Požeški planinari na Velebitu

Planinari na Velebitu
(FOTO: HPD Sokolovac)

26.06.2017. | M.M./HPD Sokolovac
Pregleda: 5368

U organizaciji HPD-a Sokolovac, 34 planinara iz Požege, Slavonskog Broda i Kutjeva uputilo se prema vrhovima omiljenog i svima dragog Velebita.




Smještaj je bio u planinarskom domu Vila Velebita u Baškim Oštarijama. Nakon samog dolaska i kratke okrijepe krenuli su na svoj prvi uspon u trajanju od četiri sata prema Sadikovcu 1286mnv. Sadikovac je jedan od najljepših velebitskoh vrhova, lako dostupan s dva vrha i prostranim travnatim sedlom.


Drugi dan su ispenjali Metlu 1288mnv i Ljubičko brdo 1320mnv. Nešto slabiji penjači su imali svoje šetnje i hodanje po manjim usponima uživajući u prirodi ličkoga kraja. Za sve planinare svakodneno je bio organiziran odlazak na plažu u Karlobag što je bilo vrlo relaksirajuće za umorne noge.








Najteži usponi bili su treći dan, ali opet po izboru, sposobnostima i mogućnostima. Tako da su neki hodali samo Premužićevom stazom, a drugi su se odvaži i ispenjali koji vrh.

Najteži uspon je bio Bačić kuk 1304mnv koji je najviši i najsjeverniji kuk u nazubljenom nizu Dabarskih kukova. Sam vršni dio je vrlo uzak, a uspon na njega zahtjevan. Uz pomoć sajli i klinova uspjelo se popeti šestero planinara. Prije toga su ispenjali Visibabu 1160mnv, i Budakovo brdo 1317mnv. Ova tura koju je pohodilo osam planinara bila je prilično naporna. Hodalo se dvanaest sati s minimalnom količinom vode.




Zadnja večer u domu bila je upriličena uz ličku janjetinu, velebitsko pivo i planinarske glasovne sposobnosti.

Planinari su na povratku posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu i špilju Samograd na brdu Grabovača.







Glavni vodič ovog četverodnevnog izleta bila je iskusna dugogodišnja planinarka HPD-a Sokolovac, Marina Maras. U zahvalnost dobroj i uspješnoj organizaciji planinari su joj uz pomoć najmlađe planinarke Petre Lovrić upriličili i pjesmu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI