Još malo `svježijih` dana, a onda se opet `kuhamo`

Ljetna vrućina
(FOTO: Google)

16.07.2017. | 24 sata
Pregleda: 6414

Iako su tijekom ljeta u Hrvatskoj uobičajeni vrući dani, i u dosadašnjem dijelu srpnja očekivano nisu nadmašeni rekordi u apsolutno najvišoj temperaturi zraka, prošlih je osam dana, u skladu s prognozama, bilo vruće kao malo kada u ovo doba godine, ponegdje u kopnenom području čak i kao nikada od kada postoje službena mjerenja DHMZ-a, kazao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Srednja najviša temperatura zraka neprekinutog niza vrućih dana, koji je gotovo diljem Hrvatske trajao od 5. do 12. srpnja 2017. godine, među najvišima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine. Štoviše, na meteorološkim postajama DHMZ-a u Zagrebu rekordno je visoka, i to ne samo u Maksimiru, gdje je po prvi put viša od 33 °C, točnije bila je 33,5 °C, i gdje podaci postoje od 1949. godine, nego čak i na Griču, gdje je bila 33,6 °C, a podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1882. godine.

Pritom je zanimljivo spomenuti kako je 10. srpnja u Maksimiru izmjeren 36,1 °C, kao nikada u povijesti na taj datum, a rekordno je visoka bila i najniža dnevna temperatura zraka na dane 10. i 11. srpnja. I u ljeti često najtoplijem Kninu je prošlo osmodnevno razdoblje bilo blizu rekordnog. Viša srednja najviša temperatura zraka od ovogodišnje - 35,9 °C - bila je samo 2012. godine, kada je bila čak 36,8 °C.


Na Jadranu je iznimnost temperature zraka bila manja, ali ne mnogo. Na splitskom Marjanu je srednja najviša temperatura zraka od 5. do 12. srpnja bila 33,7 °C, samo neznatno viša nego na zagrebačkim postajama, a toplije nego ove godine bilo je u istom razdoblju samo 2012. i 1968. godine.


I dok u kopnenom području do ponedjeljka uglavnom neće biti vrućih dana, onih s najvišom temperaturom zraka 30,0 °C i višom, na Jadranu će se "vrući" niz nastaviti , ali u nedjelju i ponedjeljak će vjerojatno temperatura zraka uglavnom biti malo niža od 30 °C.

Za razliku od temperature, koja će se sniziti, i zraka i mora, vjetar će biti jači nego prošlih dana, osobito bura podno Velebita, pa će biti poteškoća u prometu obalom zbog sporadično jaka bure, ponegdje i s olujnim udarima, najvjerojatnije i na srednjem i južnom Jadranu.

Na kopnu će do nedjelje povremeno biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz koji će poslijepodnevna temperatura zraka biti većinom od 5 do 10 °C niža nego prošloga vikenda i početkom ovoga tjedna.

U sljedećem tjednu ponovno i oko 35 °C

No, razdoblje niže temperature zraka, na kopnu ponegdje i zamjetnije svježine, neće biti dugotrajno. Već početkom novoga tjedna temperatura zraka ponovno će rasti pa će od srijede opet u mnogim mjestima biti i oko 35 °C, pri čemu će oborine i dalje biti većinom malo, na Jadranu često i nimalo... Iznadprosječno toplo i uglavnom sušno ljeto se nastavlja, navodi Vakula.

izvor: www.24sata.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI