Natjecanje radnih konja u povlačenju trupaca, da ili ne ?!

27.06.2017. | M.M./agroklub.com
Pregleda: 29186

U organizaciji obitelji Ive Serdara, poznatih uzgajivača konja galopera, ali i teških radnih pasmina, a pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i Općine Okučani u Okučanima je održana druga štraparijada - regionalno natjecanje radnih konja u paru u tri kategorije u povlačenju trupaca na stazi dugoj 100 metara.

Natjecanje je bilo u tri kategorije: u lakoj kategoriji par konja teških do 1100 kilograma vukao je teški sirovi bukov trupac od 1,40 kubika, par konja u srednjoj kategoriji do 1.300 kilograma vukao je trupac od 1,75 kubika i u teškoj kategoriji preko 1300 kilograma vukli su trupac od 2,05 kubika.





Osvojili vrijedne nagrade


U lakoj kategoriji pobijedili su grla Šarin i Rubin, vlasnika Mile Jurkovića iz Otočca, u srednjoj kategoriji grla najjači su bili Bugar i Sokol, Marija Hudrovića iz Brinja, a u teškoj kategoriji grla Rubin i VihorIvana Oreškovića Gliše iz Perušića. Vlasnici najjuspješnijih grla konja u svakoj kategoriji osvojili su nagrade vrijedne po tisuću eura.

Zanimljivo je da ovakva natjecanja radnih konja koji se uglavnom još uvijek koriste kao samarice za teški rad izvlačenja trupaca u šumama privlače velik broj gledatelja, pa tako, kako je najavio službeni spiker u Okučanima, na natjecanju koje će se u nedjelju održati u Podgracima (BiH), okupi i do 10 tisuća gledatelja, a na štraparijadi u Rumi u Srbiji i do 20 tisuća.

Zabrana organiziranja natjecanja?

I dok je na jednoj strani sve više poklonika ovog neobičnog sporta snage i izdržljivosti teških pasmina radnih konja, na drugoj sve su glasniji oni koji žele spriječiti, kako kažu, mučenje i zlostavljanje tih od pamtivijeka čovjekovih četveronožnih pomagača.




Tako je, primjerice, neprofitna i nevladina Udruga Prijatelji životinja iz Zagreba lani predložila da se u članak 5. Zakona o zaštiti životinja uvrsti odredba o zabrani organiziranja natjecanja u konja u povlačenju trupaca.

U obrazloženju tog prijedloga među ostalim ističu: "Natjecanja konja u povlačenju trupaca ("šlajs" ili "štraparijade") održavaju se u Liču u Gorskom kotaru, Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije, Karlovačkoj županiji, Bateru kod Novog Vinodolskog i u drugim dijelovima Hrvatske. Većina građana zgraža se i smatra ova natjecanja zlostavljanjem jer se bez ikakva smislenog razloga, osim puke zabave, konji tjeraju da vuku iznimno teške terete koji često premašuju njihove fizičke mogućnosti.

Konje izlažu nasilju i stresu

Na tim događanjima dovoze se trupci teški i po dvije tone, a konji pojedinačno ili u paru vuku te goleme trupce, najčešće po dubokome blatu. Na tim natjecanjima događa se da konje teško zlostavljaju bičevanjemčesto do krvi, ubadanjem štapovima s metalnim šiljcima i udarcima rukom. Konji su, isključivo zbog ljudske zabave, izloženi potpuno nepotrebnom teškom fizičkom naporu, povicima i urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca prije i tijekom natjecanja, iživljavanju djece vlasnika konja, koji ih, dok su vezani, vuku za rep ili udaraju bičem.

Kako imaju jako osjetljiv sluh, izlaganje buci izaziva u konjima paniku i strah. Sastavni dio tih događanja je iilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura.

Osim općenitih odredbi u Prijedlogu Zakona koje zabranjuju nanošenje životinjama boli, patnje i ozljeda te namjerno izlaganje strahu i bolestima; prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah te njihovo izlaganje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, zabranjeno je i koristiti životinje za natjecanja ili predstave ``ako ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede, strah ili smrt.




Zaštita životinja

S obzirom na to da su konji na natjecanjima izloženi maltretiranju i prisiljeni na neprirodno ponašanje koje u njima izaziva bol, patnju, ozljede i strah, natjecanja u povlačenju trupaca, kada su i prijavljena, odvijaju se protuzakonito. Zato se ovim prijedlogom želi jasno zabraniti ono što je ionako već zabranjeno općim odredbama Zakona", kaže se, među ostalim, u prijedlogu Udruge Prijatelji prirode.

Na štraparijadi u Okučanima nije bilo bičevanja ni uboda štapovima sa metalnim šiljcima. Kako ističe organizator ovog najtecanja Ivo Serdar, dozvoljeno je samo poticanje konja rukom. "Ovdje se ne smije pokazati kandžija. Mi radimo tako da svi budu zadovoljni: i oni koji se bave zaštitom životinja i konji i mi", kaže vlasnik ergele vrhunskih konja galopera s kojima osvaja prva mjesta na prestižnim natjecanjima u Europi. Svojevremeno sa četrdesetak radnih konja izvlačio trupce u šumama Hrvatskih šuma.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI