Požeška gimnazijalka Mateja osvojila broncu na turniru u Kini

Mateja Ostojić u Kini
(FOTO: Gimnazija Požega)

17.07.2017. | Gimnazija Požega
Pregleda: 10036

Od 30. lipnja do 5. srpnja 2017. godine u Nanjingu u Kini održan je Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (IYNT). Hrvatska reprezentacija, čiji je član učenica naše Gimnazije Mateja Ostojić, osvojila je 3. mjesto te kući donijela broncu. Ovo je Matejina priča.

Što je IYNT?

International Young Naturalists` Tournament je turnir koji svake godine okuplja učenike u dobi od 12 do 16 godina diljem svijeta koji su zainteresirani za prirodoslovlje, istraživanje novih kultura, učenje novih vještina, istraživanje i rad u timu.  Nastao je 2013. kao "mlađi brat" Međunarodnog turnira mladih fizičara koji se redovito održava od 1979. godine.  Osnivač IYNT-a je Evgeny Yunosov. Turnir putuje svijetom pa je tako prvi put održan u Turskoj, zatim u Bugarskoj, a 2015. u Srbiji. Te se godine natjecanju pridružuje i ekipa Hrvatske koja osvaja zlato, a svoj doprinos u ostvarenju ovog velikog uspjeha dala  je i naša učenica Klara Stojčević. Prošle godine u Iranu hrvatska reprezentacija, u kojoj je također bio naš učenik Luka Korov, osvojila je srebro.


Kako sam došla do IYNT-a?


U listopadu 2016. godine na poticaj razrednice, dr.sc. Ljiljane Miletić i prof. Magdalene Srdarević, prijavila sam se na državnu razinu ovog natjecanja. Istraživački centar mladih od 2013. organizira Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca na kojemu bira 6 najboljih učenika koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj razini.  Do 24. prosinca 2016. trebali smo poslati rješenje jednog od ponuđenih 17 problema u obliku istraživačkog rada.  Tada sam, uz mentorstvo prof. Magdalene Srdarević, riješila jedan "Izumi sam" problem. Zadatak mi je bio istražiti kolika je mogućnost da skupina ljudi točno procijeni nekakvu vrijednost.  Od pristiglih 156 radova, izabrano je najboljih 20 među kojima je bio i moj rad te sam pozvana na Državni turnir mladih prirodoslovaca kako bi isti prezentirala. Turnir je održan 14. siječnja 2017. na FER-u u Zagrebu. Budući da je 12 radova bilo približno jednake kvalitete, suci su organizirali drugi krug turnira koji je održan 11. ožujka 2017. Tada smo prezentirali rješenje još jednog problema po svome izboru. Ja sam istraživala kako proizvesti sol na inovativne načine. U drugom krugu osvojila sam 4. mjesto te ušla u reprezentaciju.

Uslijedile su pripreme, poboljšanje prijašnjih istraživanja, rješavanje još jednog problema, učenje, rad i sastanci s mentorima na FER-u kako bismo se u Kini predstavili u najboljem izdanju.

Dana 28. lipnja 2017. u 10 sati nas šestero natjecatelja i mentor Danko Marušić poletjeli smo iz Zagreba u Dohu, Katar gdje smo stigli poslijepodne te još 10 sati čekali avion za Shangai, ali to smo vrijeme iskoristili za doradu prezentacije, učenje, razgovore o rješenjima i izradu videa s kojim se predstavljamo na otvaranju. Na otvaranje smo zakasnili, ali video smo poslali u Kinu te tako nismo izgubili bodove.  Jedan sat iza ponoći 29.lipnja 2017. krenuli smo za Shangai. Stigli smo nešto iza 19 sati. Uslijedilo je dva sata vožnje brzim vlakom do Nanjnga. U hotelu smo bili iza ponoći. Iako umorni, nismo se bacili na spavanje, već na posao. Budući da ista osoba ne može nastupiti više puta u određenoj ulozi, svi smo morali znati svaki od 17 problema.

Turnir je bio organiziran u školi od koje smo bili udaljeni petnaestak minuta hoda. Dana 30. lipnja  održan je prvi dan turnira. Nakon zajedničkog fotografiranja i ceremonije otvaranja, uslijedile su dvije znanstvene borbe. U hotelu smo bili oko 21 sat, nakon kratkog odmora nastavili smo raditi te tek pred jutro uhvatili koji sat sna.

Prvog srpnja imali smo slobodan dan koji smo proveli u istraživanju Nanjinga. Posjetili smo muzej, hram, šetali centrom, tržnicom i jeli kinesku hranu. Bilo je jako zanimljivo upoznati se s kulturom posve različitom od naše.

Slično prvom danu, prošli su u znanstvenim borbama. Cijela ta napetost, adrenalin, iščekivanje ocjena, sputavanje protivnika, razgovori s mentorom  u pauzama, njegovo ohrabrivanje, isprobavanje kineskih grickalica, preračunavanje ocjena, učenje novih stvari i upoznavanje s natjecateljima iz zemalja diljem svijeta ostat će mi zauvijek u sjećanju. Prošli smo u polufinale s Novim Zelandom i Gruzijom. Pobjednička ekipa naše skupine bila je ekipa Novog Zelanda, koja je na kraju bila i apsolutni pobjednik turnira. Na kraju petog dana ipak smo bili sretni jer smo osvojili broncu.

Opušteno smo gledali finale, upoznali se s ostalim natjecateljima i sudjelovali u mini-turniru u stolnom tenisu. Ceremonija zatvaranja počela je zabavnim dijelom gdje se par timova predstavilo kratkim pjesmama i plesovima. U jednom trenutku nekoliko sudaca i timova, među kojima i naš, našlo se spontano na pozornici plešući indonežanski tradicionalni ples.  Nakon toga, organizatori turnira održali su govore, proglasili pobjednike, a mi smo jedva dočekali svečani trenutak da odemo na pozornicu po svoje brončane medalje. Osnivač, Evgeny Yunosov, pročitao je probleme za sljedeću godinu te svečano zatvorio ovogodišnji turnir.

Pri povratku u Hrvatsku imali smo priliku uživati u atrakcijama Pekinga kao turisti, a  6. srpnja u 12:05 sletjeli smo u Zagreb gdje nas je dočekala dobrodošlica obitelji i članova udruge ICM.

Na ovom predivnom iskustvu želim zahvaliti svojoj obitelji i prijateljima koji su me podržavali od listopada kada sam se odlučila prijaviti i krenuti na ovo putovanje, mentorici prof. Magdaleni Srdarević, prof. Meliti Gložinić i Domagoju Gajskom koji su mi puno pomogli u istraživanjima i uvijek imali dobre savjete i ideje. Također zahvaljujem Gradu Pleternici, Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji što su financijski podržali odlazak reprezentacije u Kinu.

Autor teksta: Mateja Ostojić

izvor: www.gimpoz.hr.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI