilji za 24sata.hr kaže Imoćanin Ivan Topić Nota (52), predsjednik lokalnoga Oldtimer kluba i vlasnik 15 Mercedesa.




FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL


U Imotskoj krajini ima oko 30.000 ljudi, a registriranih Mercedesa i koja tisuća više.

-Imam 12 oldtimera i tri kojima se svakodnevno služim. Oldtimeri su moja ljubav, ali i ulaganje u budućnost. Računica je jednostavna - kupiš stari Mercedes za 1000 eura, uložiš u njega 3000 i sutra ga možeš prodati od 8000 do 10.000 eura. Mercedes je najisplativija investicija - objasnio je Nota.

Za popularnost Mercedesa u Imotskoj krajini zaslužni su "gastarbajteri” koji su ‘60-ih i ‘70-ih godina prošlog stoljeća odlazili raditi u Njemačku. Oldtimer klub Imotski, kojemu je Topić predsjednik, broji 182 člana, većina od njih vozi Mercedese, a ostat će zapisano u povijesti Imotskoga kako je prvi Mercedes došao u grad 1924. godine, i to čak iz Belgije.



FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL

- Doveo ga je Ivan Patrlj. Imao je drvene kotače, pola drvenih dijelova, ali bio je Mercedes. Nažalost, izgubio mu se svaki trag, a baš bi bilo lijepo imati ga u muzeju Mercedesa koji uskoro planiramo otvoriti u Imotskom. Namjeravamo napraviti i poseban znak dobrodošlice u ‘grad Mercedesa’ na ulazu u Imotski, a planiramo postaviti i posebne znakove uz odobrenje gradskih vlasti. Neka i mi budemo po nečemu službeno prepoznati - govori Ivan Topić Nota.

Planiraju poduzetni Imoćani davati i posebne poticaje za mlade kupce Mercedesa.

A kakva je "bruka”, kako to kažu u Imotskom, voziti bilo koji automobil osim Mercedesa zna Ivo Božiković iz Postrane, koji je na susret s prijateljima iz Oldtimer kluba Imotski stigao svojim Rolls Royceom, pa je preko znaka Rolls Roycea vezicama pričvrstio znak Mercedesa.

- Moraš poštovati ljude kojima dolaziš u goste. Njima su Mercedesi svetinja, sramota je voziti bilo što, pa čak i Rolls Royce, tako da sam se morao i ja malo prilagoditi te se usput našaliti s njima - nasmijao se.

Najstariji primjerak izložen u Imotskom bio je Mercedes 180 iz 1949. godine, vlasništvo Jakše Vranješa, vlasnika servisa za oldtimere.



FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL



FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI