Sindikat srušio profesora Bucića !?

Pavle Bucić
(FOTO: Mario Nakić)

28.06.2017. | M.R.
Pregleda: 7225

Potvrđena je vijest kako je Ministrica znanosti i obrazovanja uskratila suglasnost na imenovanje izabranog ravnatelja Gimnazije, Požega u redovitoj natječajnoj proceduri koja je u svakom svom dijelu provedena korektno i na temelju Zakona.Kako ministar ne mora obrazlagati svoju odluku o uskrati suglasnosti na imenovanje, tako je i ova bez obrazloženja.

Ali obrazloženje je objavio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u svom priopćenju o prvom susretu ministrice obrazovanja i čelnika Vertikale sindikata gdje između ostaloga stoji: "Kao dobar primjer suradnje istaknula je (Ministrica) našu inicijativu za uskratu davanja suglasnosti za imenovanje ravnatelja Gimnazije Požega. Ministrici je dostavljena kompletna dokumentacija vezana uz ovaj slučaj i dana jasna argumentacija, a ona je, na temelju toga, uskratila dati suglasnost za imenovanje ravnatelja Gimnazije Požega."Uloga sindikata i svih zaposlenika škole u izboru ravnatelja definirana je Zakonom i sastoji se u neposrednom tajnom glasovanju Skupa radnika o kandidatima za ravnatelja koji su se prijavili na natječaj i odgovaraju uvjetima natječaja.

U Gimnaziji, Požega bila su dva kandidata: dosadašnji ravnatelj Pavle Bucić koji školu vodi već 25 godina i protukandidat, Željko Barić-Pilić, prof., dugogodišnji sindikalni povjerenik i sindikalni povjerenik u funkciji Zaposleničkog vijeća u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama. Od nazočna 62 zaposlenika na Sjednici skupa radnika na kojoj se glasovalo o povjerenju prijavljenim kandidatima, prof. Željko Barić-Pilić je dobio 22 glasa. Ako je dakle većina zaposlenika (tajnim glasovanjem na sjednici kojom je predsjedao prof. Barić-Pilić) dala potporu dosadašnjem ravnatelju, otkuda i u čije ime inicijativa sindikata za uskratu davanja suglasnosti o kojoj članovi sindikata nisu raspravljali i za koju nisu ni znali.Dalje se postavlja pitanje koja je to "kompletna dokumentacija" i "jasna argumentacija" kojom središnjica Nezavisnoga sindikata pokreće inicijativu, kada je Sindikalni povjerenik ujedno i protukandidat dosadašnjem (i u ovom postupku legalno izabranom ravnatelju)Ako se radi o "slučaju" pokretanja i obustave kaznenog postupka protiv ravnatelja Bucića, taj slučaj je zaključen u studenom 2015. godine, još u vrijeme ministra Vedrana Mornara. Postupak je obustavljen, nema presude, dakle Ravnatelj nije kriv, ne osjeća se krivim, a krivim ga nije smatrao ni Školski odbor koji je svojom Izjavom u ljetu 2015. jednoglasno pokrenuo postupak uvjetnog i konačnog odustajanja od optužnice i obustavu kaznenog postupka. Jedan od članova Školskog odbora koji Ravnatelja nije smatrao krivim po točkama optužnice je bio i prof. Barić-Pilić. Ranatelja nije smatrao krivim ni Osnivač koji je također bio suglasan s primjenom navedenog načela u "ovom slučaju", a to je ponovno dokazao svojim glasovima u postupku izbora.


Davanjem povjerenja dosadašnjem ravnatelju većinom glasova Nastavničko vijeće i Zbor radnika, do kraja upoznati s "kompletnom dokumentacijom" i "jasnom argumentacijom", i sada su pokazali da Ravnatelja ne smatraju krivim.


Ministrica se doslovno narugala zakonskoj, inače vrlo složenoj proceduri izbora ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Nije pitanje je li ta procedura najbolje rješenje ili ne, već može li se i smije li se ministrica ponašati tako da temeljem upitne inicijative sindikata donosi (politički oportunu) odluku bez obzira na mišljenje onih koji su Zakonom predviđeni to mišljenje dati. Središnjica Nezavisnoga sindikata to svakako nije. Tko upravlja školom? Koga to ministrica Divjak pravi budalom: nastavnike od kojih se traži obrazloženje za svaku upisanu ocjenu? Zaposlenike? članove sindikata? Osnivača koji snosi veliku odgovornost za funkcioniranje škola na njihovom području?

I na kraju, tko je podnio "kompletnu dokumentaciju" i "jasnu argumentaciju" Središnjici sindikata i zatražio inicijativu za uskratu suglasnosti kada članovi u Gimnaziji o tome nisu ništa znali, nisu o tome raspravljali i zbor radnika se gotovo dvotrećinskom većinom izjasnio za potporu ravnatelju Buciću? Podsjetimo da je protukandidat koji je ostao bez potpore zaposlenika i predstavnika Osnivača sindikalni povjerenik.

Nakon svega predsjednik školskog odbora gospodin Manović dao je neopozivu ostavku.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI