Obilježavamo svjetski dan hepatitisa

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

28.07.2017. | M.M./SBonline.net
Pregleda: 1785

Svjetski dan hepatitisa se počeo obilježavati 2004. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ovu inicijativu uvrstila među četiri kampanje za pojedinačne zarazne bolesti.

28. srpnja je dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa su usmjerene prema pozitivnim promjenama u prevenciji i liječenju ovih bolesti, da bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.-2021. – eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti.


Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je WHO usvojila na Općoj skupštini 2016. godine i Globalnih ciljeva održivog razvoja koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u sljedećih trinaest godina.


Diljem Hrvatske se provode mnogobrojne aktivnosti u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva.

Slogan i poruka ovogodišnje kampanje WHO-a i Svjetskog saveza za hepatitis je "NEhep – Eliminirajmo hepatitis!”

Aktivnosti koje doprinose eliminaciji hepatitisa su: povećanje svjesnosti, edukacije i informiranja, testiranja i pravodobnog dijagnosticiranja, liječenja, ciljane prevencije koja se odnosi na rutinsko cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, te prevencije rizičnog korištenja droga (programi smanjenja štete).

Aktivnostima u borbi protiv hepatitisa doprinose i smjernice i nacionalne javnozdravstvene kampanje u čijem je središtu edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija "Sve o hepatitisu”, čiji su suorganizatori Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25000 ljudi.

Hrvatska nije zemlja s velikom učestalošću hepatitisa B i C u općoj populaciji, no neke su skupine građana izložene većem riziku zaraze (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju spolne partnere).

Posljednjih se godina u Hrvatskoj bilježi dvjestotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa C i stotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa B godišnje.

U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad.

Cijepni obuhvati protiv hepatitisa B u dojenačkoj dobi zadnjih godina kreću se između 93% i 96%, a obuhvati kod dvanaestgodišnjaka od 96% do 98%.

Otkad je cijepljenje uvedeno u program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj (2009.), učestalost hepatitisa B se smanjila za 79%, a najveći dobno-specifični pad učestalosti je zabilježen kod djece i adolescenata.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI