U Požegi jutros u 8:00 sati izmjereno 26 °C

Ljetna vrućina
(FOTO: Index.hr)

10.07.2017. | Index.hr
Pregleda: 9129

Toplinski val koji je već nekoliko dana prisutan kod nas danas će, prema najavama meteorologa, dosegnuti svoj vrhunac. Najviše dnevne temperature bit će izmjerene u kopnenim dijelovima zemlje.

Pretežno sunčano i dalje vrlo vruće s najvišom dnevnom temperaturom zraka od 32 do 38 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas.

Izrazito vruće bit će središnjim i istočnim krajevima, gdje će temperatura dosegnuti i do 37 stupnjeva. Najtoplije će biti u unutrašnjosti Dalmacije, gdje bi temperature mogle dosegnuti do 38 Celzijevih stupnjeva.


U unutrašnjosti Hrvatske će povremeno biti male i umjerene naoblake, a osobito sredinom dana i poslijepodne lokalno se očekuju pljuskovi s grmljavinom.


Vjetar većinom slab, a na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.

Jutros u 8:00 sati na Komiži 30 stupnjeva, Zagreb 25, Požega 26 stupnjeva



Već jutros temperature su ponegdje dosezale i do 30 Celzijevih stupnjeva. U sedam je sati temperatura na Komiži bila 30,2 stupnja.

U Zagrebu je u 7 sati izmjereno 25, Rijeci 23 stupnja, a Splitu 27 stupnjeva.

Sunčajte se oprezno!

S obzirom na to da je najbolja zaštita izbjegavanje najjačeg sunca, nošenje odgovarajuće odjeće, pokrivala za glavu te naočala, prilikom sunčanja se potrebno uz pravilnu primjenu sredstava za sunčanje voditi i zlatnim pravilima sunčanja koje donosi HZJZ:

- Izbjegavajte prekomjerno sunčanje od 11 do 16 h.
- Štitite se! Nosite šešir, majicu i naočale!
-Ne izlažite novorođenčad i malu djecu direktnom suncu.
-  Odaberite zaštitni faktor primjeren svojem tipu i fototipu kože. Kremu nanesite obilno prema uputi prije izlaganja suncu, ponavljajte nanošenje, naročito nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina

-Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
-Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
.Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
-Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
-Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani te lepeza za rashlađivanje zraka.
-Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.
-Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. "smoothie" ili spravite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.
-Važno je piti dovoljno tekućine jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Oprezno s klimom

Ako koristite klima uređaj i na taj način rashlađujete prostor u kojemu boravite ili automobil, imajte na umu da razlika između vanjskog i klimatiziranog prostora u kojem boravite ne bi smjela biti veća od 5 stupnjeva.

Ako se klima uređaj koristi i noću, treba biti oprezan kako se prostor ne bi previše rashladio. Velika razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora nije zdrava i postoji mogućnost od toplinskog udara.

Opća slabost, malaksalost, mučnine, vrtoglavice, glavobolje, pojačana žeđ, dehidracija, samo su neki od simptoma toplinske iscrpljenosti iz koje nastaje toplinski udar. Sve se to događa u trenutku kad tjelesna temperatura prijeđe 40 stupnjeva.

www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI