Imamo rast registriranih tvrtki i zaposlenih, očekujem nastavak pozitivnih trendova u Pleternici

Antonija Jozić
(FOTO: Mladen Mirković)

26.07.2017. | M.M./gradonacelnik.hr
Pregleda: 4598

Izuzetno sam zadovoljna i ovom godinom, izvršenje proračuna je na prihodovnoj strani na razini od gotovo 60% planiranog dok su rashodi na otprilike 43% plana što znači da pažljivo upravljamo rashodovnom stranom i štedimo gdje možemo. Plan mi je da koncem 2017. godine ili do sredine 2018. godine u potpunosti saniramo manjak koji prenosimo duži niz godina, a koji je početkom 2017. godine iznosio 3,8 milijuna kuna, najavljuje gradonačelnica Jozić za portal gradonacelnik.hr

Dva mjeseca nakon što je u prvom krugu lokalnih izbora osvojila svoje drugi mandat, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić najavila je da će Grad, zahvaljujući pozitivnim financijskim rezultatima, po prvi put počet sufinancirati školske udžbenike za osnovnoškolce. Sa gradonačelnicom smo razgovarali o situaciji u Gradu i projektima koje planira u svom drugom mandatu.

Gđo Jozić, ovih dana ste najavili da će Pleternica, zbog dobre financijske situacije po prvi put počet sufinancirati školske udžbenike za osnovnoškolce. Možete li malo konkretnije o tim dobrim financijskim trendovima, što se pokrenulo i promijenilo u odnosu na protekle godine, kakve rezultate očekujete do kraja godine


- Prošle godine kad smo usvajali Plan proračuna za 2017. godinu išli smo s poprilično konzervativnim pristupom iako smo očekivali upravo ovo što se dogodilo – stabilno punjenje proračuna iz vlastitih prihoda; poreza na dohodak, prireza, komunalne naknade i ostalih vlastitih prihoda s jedne strane i odobravanje EU projekata u daleko višem iznosu nego prijašnjih godina s druge strane. Tada kada sam vijećnicima izlagala proračun rekla sam da osobno vjerujem u daleko veće izvršenje nego smo planirali i da ćemo, kad se to dogodi, raditi izmjene i dopune. Upravo ovih dana radimo na tome i na sljedećoj sjednici vijeća usvojit ćemo rebalans proračuna u kojem će se, po prvi put, naći i stavka sufinanciranja školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola s prebivalištem na području našeg grada.


Zbog čega niste odmah išli s takvim planom proračuna?

- Sjetimo se da je 2017. godina izborna godina i baš iz tog razloga nisam željela predlagati proračun u daleko većem iznosu nego je bio prijašnjih godina, iako sam očekivala ovakve rezultate, jer sam željela izbjeći oporbene "zaključke" o "pumpanju" proračuna pred izbore. Dokazala sam i pokazala da se izbori dobivaju radom i rezultatima prethodne četiri godine, oni su vidljivi i mjerljivi, a radi se o investicijama od oko 100 milijuna kuna koje smo uspjeli realizirati za naš grad. Izuzetno sam zadovoljna i ovom godinom, izvršenje proračuna je na prihodovnoj strani na razini od gotovo 60% planiranog dok su rashodi na otprilike 43% plana što znači da pažljivo upravljamo rashodovnom stranom i štedimo gdje možemo. Plan mi je da koncem 2017. godine ili do sredine 2018. godine u potpunosti saniramo manjak koji prenosimo duži niz godina, a koji je početkom 2017. godine iznosio 3,8 milijuna kuna.

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako ste ponovo pobijedili na izborima. Čime se bavite trenutno, koji su ključni projekti kojima započinjete svoj drugi mandat?

- Gospodarstvo je isključivi fokus mog djelovanja i izuzetno sam sretna i ponosna da je upravo prvi projekt koji nam je odobren u ovom mandatu projekt izgradnje novog inkubatora. Gradit ćemo ga na zemljištu odmah pored gradske kuće i bit će namijenjen IT sektoru. Dakle svi mladi i visokoobrazovani IT stručnjaci dobit će od grada svu potporu za razvoj svojih poslovnih ideja, sufinanciranje najma poslovnog prostora, besplatne konzultantske usluge, umrežavanje s IT sektorom i sl., a sve u svrhu razvoja gospodarstva i povratka i ostanka u našem gradu. Činjenica je da nam mladi odlaze na školovanje u druge gradove i onda tamo ostaju i raditi, a mi želimo upravo mlade vratiti nazad. Informatičar/-ka svoj posao može obavljati iz svakog kutka svijeta pa zašto to ne bi bila i njihova rodna Pleternica.

Osim izgradnje novog inkubatora pred ishođenjem smo građevinske dozvole za cestu u industrijskoj zoni gdje ćemo, nakon izgradnje, prostorno-planski formirati i zonu male privrede s manjim parcelama namijenjenim upravo maloj privredi i uslužnim djelatnostima. Pred dobivanjem smo certifikata o "povoljnom poslovnom okruženju" koji bi nas trebao pozicionirati među gradovima poželjnim za ulaganje. Intenzivno se bavimo analizom potpora koje želimo dati našim gospodarstvenicima i ta odluka će se također brzo naći na dnevnom redu Gradskog vijeća te će biti ugrađena u proračun za 2018. godinu u značajnom financijskom iznosu.

Osim toga, napomenula bih da i Poduzetnički centar, naša gradska tvrtka, daje svoj doprinos razvoju gospodarstva. Samo u ovoj godini pripremili su oko 50 projekata za naše poljoprivrednike u okviru mjere 6 vrijedne oko 10 milijuna kuna, na mjeru 4 prijavljeni su i pripremaju se projekti vrijedni oko 50 milijuna kuna, ostvarili su bespovratna sredstva za tvrtke i OPG-e koji se žele baviti turizmom, na natječajima Ministarstva obrta našim poduzetnicima su priskrbili oko milijun kuna bespovratnih sredstava. Napominjem da Grad Pleternica u okviru proračuna sufinancira pripremu projekata u visini od 50% za sve OPG-e, obrte i poduzeća registrirane na području Grada Pleternice i da je cijena pripreme projekata iznimno niska. Dobit nam je zapravo svako zadržano ili otvoreno radno mjesto kod naših gospodarstvenika. To je i bit će glavna okosnica mog rada. Rezultati koje smo ostvarili u prethodne četiri godine ulijevaju mi optimizam, bilježili smo rast registriranih tvrtki i broja zaposlenih i činit ćemo sve što je u našoj moći da se taj trend još intenzivnije nastavi u ovom mandatu. Isto tako napomenut ću da svaka druga investicija koja se realizira u našem gradu znači i posao za građevinske tvrtke, obrtnike, proizvođače, a to znači i radna mjesta koja su zadržana i novootvorena samo iz razloga jer se u Pleternici nešto radi i gradi. Nedavno smo završavali investiciju izgradnje jedne ceste i neću nikad zaboraviti riječi jednog radnika građevinske tvrke: - Samo vi gradite! Dok vi radite i gradite mi imamo radna mjesta!

Što građani mogu očekivati od Vas u iduće četiri godine, koji će Vam biti prioriteti u upravljanju gradom?

- Građani su prije izbora na svoje kućne adrese dobili program Hrvatske demokratske zajednice za razdoblje 2017.-2021. i sve što stoji u tom programu mogu očekivati od mene, a vjerujem i malo više. Npr. u programu smo najavili sufinanciranje nabave udžbenika i školskog pribora za djecu prvog razreda, a već sad izlazimo s mjerama sufinanciranja udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Nisam osoba od velikih obećanja, stavit ću na papir i obećati nešto za što sam sto posto sigurna da mogu ispuniti i uvijek sam oprezna s planovima.

Radije ću ispuniti dvostruko više nego sam najavila nego ne održati svoju riječ. Pokazalo se to i na planiranju proračuna za 2017. godinu, a pokazuje se to i u programu s kojim smo izašli pred birače i tražili novi mandat. S veseljem već sad mogu konstatirati da smo neke točke programa u potpunosti realizirali ni dva mjeseca nakon izbora. Prioriteti su mi, kao što sam već rekla, razvoj gospodarstva, a odmah uz to i ravnomjerni razvoj svih naših naselja, od Zarilca, Kuzmice, Buka, Gradca, Frkljevaca, Ratkovice i svih ostalih. Uz lokalne izbore proveli smo i izbore za Vijeća mjesnih odbora od kojih očekujem izuzetno dobru suradnju u smislu razvoja njihovih naselja. Već su krenuli dostavljati četverogodišnje planove koje ćemo onda uvrštavati i u proračun te ih realizirati u sljedeće četiri godine.

Do kraja 2018. energetski neovisni! Pleternica se proslavila kao prvi hrvatski grad koji ima vlastitu hidroelektranu, a planirate graditi još jednu. U kojoj je fazi projekt HE na Orljavi? Kako će se financirati njezina gradnja, kad očekujete da će proraditi i što će ona donijeti Pleternici?

- Do konca kolovoza ove godine bismo trebali dobiti građevinsku dozvolu za drugu hidroelektranu, a nakon toga pokrenuti postupak javne nabave i odabrati izvođača radova. Druga hidroelektrana gradit će se u Požegi, a godišnje će ostvarivati prihod od oko 500.000 kuna. Vjerujemo da ćemo dio sredstava za njenu izgradnju dobiti iz EU fondova, a da bismo preostali dio osigurali ili putem kredita HBOR-a ili vlastitim sredstvima. Upravo izgradnjom druge mHE ostvaruje se cilj Grada Pleternice o energetski neovisnom gradu po pitanju javnih potreba. Što to konkretno znači? To znači da ćemo svu električnu energiju koja nam je potrebna za javnu rasvjetu ili energiju koja se troši u javnim zgradama proizvesti iz obnovljivih izvora energije. Ja vjerujem da će se to ostvariti do konca 2018. godine.

Hoće li biti kakvih promjena u samom ustroju i načinu funkcioniranja gradske uprave?

- Gradska uprava je već duži niz godina iznimno uspješna unatoč malom broju zaposlenih, svega 6 djelatnika i mog zamjenika i mene koji dužnost obnašamo profesionalno. Obzirom na obveze koje nam se svakodnevno daju kroz zakonske i podzakonske akte vjerujem da ćemo u sljedećem periodu morati povećati broj zaposlenih. Npr. sljedeće godine kreće porez na imovinu koji je u nadležnosti lokalne samouprave, uskoro nam u nadležnost dolazi i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. No osim toga iznimno se povećava broj projekata i investicija na pleterničkom području i ponekad je teško to sve pratiti. Srećom oko sebe imam ljude pune entuzijazma koji žive za naš grad 24 sata na dan, 365 dana u godini. Često se susrećemo s pitanjima kako to sve stižemo, kolege iz drugih gradova me pitaju savjet kako to isto provesti kod sebe, ponekad se osjećamo kao da smo jedini u Hrvatskoj koji tako funkcioniraju no, eto, guramo ovako do nekih boljih vremena i većeg izvornog proračuna jer nam je cilj što više sredstava investirati u naš grad. Grad Pleternica ima Jedinstveni upravni odjel, jednog pročelnika i to je okvir u kojem ja i dalje želim raditi. Povećat ćemo broj zaposlenih u Dječjem vrtiću jer već od jeseni otvaramo još jednu skupinu, a od sljedeće godine vjerujem još jednu. Time će kapacitet vrtića biti popunjen, imat ćemo sedam skupina s oko 150 djece što je i bio cilj 2013. godine kad smo vrtić otvarali. Ako bude potrebno ići ćemo i na nadogradnju vrtića iako se to prije tri i pol godine činilo kao nedostižno bar prvih deset godina. No i to mi je pokazatelj da se gospodarstvo oporavlja, ako su djeca u vrtiću onda i roditelji rade.

Izuzetno ste uspješni u korištenju EU fondova. Koliko ste dosada uspjeli povući i što još, uz pomoć EU sredstava, planirate ostvariti u gradu u ovom mandatu?

- Ove godine odobren nam je projekt izgradnje središnjeg gradskog trga vrijedan 17,5 milijuna kuna, nedavno projekt e-inkubatora vrijedan 8,8 milijuna kuna. Očekujemo sredstva za multimedijalnu dvoranu u visini od 20 milijuna kuna, reciklažno dvorište 2 milijuna kuna, a očekujemo i EU sredstva za izgradnju pročistača otpadnih voda i sustav odvodnje odnosno kanalizacije vrijedan 146 milijuna kuna i to sve do kraja 2017. godine. Ono što želim napomenuti je da danas imamo spremnih projekata vrijednih oko 350 milijuna kuna i ne može se dogoditi natječaj za EU sredstva, a da se mi nećemo prijaviti. Sve to što činimo činimo s izvornim proračunom od 7 milijuna kuna i uz mali broj zaposlenih.

- Postoje li neki potencijali Pleternice za koje mislite da još nisu dovoljno iskorišteni, a mogli bi pridonijeti rastu i napretku grada?

- Pleternica ima velike potencijale u razvoju turizma no tu je potrebna sinergija svih ključnih dionika u gradu te županije i ministarstava. Ono što mi kao grad i turistička zajednica prvestveno želimo učiniti je brendirati naš grad kao poželjnu destinaciju te povećati broj registriranih ležajeva. Od niti jednog ležaja prije godinu dana došli smo do brojke od 28 ležajeva u tri objekta. Veliki potencijal leži nam u vjerskom turizmu, Pleternica je Svetište Gospe od Suza koje u vrijeme Devetnice, od 23.-31. kolovoza, posjeti preko 100.000 hodočasnika. Kroz turizam je moguće plasirati i domaće proizvode naših vrijednih poljoprivrednika, a upravo radi toga je nastala i Pleternička korpa u kojoj se nalaze domaći proizvodi i koju ćemo proširivati sa svim turističkim sadržajima na našem području. To nije samo proizvod već i usluga koja se pruža, prirodne ljepote, biciklističke staze, gastronomija, kulturna baština i doživljaj. Upravo kroz EU projek koji nam je odobren brendirat će se destinacija i svi naši turistički proizvodi i sadržaji. Također, veliki potencijal leži u našoj poljoprivrednoj proizvodnji i želja nam je da se što više proizvoda lokalno preradi te na taj način plasira na tržište. U tom smjeru radimo na Strategiji razvoja poljoprivrede te ćemo nakon toga definirati konkretne mjere koje ćemo uvrstiti u proračun.

I na kraju, svoj drugi mandat na čelu Pleternice osvojili ste već u prvom krugu ovih izbora. Kako biste usporedili ove i izbore prije četiri godine - je li teže osvojiti gradonačelničko mjesto ili ga zadržati?

- Uvijek je teže zadržati. Ima ona jedna stara pouka: Ako želiš negdje stići moraš trčati najbrže što možeš, moraš dati sve od sebe i onda ćes uspjeti. No ako želiš na tom mjestu ostati moraš trčati bar dvostruko brže. Tako je i u životu pa i u politici. Zahvalna sam biračima na svakoj potpori i glasu koji su mi dali kako bih i dalje jednakim žarom radila za našu Pleternicu. Izbori su dobiveni u prvom krugu, imam većinu u Gradskom vijeću kao jamstvo da će se sve što smo planirali u našem programu i realizirati u sljedeće četiri godine, a ovom prilikom pozivam sve koji žele dobrobit našem gradu na suradnju i korektnost u političkim odnosima.

Građani našeg grada su isključivo zainteresirani za daljnji napredak, stvaranje okruženja poželjnog za investicije i grada po mjeri čovjeka poručila je Antonija Jozić za portal gradonacelnik.hr 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI