Prikuplja se novac za hrvatsku slikovnicu koja će se prodavati na Amazonu

Oskar bigl
(FOTO: Index.hr)

02.07.2017. | Index.hr
Pregleda: 4336

Na platformi Indiegogo prošlog tjedna pokrenuta je kampanja kojom se želi prikupiti novac potreban za izdavanje slikovnice o avanturama bigla Oskara.

Projekt su pokrenuli Dinko Kadi, dugogodišnji IT novinar, i ilustrator Tomislav Škrljac. Za objavu tri slikovnice koje će se prodavati na Amazonu, želi se prikupiti oko 3500 dolara.

"Cilj kampanje na Indiegogu je skupljanje sredstava za završetak produkcije na tri knjige iz serijala - jedna je već gotova - i promociju, budući da je ideja objaviti slikovnice na Amazonu. Nekoliko koraka je jako bitno prije početka kampanje. Mjesecima ranije treba početi graditi zajednicu na Instagramu, Twitteru, Facebooku i zanimljivim objavama angažirati ljude. S obzirom na to da je kampanja tek krenula vidjet ćemo koliko smo u tome uspjeli. Bitno je potruditi se i imati sve strane pokrivene, pa smo složili i osnovni blog na WordPressu te otvorili YouTube kanal. Moglo se i puno više, ali treba raditi i stalne poslove", kaže Dinko.





Dinko piše kratke priče i ljubitelj je književnosti, a ideju za slikovnicu čiji glavni lik je njegov ljubimac bigl Oskar, dobio je nakon što je nabavio mnoštvo slikovnica koje su sadržavale neke elemente koji mu se nisu sviđali.

"Inače pišem kratke priče i volim književnost. Nakon što smo dobili sina, nabavili smo mnoštvo slikovnica, priča, bajki i dosta tih klasičnih priča je imalo neke stvari koje mi se nisu sviđale. Baš u to vrijeme sam upoznao Tomislava, super ilustratora koji je imao iskustva sa slikovnicama, a glavni lik i motiv već devet lijepih godina živi kao dio obitelji. Tako da je ideja i odluka da pišem i da napravimo slikovnice doslovno bila jedan od onih aha efekta. Prve su priče nastale u dahu, već su u nastajanju nove, ali dosta vremena sad oduzima Indiegogo i promo aktivnosti", kaže Dinko.



Slikovnice će se prodavati putem Amazona i računaju na uspjeh na svjetskom tržištu. No, oni koji podrže njihovu kampanju dobit će slikovnice i ostale perkove na hrvatskom jeziku.

"Amazon je najveća trgovina knjigama i mnogim drugim stvarima, a nudi odličnu platformu za samostalno izdavanje pri čemu se mogu prodavati e-knjige ali i prava fizička izdanja uz kvalitetnu potporu s njihove strane. Ne znam za hrvatske primjere, ali smo dosta proučavali druge samoizdane autore i uz kvalitetan sadržaj u koji mi vjerujemo i dobru promociju, zbog koje djelomično i radimo Indiegogo kampanju i širimo prisutnost na raznim platformama mislim da možemo pronaći put do srca čitatelja. To je na kraju i najbitnije, a ako smo uspjeli prenijeti sami dio biglovskog karaktera u slikovnice onda smo na pravom putu i ne bojim se. Slikovnice su inače i kod naših izdavačkih kuća od kojih čekamo povratnu informaciju, budući da Amazon nije mjesto na kojemu domaća publika kupuje. Svi koji podrže kampanju iz Hrvatske dobit će knjige i ostale materijale iz perkova na hrvatskom", kaže Dinko.

Glavni lik slikovnice bigl Oskar

Bigl Oskar, glavni lik slikovnica, već je devet godina član Dinkove obitelji.

"S obzirom da je Oskar u pravom životu član obiteljskog čopora, tvrdoglavi lovački pas, panker i anarhist s izraženom osobnošću, postao je glavni lik u slikovnicama. Osim vesele naravi i velike tvrdoglavosti, Oskar u pravom životu već dvije godine ima dijabetes i baš kao i ljudima, nekoliko puta dnevno mu se mjeri razina šećera i prema potrebi daje inzulin. Isprva je cijeli postupak bio mučan, ali srećom biglovi imaju vrlo izraženu ljubav prema hrani da ne upotrijebim grublji izraz, pa sad i sam pas traži da mu se vadi krv jer zna da će dobiti poslasticu. Osim što ga muči dijabetes, Oskar je ostao isti veseli i razigrani bigl, baš kao lik u knjigama.

U slikovnici Oscar je glavni lik, njegov najbolji prijatelj je dječak Noel, a stalni likovi su zec Mato i Jelen Luka, te majka. Dio u pričama je labavo utemeljen na stvarnim anegdotama, no veći dio je čista fikcija s nekim dodirnim točkama u karakteru likova. Oskarove avanture naglašavaju važnost povjerenja, obitelji i prijatelja, a glavna je ideja da postanu dio literature koju čitate djeci ili s djecom. U mojoj obitelji, čitanje je jako važno i nastojimo to pretvoriti u svakodnevni ritual boreći se s televizijom i pametnim telefonima", kaže Dinko.

izvor: www.index.hr




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI