Volonteri iz školskih klupa

Volonteri
(FOTO: Compas.com.hr)

15.07.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 3567

Vrijedni članovi Palijativnog tima "LiPa" iz Lipika i Pakraca u suradnji s partnerom "Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje" pripremili su značajni projekt pod nazivom "Volonteri iz školskih klupa".

"Volonteri iz školskih klupa" naziv je projekta PT "LiPa", koji je zaživio početkom lipnja, a trajat će sve do 30. studenoga 2018. godine. Ovome projektu priključili su se i brojni partneri iz većih hrvatskih zdravstvenih središnjica, a to su: Udruga "MI" iz Splita, Dječji centar "Logos" iz Slavonskoga Broda, Zdravstveno učilište Zagreb, Zdravstvena škola Split, Srednja medicinska škola Slavonski Brod te Srednja škola Pakrac.

Što ovaj projekt konkretno znači za razvoj PT "Lipa" u Požeško – slavonskoj županiji, saznali smo od tajnice Ljerke Pavković.


"Cilj i svrha projekta je unaprijediti svijest o važnosti volontiranja ne samo među učenicima, već i njihovim roditeljima i profesorima te doprinijeti razvoju aktivnog građanstva među mladima. Volonteri će provoditi vrijeme s pacijentima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik i uključivat će se u raznovrsne aktivnosti poput pratnje pacijenata na preglede i terapije, pomoć pri odlasku po uputnicu ili ljekarnu, čitanje knjiga ili novina pacijentima, odlazak u šetnju ovisno o interesima i potrebama korisnika"
, istaknula je u razgovoru Pavković.


Ovaj je projekt, nastavila je, vrijedan 1.104.745, 29 kuna, a sufinanciraju ga Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Vrijedno je istaknuti kako PT "LiPa" od mjeseca lipnja ima zaposlenu osobu na 1,6 sati, a već početkom rujna ove godine očekuje se još jedna medicinska sestra na puno radno vrijeme.

Osim u Toplicama Lipik učenici – volonteri susrest će se i u domovima korisnika na području Pakraca.

"U palijativnom timu "LiPa" će pružati pomoć palijativnim bolesnicima zajedno s drugim članovima udruge i obavljati iste aktivnosti kao u bolnici Lipik te se tako upoznati s potrebama bolesnika koji boluju od neizlječivih bolesti", dodala je sestra Ljerka.

Neke od projektnih aktivnosti, koje očekuju volontere u prvom ciklusu volontiranja su: predavanja za učenike, roditelje i stručno osoblje škola te razne edukacije o volonterstvu i radu s korisnicima. Što se pak tiče provedbe školskoga volontiranja ono će se održavati u Zagrebu, Splitu, Slavonskome Brodu i Lipiku te će učenici – volonteri razmjenjivati iskustva na redovnim sastancima, a nastojat će raditi i na nekim zajedničkim akcijama.

Osim što će volonteri imati priliku iskusiti aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog društva, steći nova znanja i iskustva, ojačati samopoštovanje te razviti vrijedne socijalne vještine, oni će za svoj doprinos biti prigodno nagrađeni u obliku dvodnevnog izleta.

www.compas.com.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI