U Lipik dolazi 8 od 10 najboljih svjetskih ekipa i 35 igrača iz svjetskog Top 50

Lipik 3x3
(FOTO: M.M.)

26.06.2017. | M.M.
Pregleda: 3740

O snazi Cedevita Lipik 3x3 Challengera dovoljno govori podatak da će na njemu nastupiti 8 od 10 najboljih svjetskih, odnosno trenutno 10 najboljih europskih 3x3 ekipa. Gledajući pojedinačan ranking, u Lipiku će zaigrati 35 najboljih svjetskih igrača koji su trenutno u Top 50!

FIBA je lani Lipik 3x3 Challenger proglasila najjačim na svijetu, prema zbroju službenih bodova svih igrača koji su nastupili na ovom turniru, a sudeći po snazi ekipa koje će zaigrati na Cedevita Lipik 3x3 Challengeru, Lipik je i ove godine najozbiljniji kandidat da obrani ovu prestižnu titulu.

Naima, u Lipiku ćemo 30. lipnja i 1. srpnja uživo imati prilike gledati 8 od 10 trenutno nabolje rangiranih svjetskih 3x3 ekipa, odnosno trenutno najboljih 10 europskih 3x3 ekipa. Stoga je jasno da će Lipiku ujedno biti žestoko zagrijavanje za 2020. i Olimpijske igre u Tokyu na kojima će 3x3 ulična košarka, kao novi olimpijski sport, doživjeti svoju premijeru.






Novi Sad Al Wahda (Srbija), Ljubljana (Slovenija), Piran (Slovenija), Krakow (Poljska), Zemun (Srbija), Kranj (Slovenija), Liman (Srbija), Amsterdam (Nizozemska), Vitez (Bosna i Hercegovina), St. Petersburg (Rusija), Malaga (Španjolska), Humpolec (Češka)


HRVATSKE EKIPE KOJE ĆE IGRATI NA CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERU

Hrvatska će kao i lani, i ove godine imati dvije ekipe na Cedevita Lipik 3x3 Challengeru.

Split - trenutno najbolje rangirana hrvatska ekipa, a trenutno su 15. na svijetu Duje Kaliterna, Hrvoje Marin, Toni Mindoljević i Duje Škaro ove sezone igraju odlično što potvrđuju i rezultatima. Finalisti su challengeru u Hageu čime su izborili WT Masters u Lausannei, a nastupili su i u dalekoj Maleziji gdje su na challengeru u Penangu osvojili 5.

Nastupili su i na kvalifikacijama za 3x3 Europsko prvenstvo koje su odigrane u Francuskoj. Splićani su u najtežoj skupni nesretno ispali u skupini. Nakon što su 19:17 savladali svjetskog viceprvaka Nizozemsku, poraženi su rezultatom 17:14 od Mađarske. Obzirom da je kasnije Nizozemska savladala Mađarsku 18:16 zatvorio se krug od 3 ekipe s jednakim brojem bodova pri čemu je Hrvatska na kraju bila 3. Tako se nisu uspjeli plasirali na 3x3 Euro koji će u srpnju biti održan u Nizozemskoj.




Zagreb - zahvaljujući pozivnici organizatora u Lipiku ćemo i ove godine gledati Ekipu Zagreba, poznatiju i pod nazivom General Vasilije Mitu. Zagreb je trenutno 35. svjetska ekipa, a od važnijih nastupa ove sezone izdvajamo challenger u Hageu gdje su osvojili 5. mjesto. Ove godine će za Zagreb igrati Igor Musulin, Nikola Baran, Toni Vitali i Nikola Papak.

28. i 29.6. LAŠKO TOUR TO CHALLENGER Za posljednja 2 mjesta u Challengeru, dva odvojena turnira u Lipiku

Posljednja dva mjesta u glavnom challengeru u Lipiku dati će dva zasebna kvalifikacijska turnira "Laško tour to Cedevita Lipik 3x3 Challenger" koji će u Lipiku biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja.




Pobjednik svakog od turnira izboriti će mjesto među 16 najboljih, a uz hrvatske ekipe, interes su iskazale i 3x3 ekipe iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Italije, Francuske. Zanimljivost je da se za oba turnira već prijavila i ruska ekipa Moskva koju predvodi Vasily Fedosov, kapetan ruske 3x3 reprezentacije.

FIBA U LIPIKU ORGANIZIRA I 3X3 SUDAČKU AKADEMIJU Sudjeluje 12 sudaca iz 7 zemalja

FIBA je Lipiku iskazala još jedno veliko priznanje i povjerenje jer će u sklopu Cedevita Lipik 3x3 Challengera, organizirati stručnu 3x3 sudačku akademiju i to po prvi put u Hrvatskoj i regiji.

Sudjelovanje na ovom dvodnevnom stručnom sudačkom okupljanju potvrdilo je 12 sutkinja i sudaca iz Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Francuske, Češke i Ukrajine. Uz stručna predavanja, sutkinje i suci će praktični dio akademije odraditi na utakmicama Cedevita Lipik 3x3 Challengera, a neki od njih će upravo u Lipiku i službeno postati 3x3 košarkaški suci. Voditelji 3x3 sudačke akademije bit će iskusni Markos Michaelides iz Švicarske, jedan od najkvalitetnijih svjetskih 3x3 sudaca te Gianluca Sardella iz Italije koji je u Lipiku sudio i lani.

Jubilarni 10. Trofej Dražena Petrovića

Lipik 3x3 Challenger je poseban i po tom što, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnju s Memorijalnim muzejskim centrom Dražena Petrovića, pobjedniku Challengera u Lipiku dodjeljujemo Trofej Dražena Petrovića, ove godine 10. godinu za redom. Ponosni smo što smo jedan od tek nekoliko košarkaških događaja u cijelom svijetu koji za to ima izričito odobrenje obitelji Petrović.




Zaključno, smatramo da je organiziranje Cedevita Lipik 3x3 Challengera ujedno i pozitivna poruka da je i u današnja teška vremena, i u tako malim sredinama kao što je Lipik (2.170 stanovnika prema popisu iz 2011.), moguće uz puno entuzijazma, ljubavi, volje i truda organizirati događaj na svjetskom nivou! Drugim riječima, moguće je živjeti svoje snove!!!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI