Za isti posao u Hrvatskoj 4600, a u Njemačkoj 18 do 22 tisuće kuna

Građevinac
(FOTO: Google)

24.07.2017. | M.B./Dnevnik.hr
Pregleda: 6867

Nakon što je ministar rada, gostujući u Dnevniku Nove TV, najavio da će država dopustiti uvoz 2.000 stranih radnika u građevinskom sektoru, iz Gospodarske komore imaju svoj prijedlog – da se problem nedostatka radnika rješava kao u Sloveniji. Sindikati se slažu s uvozom radnika, ali traže strože kontrole isplate plaća u sektoru. Građevinari pak kažu da će biti potrebno uvesti još više radnika.

U 13 i 30 u nedjelju, na temperaturi od 35 stupnjeva, polijevaju betonsku deku da ne bi popucala. Takvih radnika u Hrvatskoj nema dovoljno pa će se stoga morati uvoziti. "Samo za građevinski sektor smo odlučili povećati kvotu za 2.000 radnih mjesta", u subotu je rekao Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Prema podacima HGK, nedostaje taman toliko, nešto više od 2.000 građevinskih radnika. Najviše zidara, tesara, armirača, montera suhe gradnje, keramičara i fasadera. Strani radnici prijeko su potrebni za brojne investicije koje kreću na jesen.


S tim se slaže i Mirjana Igrec, članica uprave Kamgrada: "Ima malo tvrtki koje su u stanju takve poslove odraditi, i ima malo radne snage. Iz toga proizlazi problem ugovaranja i projekt realizacije projekata."


U Sindikatu graditeljstva tvrde kako građevinski radnik koji u hrvatskoj zaradi 4600 kuna na mjesec za isti posao u Njemačkoj dobije od 18 do 22 tisuća kuna. Sindikati su stoga kao jedan od uvjeta postavili strože kontrole isplate plaća. "Zbog toga što imamo prošireni kolektivni ugovor koji se zapravo ne poštuje. Isplaćuje se minimalna plaća, nekada na ruke", rekla je Jasenka Vukšić iz Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Iz gospodarske komore predlažu da se problem nedostatka radnika rješava po slovenskom modelu. "Taj model bi poslodavcima omogućio odobravanje zapošljavanja stranaca po potrebi, to jest odobravanje zapošljavanja stranog radnika u situaciji kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage", tvrdi Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Da bi povećali plaće, kažu građevinari, država mora smanjiti davanja. "Moraju nas osloboditi nekakvih besmislenih troškova koji nemaju veze sa stanogradnjom. Mislim da, kada bismo se zajedno dogovorili i skupa sjedili za stolom, povećanje plaća ne bi bio problem", rekao je Dragan Martinović, direktor građevinske tvrtkeKoliko težak i nezahvalan zna biti građevinski posao govori činjenica da je samo sat vremena nakon što su radnici po najvećoj vrućini zalili gradilište počela padati kiša.

izvor: www.dnevnik.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI