Srebrni jubilej svećenika Filipa Lucića u Zagrađu

Srebrni jubilej u Zagrađu
(FOTO: Krešimir Putrić)

25.07.2017. | Krešimir Putrić
Pregleda: 8822

Park kod kapelice svetoga Roka u naselju Zagrađe bio ispunjen do posljednje stolice u proteklu nedjelju. Mnogi žitelji Zagrađa i okolice došli su svetom misom zahvaliti Bogu na 25–oj obljetnici misništva njihova sumještanina vlč. Filipa Lucića, župnika župe Vugrovec. Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je slavljenik u suslavlju s vlč. Dragoslavom Kozićem, upraviteljem župe Bučje, vlč. Matom Rukavinom, župnikom u Staroj Gradišci, vlč. Antunom Japundžićem, vicerektorom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te mr.sc. Ivicom Musom, isusovcem u Zagrebu, koji je ujedno i propovijedao.




U homiliji se dotakao žrtve koja prati svećenika u njegovom služenju Bogu i bližnjima, a koja je tako pratila i vlč. Filipa na njegovu putu. – U četvrt stoljeća djelovanja dostojno si predstavljao Zagrađe i ovu župu. Ovo je slavlje zahvala za svećeništvo koje sada sazrijeva u svoju zaokruženost – rekao je slavljeniku propovjednik Musa.


Vlč. Filip, koji je predvodio misu u mladomisničkoj misnici kao i prije 25 godina, na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je roditeljima Mariji i Mati, braći Ivici i Stipi te seki, kao i svima koji su ga na svećeničkom putu pratili svojim molitvama. Preporučio se i u daljnje molitve te potaknuo prisutne vjernike na molitvu za buduća duhovna zvanja, kako u župi tako i u Požeškoj biskupiji. Zatim je predstavnik vugrovečke župe Ivan Klaić čestitao župniku na srebrnom jubileju. – Gospodine župniče Filipe, iskreno dijelimo s vama radost ovog trenutka kad se osvrćete na 25 godina svoga svećeničkog djelovanja. Najiskrenije vam kao svećeniku i čovjeku zahvaljujemo na svemu onome što ste podarili svojim radom i djelovanjem našim ljudima u Vugrovcu i cijeloj vugrovečkoj župi. Neka vas i nadalje prati obilje Božjeg blagoslova i dobro zdravlje u životu – rekao je, između ostalog, Ivan Klaić te uručio likovni rad akademskog slikara Ivice Fištera, koji predstavlja pitoreskni pogled slavonskih polja.





Vlč. Filip Lucić rođen je 11. svibnja 1959. godine u Zagrađu (župa Bučje) kao osmo dijete Mate i Marije r. Mostarkić. Nakon završene pučke škole u Zagrađu i Pleternici, srednju školu upisuje u Požegi. Poslije odsluženog vojnog roka upisuje Filozofski studij u Zadru, smjer povijest. Osim u Zadru studira i u Sarajevu i Zagrebu. Odmah po diplomiranju odlazi u Bogosloviju, a primio ga je tadašnji rektor Ivan Došlin, nekadašnji bučjanski župnik. Nakon diplomiranja, godine 1992., za svećenika je zaređen po rukama zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića. Prvu svećeničku službu dobio je u Dugavama – Novi Zagreb. Poslije odlazi na službu u Sesvete, a iste je godine imenovan i duhovnikom mnogih ranjenika iz rata u Stubičkim Toplicama. Od 2005. na službi je u župi Vugrovec, kod Zagreba.




Ovom slavlju dali su snažni obol dvadesetak mladih odjevenih u narodne nošnje i još toliko članova pjevačkog zbora iz filijale Zagrađe, a ostali mještani iznijeli su iz svojih slavonskih škrinja ukrasne ponjave i zastave te tako okitili pročelja svojih domova. Među vjernicima, koji su došli iz Vugrovca i Zagreba, nalazila se gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić te saborski zastupnik Franjo Lucić, također rodom iz Zagrađa. Također su u Zagrađe došle i časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz Zagreba.

Po završetku mise brojni vjernici pristupili su slavljeniku uz izraze čestitanja, a mnogi su se složili da im je želja ponovno se okupiti na 50–oj obljetnici misništva.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

TEKST i FOTO: Krešimir Putrić



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI