Za Drenovac danas i sutra

Štamparov bunar u Drenovcu
(FOTO: F.M.)

22.07.2017. | F. Memedović
Pregleda: 8581

Svaki pomak u uređenju mjesta i sredine u kojoj živimo , raduje i veseli, a pogotovo kada se to događa u našim selima i naseljima koja su na žalost svakim danom sve pustija i napuštenija. Dječjeg smijeha i plača u njima se sve manje čuje, školske zgrade su sve praznije a odlasci bez povratka sve češći. Na žalost slika je to Slavonije, ali i drugih krajeva naše države, za koju je netko i te kako ,,zaslužan".

Niti Drenovac nije imun na ovu pojavu i stvarnost. Po broju stanovnika u posljednjih pedesetak godina ovo selo se doslovce prepolovilo. Od nekadašnjih skoro tisuću i dvije stotine stanovnika danas u Drenovcu živi nešto više od šest stotina . Prazne , napuštene i ruševne kuće, zarasle u grmlje i korov , ružna i tužna su slika današnjeg Drenovca.

Da bi se ovo stanje bar malo i donekle promijenilo , a situacija propadanja ovoga sela usporila i zaustavila, Mjesni odbor Brodskog Drenovca, na čelu s predsjednikom Miranom Sivonićem uz potporu Grada Pleternice to pokušava malim komunalnim akcijama zaustaviti, preokrenuti i unaprijediti . U posljednje vrijeme , u granicama materijalnih mogućnosti, puno su toga napravili. U središtu sela obnovljen je Štamparov bunar, koji je omiljeno mjesto okupljanja mladih Drenovčana u večernjim satima. Postavljen je smjerokaz koji pokazuje put kretanja prema drenovačkom nogometnom stadionu Hrvatskih vitezova. U parku oko Pučke škole i stare Općinske zgrade postavljeno je osam novih drvenih klupa, a i sprave na dječjem igralištu oličene su i popravljene. U neposrednoj blizini dječjeg igrališta nedavno je na traženje drenovačke mladeži izgrađeno igralište za odbojku na pijesku. Već na prvi pogled ugodna je to slika, a Drenovčani su s njom vrlo zadovoljni i na nju ponosni.







U razgovoru s predsjednikom MO Drenovac, gospodinom Sivonićem, doznali smo da planova za poboljšanje uvjeta življenja u Drenovcu ima još puno, Prije svega trebalo bi riješiti problem ruševnog društvenog doma, koji u proteklih sedamdeset godina od kada je započela njegova gradnja nikada nije dovršen i priveden zamišljenoj namjeni i postao je prava opasnost i ruglo ovoga sela. Prema riječima Sivonića, jedino je rješenje u rušenju najvećeg dijela ovog zdanja sa ciljem i namjerom da ostane samo lijevo krilo ove građevine s pozadinskim dijelom , koji bi se adaptacijom uredio u novi društveni dom sa svim sadržajima koji bi zadovoljili društvene i kulturne potrebe Drenovčana . Kako se bliži 130. godišnjica rođenja , iduće godine 2018. najpoznatijeg Drenovčanina, dr. Andrije Štampara , želja je Drenovčana da se tim povodom u rodnoj kući ovog velikana svjetske medicine otvori spomen soba, a možda i muzej, sa sadržajima i djelima iz života i rada dr. Štampara, zbog kojih bi štovatelji njegovog lika i djela dolazili u Drenovac gdje bi u okvirima smještajnih mogućnosti na stručnoj razini razgovarali o njegovom doprinosu medicinskoj znanosti i općoj zdravstvenoj zaštiti. Realizacija ovog projekta svrstala bi Drenovac na prepoznatljivu kartu rodnih mjesta hrvatskih velikana , a time omogućila i razvoj ruralnog turizma koji bi i ovom selu otvorio nove perspektive. O ovoj ideji u Gradu Pleternici već se razgovaralo, a potporu joj daje i gradonačelnica, gospođa Antonija Jozić. Za ova dva projekta postoji mogućnost dobivanja financijskih sredstava iz fondova EU. Nema Drenovac još niti kanalizaciju, a i nogostup bar s jedne strane ceste ,dobro došao.




Puno je tu još planova i ideja kako Drenovac spasiti od propadanja i zaostajanja. Jedna od njih je i prekobrdska prirodna suradnja i povezivanje s Općinom Oriovac, koja će se pokušati realizirati preko Udruge MOST 352 ( Diljski vrh Kasonja između Drenovca i Oriovca). Predviđa se izgradnja tvrdog provoznog puta između Drenovca i Oriovca , te nekoliko umreženih i uređenih planinarskih i vinskih staza u koje je uključena i Štamparova poučna staza do nekadašnjeg ljetnikovca ove obitelji. Izgradnjom ove i ovakve infrastrukture na obroncima Dilj gore, otvorile bi se mogućnosti planinarskom, ciklo i lovnom turizmu, ubiranju jestivog samoniklog bilja i šumskih plodova , za kojima u današnje vrijeme ekološke osviještenosti vlada sve veće zanimanje. Uz smještajnu ponudu i uz gastronomsku ponudu autohtonih jela i pića, bio bi ovo pravi i dobar korak ka održivom gospodarskom razvoju ovoga kraja, pa tako i Drenovca. Razmišlja se i o uključivanju rijeke Orljave i njenog potencijala u ovaj projekt, od njenih starih mlinova koji trebaju znatiželjnicima i avanturistima otvoriti vrata svojih mističnih i jedinstvenih prostora, pa sve do ribolova i lova na njenim obalama. Kao poseban interes povjesničara i arheologa sigurno je i osam stotina godina stara crkva Sv. Dimitrije, spomenika kulture nulte kategorije, ​​​​​​​​​​ kao i nikad do sada u potpunosti istraženo arheološko nalazište Plana, poviše Drenovca, a koje skriva i otkriva davni boravak ratničkih plemena Avara, na ovom području.




Sve su ovo potencijalne mogućnosti, želje i planovi ovoga sela o kojima smo s Drenovčanima i predsjednikom njihovog Mjesnog odbora, gospodinom Miranom Sivonićem, razgovarali, a čijom bi realizacijama Drenovac prije svega Drenovčanima trebali život učiniti ugodnijim i egzistencijalno sigurnijim mjestom boravka i opstanka, a svima ostalima koji bi u Drenovac i u ovaj kraj navraćali, pružalo bi razlog i mogućnost kraćeg ili dužeg zadržavanja i uživanjima u raznolikim posebnostima ovoga dijela županije Požeško-slavonske.




Još da pleternička poduzetnička zona u potpunosti saživi i da se u njoj otvori nekoliko stotina novih radnih mjesta, pa ako na ovom području, kako se najavljuje, nafta procuri, uz realizaciju Drenovačkih i sličnih mjesnih planova, bio bi to dovoljan razlog opstanka i demografske revitalizacije naših zapuštenih i napuštenih sela , kakav je i Drenovac danas. Nema raja do mog kraja, ostati na svome i biti svoj najveća je sreća i zadovoljstvo, kojih nigdje drugdje nema.

TEKST I FOTO: Franjo Memedović



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI