NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV


Požeška biskupija (FOTO: Mario Nakić)

DEMANTI BISKUPIJE
Priopćenje javnosti Biskupskog ordinarijata u vezi današnjeg prosvjeda

30.06.2017. | M.M. PREGLEDA: 13584

Kako smo i najavili Biskupski ordinarijat iz Požege dostavio nam je priopćenje u vezi današnjeg prosvjeda Miroslava Cika iz župe Špišić Bukovice na Trgu sv. Trojstva u Požegi koje prenosimo u cijelosti.

"Župa sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici povjerena je Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. U skladu s crkvenim propisima provincijalno vodstvo donijelo je odluku da se ovog ljeta među ostalim premjesti i fra Miju Tikvića, župnika u Špišić Bukovici, što je on osobno obznanio na svetim misama u nedjelju, 28. svibnja 2017. To je potaknulo gospodina Miroslava Cika, člana Župnog pastoralnog vijeća iste Župe da najprije anonimno a potom potpisano uputi Biskupskom ordinarijatu u Požegi uvrjedljivo pismo na račun biskupa Antuna Škvorčevića, tražeći s njime razgovor o navedenom premještaju. Generalni vikar Josip Krpeljević upoznao ga je kako je za premještaj svećenika redovnika nadležan njegov redovnički poglavar na čiji prijedlog dijecezanski biskup donosi dekret o njegovu razrješenju, odnosno imenovanju. Gospodin Cik je i nakon toga uvrjedljivo i ultimativno zahtijevao susret s biskupom Antunom, upućujući prijetnju da će u suprotnom doći u Požegu s transparentom "Antun Škvorčević – Poncije Pilat". Generalni vikar Krpeljević mu je objasnio da požeški biskup i Biskupija nisu ustanove koje bi bile u mogućnosti prihvatiti komunikaciju ispod razine opće građanske pristojnosti.

Na to je uslijedio dopis više članova Župnog pastoralnog vijeća Biskupskom ordinarijatu s osporavanjem premještaja fra Mije Tikvića iz Župe Špišić Bukovica i zahtjevom za susret s biskupom Škvorčevićem, tražeći obustavu premještaja. Biskupski ordinarijat je obavijestio o tom župnika fra Miju Tikvića i zatražio od njega da upozna članove Župnog pastoralnog vijeća s  mjerodavnošću Vijeća i pouči da je ono župnikovo savjetodavno tijelo, koje nema ovlasti za samostalno djelovanje bez župnika kao svog predsjednika, te da samo župnik na temelju njihova savjeta poduzima ono što je u skladu s crkvenim propisima i u njegovoj nadležnosti. Također mu je rečeno da je dužan pomoći članovima Župnog pastoralnog vijeća da njihovo djelovanje ne bude nepropisno, i da se zbog toga ne stvara ružna slika o Župi, i o njemu kao njezinu upravitelju.


Biskupski ordinarijat izražava žaljenje što se nije postupilo u skladu s navedenim dopisom, i što je gospodin Cik, 30. lipnja 2017. ostvario svoju prijetnju te se pojavio u Požegi s uvredljivim transparentom. Ujedno Ordinarijat izjavljuje da su biskup Antun Škvorčević i drugi voditelji biskupijskih upravnih tijela spremni razgovarati sa svim dobronamjernim ljudima koji poštuju pravila građanske pristojnosti i ne bave se vrijeđanjem, prijetnjama i ucjenama.

Požega, 30. lipnja 2017.

 Biskupski ordinarijat"

Tagovi: prosvjed, demanti, biskupija

48 SATI NA 034PORTALU

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Nestala Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

ARTine Vas daruju za početak plesne sezone

Tražim pomocne radnike za rad u njemackoj

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

Ponudu kredita vrlo brzo i hitno

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Zaključeno prvo kolo Kupa NSPSŽ

.

Struje danas neće biti .....

.

Vikend obilježili požari, prometne nesreće, posjedovanje droge, narušavanje javnog reda i mira...

.

Danas sunčano i vruće

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta