Priopćenje javnosti Biskupskog ordinarijata u vezi današnjeg prosvjeda

Požeška biskupija
(FOTO: Mario Nakić)

30.06.2017. | M.M.
Pregleda: 18945

Kako smo i najavili Biskupski ordinarijat iz Požege dostavio nam je priopćenje u vezi današnjeg prosvjeda Miroslava Cika iz župe Špišić Bukovice na Trgu sv. Trojstva u Požegi koje prenosimo u cijelosti.

"Župa sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici povjerena je Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. U skladu s crkvenim propisima provincijalno vodstvo donijelo je odluku da se ovog ljeta među ostalim premjesti i fra Miju Tikvića, župnika u Špišić Bukovici, što je on osobno obznanio na svetim misama u nedjelju, 28. svibnja 2017. To je potaknulo gospodina Miroslava Cika, člana Župnog pastoralnog vijeća iste Župe da najprije anonimno a potom potpisano uputi Biskupskom ordinarijatu u Požegi uvrjedljivo pismo na račun biskupa Antuna Škvorčevića, tražeći s njime razgovor o navedenom premještaju. Generalni vikar Josip Krpeljević upoznao ga je kako je za premještaj svećenika redovnika nadležan njegov redovnički poglavar na čiji prijedlog dijecezanski biskup donosi dekret o njegovu razrješenju, odnosno imenovanju. Gospodin Cik je i nakon toga uvrjedljivo i ultimativno zahtijevao susret s biskupom Antunom, upućujući prijetnju da će u suprotnom doći u Požegu s transparentom "Antun Škvorčević – Poncije Pilat". Generalni vikar Krpeljević mu je objasnio da požeški biskup i Biskupija nisu ustanove koje bi bile u mogućnosti prihvatiti komunikaciju ispod razine opće građanske pristojnosti.

Na to je uslijedio dopis više članova Župnog pastoralnog vijeća Biskupskom ordinarijatu s osporavanjem premještaja fra Mije Tikvića iz Župe Špišić Bukovica i zahtjevom za susret s biskupom Škvorčevićem, tražeći obustavu premještaja. Biskupski ordinarijat je obavijestio o tom župnika fra Miju Tikvića i zatražio od njega da upozna članove Župnog pastoralnog vijeća s  mjerodavnošću Vijeća i pouči da je ono župnikovo savjetodavno tijelo, koje nema ovlasti za samostalno djelovanje bez župnika kao svog predsjednika, te da samo župnik na temelju njihova savjeta poduzima ono što je u skladu s crkvenim propisima i u njegovoj nadležnosti. Također mu je rečeno da je dužan pomoći članovima Župnog pastoralnog vijeća da njihovo djelovanje ne bude nepropisno, i da se zbog toga ne stvara ružna slika o Župi, i o njemu kao njezinu upravitelju.


Biskupski ordinarijat izražava žaljenje što se nije postupilo u skladu s navedenim dopisom, i što je gospodin Cik, 30. lipnja 2017. ostvario svoju prijetnju te se pojavio u Požegi s uvredljivim transparentom. Ujedno Ordinarijat izjavljuje da su biskup Antun Škvorčević i drugi voditelji biskupijskih upravnih tijela spremni razgovarati sa svim dobronamjernim ljudima koji poštuju pravila građanske pristojnosti i ne bave se vrijeđanjem, prijetnjama i ucjenama.


Požega, 30. lipnja 2017.

 Biskupski ordinarijat"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI