Potpisani EU ugovori u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna- bespovratna sredstva i za Novu Gradišku, Cernik i Rešetare

Potpisivanje EU ugovora
(FOTO: SBonline.net)

27.07.2017. | M.M.
Pregleda: 1927

Projekti sufinancirani sredstvima strukturnih fondova, a koji se provode u 2 faze kroz dva programska razdoblja: prva faza u okviru Operativnog programa Zaštita okoliša 2007. – 2013., a druga faza u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.Projekti, za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava kao i ugovori o sufinanciranju, a to su Poreč, Osijek, Vukovar, Županja, Nova Gradiška, RVS Osijek i Vodice, važni su projekti vodno-komunalne infrastrukture kojima će se unaprijediti javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kao i javni sustav vodoopskrbe na područjima Istarske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske, Vukovarsko – srijemske i Šibensko – kninske županije. Njihova realizacija započela je u okviru prethodnog Operativnog programa "Zaštita okoliša”, a nastavlja se financirati kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija”.

Realizacijom ovih projekata proširit će se i poboljšati sustav odvodnje i javne vodoopskrbe izgradnjom i rekonstrukcijom cca 383 km kolektora, izgradnjom 33 CS, izgradnjom 8 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV-a) ukupnih kapaciteta 407.600 ES, a čime će se omogućiti priključenje 45.596 novih stanovnika na sustav javne odvodnje, priključenje i poboljšanje sustava javne vodoopskrbe za 17.879 stanovnika te smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda i očuvanje površinskih i podzemnih voda pročišćavanjem otpadnih voda odgovarajućim uređajima za pročišćavanje za 407.600 ES.

Ukupna vrijednost faziranih projekata kroz prvu i drugu fazu, iznosi 2,3 mlrd kuna, od čega je iznos ukupnih prihvatljivih troškova 1,85 mlrd kuna, dok EU bespovratna sredstva iznose 1,3 mlrd kuna.


Ugovore su potpisali, generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, predstavnici jedinica lokalne samouprave te javni isporučitelj vodnih usluga. U sklopu projekta Aglomeracije ugovor su potpisali, za grad Novu Gradišku zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, načelnik općine Rešetara Zlatko Aga i direktor Slavče d.o.o., kao javni isporučitelj vodnih usluga, Ivan Mikić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI