Toplinski val zahvatio Hrvatsku- evo kad i gdje će biti najgore

Ljetna vrućina
(FOTO: Index.hr)

07.07.2017. | M.B./Dnevnik.hr
Pregleda: 9642

Liječnici upozoravaju na oprez u danima koji slijedi jer meteorolozi kažu - toplinski val je zahvatio Hrvatsku.

"Uvijek kad su ovakvi dani bude nešto povećani broj intervencija. Prema dosadašnjim iskustvima, oko 5 % u 24 sata, dakle oko 10 intervencija više", kaže Ileana Lučić-Reanud, Zavod za hitnu medicinu, Zagreb.

Idućih dana temperature će biti preko 35 stupnjeva u kotlinama, unutrašnjosti i iznad toga. Takvo vrijeme će se nastaviti za vikend, ali i barem početkom idućeg tjedna.


Kao da vrućine nisu dovoljne..


Kao da vrućine nisu bile dovoljne, petak su obilježile i velike gužve na graničnim prijelazima i autocestama na početku još jednog udarnog vikenda turističke sezone.

"Idućih dana temperature će biti preko 35 stupnjeva u kotlinama, unutrašnjosti i iznad toga. Takvo vrijeme će se nastaviti za vikend, ali i barem početkom idućeg tjedna. Ove visoke temperature posljedica su drugog ovogodišnjeg toplinskog vala. Osim toga, i noći su sada već prilično tople, na Jadranu čak i pretople za dobar i ugodan san. Uz ovakve temperature i vrlo visok UV indeks izbjegavajte izravne sunčeve zrake, a najtopliji dio dana provedite ili u klimatiziranim prostorijama ili u debelom hladnu, na jakom suncu nikako ne", kaže Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

U subotu će od jutra biti sunčano, često i potpuno vedro.Uz uglavnom slab vjetar ni noći neće biti ugodne, na kopnu temperatura oko 20, u gorju malo niža - uglavnom 15-ak, dok će na Jadranu biti natoplije - između 21 i 24 stupnja.

U središnjoj Hrvatskoj u nastavku dana bit će sunčano. Ponegdje uz lokalno jači razvoj oblaka može biti ponekog pljuska. Temperatura 33 ili 34 stupnja. I na istoku zemlje bit će sunčano, često i vedro, ali i ovdje su mogući rijetki pljuskovi. Puhat će slab sjeverozapadnjak, a temperatura do najviše 34 stupnja.

I na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i vruće. U unutrašnjosti Istre i u gorskim predjelima može biti jačeg razvoja oblaka i lokalnih pljuskova... Sutra i u gorju vruće s 30-ak stupnjeva, na Jadranu do najviše 34. U Dalmaciji će biti sunčano, vedro i sparno. Temperatura će posvuda biti iznad 30, a najviše do 36 stupnjeva koliko se očekuje u kninskoj kotlini. Uz tako visoke temperature tu može biti i lokalnih pljuskova.

Ne izlazite ako ne morate

I idućih dana će se nastaviti razdoblje sunčanog i vrućeg vremena. Zbog velikih vrućina Meteoalarm DHMZ- je izdao narančasto upozorenje za sljedeća 3 dana. I dalje može biti poneki pljusak.

I na Jadranu idućih dana sunčano, vedro, vruće i sparno. Ovdje će minimalna temperatura biti oko 25, maksimalna 10-ak više, a u kotlinama unutrašnjosti i više od 35 stupnjeva.

Idućih dana se opreznije izlažite suncu, izbjegavajte ga osobito u onom najtoplijem dijelu dana te pijte dovoljno tekućine.

izvor: www.dnevnik.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI