MUP bilježi sve češće krađe identiteta na Facebooku

Ilustracija - Facebook
(FOTO: Prt scrn)

09.11.2011. | Zagreb-online/M.N.
Pregleda: 10976

MUP je uočio povećanu aktivnost internetskih prevaranata koji na društvenoj mreži Facebook na razne načine kradu identitet osobama, piše portal Online-zagreb.hr.

Broj kaznenih djela koja se tiču povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava povećao se s devet koliko je otkriveno tijekom 2010. na 38 u prvih devet mjeseci 2011. godine. Konkretnije, broj prijevara u manje od godinu dana povećao se više od četiri puta.

Najčešći način na koji prevaranti pristupaju na Facebooku su poruke na zidu ili u inbox-u, u kojima ostavljaju link s porukom kako je osoba osvojila neku nagradu. Ukoliko se klikne na taj link, onda se otvori nova aplikacija za koju vas traže osobne podatke, a tada već aplikacija može upravljati vašim profilom i dalje širi poruke bez znanja vlasnika profila.


Policija poziva na oprez i, ukoliko budete nasamareni, prijevaru i krađu identiteta svakako treba prijaviti jer to je kazneno djelo.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI