Sjećanje na Stjepana Sabljaka

Stjepan Sabljak
(FOTO: D.M.)

06.08.2017. | D. Muljević
Pregleda: 12137

6. kolovoza navršava se trinaest godina od prerane smrti Požežana Stjepana Sabljaka  (2. veljače 1968. - 6. kolovoza 2004.) čovjeka koji je ostavio dubok trag u svome gradu, a nekim svojim projektima taj trag pronio se i širom Hrvatske i svijeta. Ova tužna obljetnica povod je da se prisjetimo "Stipe" čovjeka koji je na vrlo osebujan način - snažno obilježio požeške 1990.-te.

Naime, Stipa Sabljak, bio je jedna od prvih žrtava Domovinskog rata u Slavoniji. Kao dragovoljac rano se uključio u obranu RH, i izuzetno teško je ranjen. Snažan organizam izdržao je višestruka ranjavanja i prijelome, nakon čega je ovaj Požežan dugo liječen u brodskoj i požeškoj bolnici, u Zagrebu, i u Njemačkoj. Iz rata je izašao kao 100% invalid Domovinskog rata, ali nije podlijegao letargiji, već je započeo sa širenjem istine o hrvatskom pravednom i obrambenom ratu, osnivanjem Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata za Požegu i Požeško-slavonsku županiju, kroz koju je ostvario niz svojih zamisli.





Uređivao je i izdavao mjesečnik "Hrvatski vitez" posvećen Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, nekoliko godina izdavao je i Požeški vjesnik, koji je nakon gašenja Požeškog lista bio jedini tjedni list u Požeštini. Izdao je i nekoliko knjiga, a osobito moram spomenuti činjenicu, da je pomagao prijateljima i suborcima na svakom koraku - djelom, savjetom, pa čak počesto i vlastitim novcima!


O djelovanju UHDDR Požega-PSŽ pod njegovim kormilom u 90-ima moglo bi se puno toga napisati, spomenut ću da je između ostaloga Udruga podigla spomenik poginulim braniteljima u Kamenskoj. Sabljak je kao predsjednik nogometnog kluba Pavlovci - u Pavlovce doveo i prvoligaša Hrvatski dragovoljac na revijalnu utakmicu. Stjepan Sabljak vjerovatno će najviše ostati zapamćen kao autor nadaleko poznatih igranih filmova "U okruženju 1 i 2" koje danas možete naći i u Hrvatskom filmskom leksikonu, pa čak i u Internet movie database, najvećoj bazi filmova na svijetu. Po mnogo čemu ovi filmovi su bili pionirski i specifični. U njih je Sabljak pretočio svoju školsku ljubav (nekada se bavio kinematografijom kroz Kino klub Gimnazija, a sa još jednim Požežanom koji nas je prerano napustio, Mladenkom Krstanovićem čak je napravio i crtani film!!!). Filmovi "U okruženju 1 i 2" scenarista i redatelja Stjepana Sabljaka, snimatelja Blackyja, i montažera Pjera Žardena, i danas (usprkos skromnom budžetu, i glumcima naturščicima) ulaze u sam vrh filmova snimljenih na temu Domovinskog rata, i ostati će zapamćeni po sirovoj autentičnosti - snimljeni su neposredno nakon ratnih događanja, uz korištenje autentičnog oružja korištenoga u Domovinskom ratu, s glumcima - hrvatskim braniteljima.




U njima je izvorno bilo sve - od kostima (vlastitih uniformi), i vlastitih pušaka, do bojeve municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Da je danas živ, Stjepan Sabljak imao bi 50 godina. Na žalost organizam nije izdržao posljedice teških ranjavanja i prerano nas je napustio 6.8.2004. u 36-oj godini života. Jedan hrvatski redatelj kojega danas nazivaju i  "hrvatskim Coppollom" - Kristijan Milić, čovjek koji je za filmove "Živi i mrtvi" i "Broj 55" osvojio ukupno 16 zlatnih Arena, nedavno je u medijima film "U okruženju" proglasio ultimativnim začetnikom ratnoga žanra u Hrvatskoj, te se prisjetio Stjepana Sabljaka, kao "čovjeka koji je započeo filmsku proizvodnju akcijskog ratnog filma u Hrvatskoj", no na žalost nije dočekao afirmaciju žanra koji danas osvaja brojne filmske nagrade.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI