Komisija UNESCO-a došla u Park prirode Papuk

Zheng Yuan Yuan, Alen Jurenac,Marco Firpo
(FOTO: M.M.)

26.07.2017. | M.M.
Pregleda: 4756

Ugledni stručnjaci Zheng Yuan Yuan (Narodna Republika Kina) i Marco Firpo (Italija), članovi izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, koja okuplja 120 geoparkova došli su u Geopark Papuk koji je od 2007. godine jedini hrvatski član ove ugledne svjetske asocijacije.




"Biti u jednoj takvoj obitelji je ponos, prestiž, ali i obveza, osobito jer smo, kao takav, jedini geopark u Republici Hrvatskoj.  Reizbor članstva u asocijaciji Svjetskih UNESCO geoparkova održava se svake četiri godine pa će i tijekom ovog monitoringa članovi izaslanstva ocijeniti koliko smo napredovali i u kolikoj mjeri provodimo vrlo stroge i zahtjevne kriterije." - rekao je Goran Radonić, stručni voditelj Parka prirode Papuk.


Ugledni će gosti sljedećeg  tjedna u pratnji predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika županija, gradova i općina s područja Parka posjetiti: Veliku, Jankovac, svetište Gospe Voćinske i budući Geoinfo centar u Voćinu, geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku, te Trešnjevicu, Vrhovce i vile za odmor Montis Aurea na Novom Zvečevu.





Sljedećeg će dana izaslanstvo UNESCO-a posjetiti Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku Rijeku transect, te vinske ceste na kutjevačkom području.

Tako će naš Park prirode Papuk opet imati priliku oduševiti goste svojim prirodnim ljepotama, opravdati svoje članstvo u UNESCO-u te ukazati na veliki turistički potencijal kojeg zasigurno ima.

"Ovo mi je prvi puta da sam u posjetu Parku prirode Papuk i da sam na ovom teritoriju zajedno sa kolegom iz Italije, a pogledat ćemo ljepote ovog geoparka te vidjeti kako su se stvari odvijale od prošli puta do sada te zadržati kvalitetu i razvijanje." - rekao je Zheng Yuan Yuan član izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova




"Kao što je i moj kolega spomenuo naša misija je pogledati geopark te vidjeti što se to promijenilo u protekle četiri godine te dostaviti izvješće UNESCO-u. Park prirode Papuk je veoma lijep i na dobrom je mjestu, odnosno položaj je jako interesantan te se nadam samo pozitivnim dojmovima u sljedećim danima dok smo tu."- rekao je Marco Firpo član izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova




"Osim sastanka u posjetiteljskom centru u Velikoj obići ćemo novoizgrađen kamp odmorište u Dubokoj nakon čega je planiran odlazak na Jankovac i sastanak s djelatnicima s područja Općine Čačinci. Nakon toga ide se do Voćina u posjet Rupnici našem budućem Geoinfo centru te odlazak na Zvečevo s čim današnji dan i obilazak završava.

Za sutra je planiran posjet parka oko Kutjeva i Orahovice te se iskreno nadamo da će zaista biti pozitivan ishod i rezultati jer u protekle četiri godine napravili smo velike infrastrukturne projekte, ali mi ne stajemo na tome i dalje idemo s projektima a realizacije jednog bi trebala biti već krajem ove godine." - rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI