Uzgajivač crne slavonske svinje

Župan u psojeti Šircu
(FOTO: Pakrački list)

23.06.2017. | Pakrački list
Pregleda: 8241

Zahvaljujući 115.000 kuna EU nepovratne potpore kroz mjeru 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, više od 50.000 kuna vlastitih ulaganja te svom radu i radu obitelji,  Antun Širac iz Prekopakre kod Pakraca izgradio je na svom imanju u Gornjim Grahovljanima uzgajalište crne slavonske svinje koje djeluje u sklopu njegovog OPG-a. Uzgajalište se prostire na površini od oko 2 hektara, koje je većim dijelom ograđeno drvenom i metalnom ogradom ili električnim pastirom. Unutar njega je više različitih čvrstih objekata poput drvenog svinjca koje se koristi kao prasilište, različitih otvorenih i zatvorenih prostora kroz koje svinje prolaze ovisno o starosti i fazi uzgoja te tri šumarka i remize (polje kukuruza ili zobi na kojima se svinje same hrane). Svi prostori opremljeni su električnom energijom, vanjskom rasvjetom i vodovodom spojenim na automatskim pojilicama, ali i radi stvaranja kaljuža, prirodnog ambijenta potrebnog svinjama. Tu su i neophodni popratni objekti poput kukuruzane, alatnice, čak i male pilane, jer kako je objasnio Širac, u izgradnji je utrošena velika količina drvene građe, stupaca, dasaka i letava koje će trebati i kasnije zanavljati.

Znatan dio poticajnih sredstava je uložio i u opremu. Kupio je novi malčer i špricu te polovnu pneumatsku sadilicu za kukuruz, električnog  pastira  s pripadajućom opremom te  izgradio prilazni put dužine oko 100 metara.

U uzgoju već 40-tak svinja


Kupio je i pet nazimica i jednog nerasta, a sada je na imanju i 27 oprašenih praščića te još 7 svinja za daljnje hranjenje, odnosno ukupno 39 crnih slavonskih svinja koje su autohtona pasmina i imaju status ugrožene vrste  te su pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj.


Želja mu je da imanje proširi za još 5 krmača.

Sve to je predstavio na svečanosti simboličkog otvorenja uzgajališta kojom se, kako je rekao htio zahvaliti Grada Pakracu, Županiji i Poduzetničkom centru Pakrac na potpori i pomoći prilikom izrade projekta, kandidiranju na natječaj i njegovoj realizaciji.

Službeno mu je prvi čestitao pakrački dogradonačelnik Marijan Širac istakavši to kao  pravi put za razvoj hrvatskog i slavonskog sela.

Župan Alojz Tomašević čestitajući  na ideji naglasio je da u Slavoniji nitko ne može riješiti naše probleme nego mi sami i ovaj projekt je smjer kojim putem trebamo u tome  ići. To je pokazatelj mladim ljudima da ne treba ići tražiti kruha preko granice nego da ga ima i ovdje, naglasio je župan.

Ostatak teksta i fotografije pogledajte ovdje.

izvor: www.pakrackilist.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI