NASLOVNAPOŽEGASPORTARHIV
Taekwondo klub Požega sudjelovao na međunarodnom seminaru u Zvorniku

FOTO: Z.Š.

TAEKWONDO KLUB GIMNAZIJA

Taekwondo klub Požega sudjelovao na međunarodnom seminaru u Zvorniku

20.06.2017. | Z.Š. PREGLEDA: 4232

Pod pokroviteljstvom Međunrodne taekwon-do federacja (u nastavku teksta I.T.F.) sa sjedištem u Beču, Draugasse br. 3, Taekwon-do federacjja Republike Srpske i Taekwon-do klub Srpski soko, organizirali su seminar za nositelje učeničkih pojaseva i crnih pojaseva, koji se održavao 17. i 18. lipnja (subota i nedjelja) ove godine u Zvorniku, Republika Bosna i Hercegovina. Seminar je vodio osobno dopredsjednik I.T.F.-a Grand Master (titula za nositelje najvišeg taekwon-do zvanja devetog stupnja crnog pojasa) Kim Ung Chol 9. dan (stupanj). Grand Master Kim Ung Chol zadužen je za jugoistočni dio Europe, tako da živi i radi u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Njegova je zadaća pratiti i unapređivati tehničku razinu svih zemalja članica I.T.F.-a u toj regiji. To su u prvom redu instruktori koji izravno poučavaju učenike. Svaki instruktor dužan je sudjelovati na ovakvom seminaru kako bi mogao obnoviti svoju instruktorsku licencu koja vrijedi tri godine. Ovaj seminar imao je međunarodni karakter, što znači da ga I.T.F. priznaje za obnovu licence.Iz našeg požeškog kluba (Gimnazija) sudjelovao je instruktor Zlatko Sliško, sedmi stupanj crnog pojasa i ujedno Master (titula koja se dodjeljuje nositeljima tog stupnja). Sa sobom je poveo i naprednu učenicu Leu Kelbasa koja je nositeljica zelenog pojasa 6. kup, kao i Gospođu Snježanu Poljak koja je snimila velik broj zanimljivih fotografija i tako ovjekovječila ovaj, za nas važan događaj. Gospođa Poljak je Lei bila podrška i pomoć tijekom seminara.
U subotu je održan najprije jedan zajednički trening (od 10,00 do 12,00 sati) a poslije podne su najprije vježbali nositelji učeničkih pojaseva (od 16,00 do 18,00 sati). Poslije njih su vježbali nositelji crnih pojaseva (od 18,00 do 20,00 sati). Idući dan su vježbali svi zajedno od 10,00 do 12,00 sati, nakon čega su nositelji učeničkih pojaseva otišli na odmor a nastavili su vježbati samo nositelji crnog pojasa. Nakon pauze za ručak nastavljen je seminar za obnovu licenci te je održan i ispit za taekwon-do zvanja petog stupnja crnog pojasa. Prije toga trener našeg Kluba Zlatko Sliško zamolio je Grand Mastaera Kim-a da ispita Leu za zeleni pojas 5. kup. Lea je ispit položila ali je dobila i korisne povratne informacije. To je za nju bilo vrlo dragocjeno i nezaboravno iskustvo. Ukoliko bude nastavila vježbati, pred njom je sasvim sugurno uspješna taekwon-do sportska karijera.
br>Grand Master Kim, iako ima više od šezdeset godina, osobno vodi treninge a težište stavlja na tjelesne spsosbonsti učenika. Tako se vrlo detaljno rade vježbe razgibavanja a malo tko od tih mladih polaznika može ono što može Grand Master Kim. Sve što govori osobno i pokazuje, za razliku od mnogih drugih svojih kolega koji smatraju da u toj dobi i s tako visokim stupnjem, ne treba toliko vježbati, pa za asistente uzimaju mlađe učenike koji pokazuju ono što oni objašnjavaju. Pristup Grand Mastera Kim-a dobar je za mladu generaciju kojoj se tako šalju izravne poruke da čovjek svojim djelima treba biti primjer drugima i da rad i život trebaju biti jedno. Na seminaru za instruktore dugo je objašnjavao kako se pojasevi ne smiju dijeliti na temelju poznastava i rodbinskih veza, nego da svaki polaznik mora doista položiti propisani test a da ispitivač kod toga treba biti maksimalno dosljedan i nikada ne dopustiti pomicanje zadanih granica i kriterija. Naveo je i imena svih onih instruktora koji su to pravilo prekršili pa su izgubili svoja taekwon-do zvanja. Ovime se također mladima šalje poruka protiv nepotizma i korupcije. Iako je tako čvrst i strog na treningu, Grand Master Kim je istovremeno vješt u radu s djecom. Kao stručnjak iz tog područja, mogu zaključiti da on primjenjuje jedini pravilan pedagošk pristup a to je autoritativni stil vodstva, koj sadrži strukturu i nadzor ali i emocionalnu toplinu. Kada bi nekoga izveo da pokaže vježbu, najprije bi ga s riječima bravo, bravo pohvalio već zato što je istupio iz grupe. Kada bi učenik vježbu izveo Grand Mater bi tražio da drugi kažu svoje primjedbe a za to vrijeme on bi stajao učenika iza leđa a svoje ruke bi nježno položio na njegova ramena, čime je želio dati poruku da zajedno primaju primjedbe. Onda bi on još pokazao kao treba pravilno raditi. Kada bi se učenik vraćao u grupu bio bi ispraćen snažnim spontanim aplauzom svih sudionika i Grand Masterovim ponovnim bravo, bravo. Kako je Grand Master Kim govorio mješavinom bugarskog i srpskog jezika svi su ga dobro razumjeli.

Na ovakvim seminarima naš Klub će sudjelovti svake godine ali će se iduće godine povesti više učenika. To će biti moguće jer su smještaj i hrana vrlo jeftini ali istovremeno i kavlitetni a ono što se dobije je od neprocjenjive vrijednosti.

Na samom kraju, ne treba zaboraviti taekwon-do pjesnu koja kaže:

"Učimo taekwon-do da bi gradili
bolji i miroljubiviji svijet
izgradimo prlemenite ličnosti
s izvanrednom tehnikom
da kao poslanici humanosti i pravde
zaustavimo borenje za slabe
taekwon-do je procvao nakon dugog sna
i brzo se širi
bez obrzira na religije, nacije i rase
pod idealom dobrote, poštenja, ustrajnosti
samonadzora i neslomljivog duha"


Ova pjesma je odgovor na moguće primjedbe da nije patriotski ići na odrđena mjesta i surađivati s pripadnicima određene nacije zbog događaja u prošlosti. Zapravo, mogli bismo reći da taekwon-do predstavlja jedan paralelni svijet koji ne poznaje ovakve granice među državama i u kojemu su svi ljudi istinska braća koja se uzajamno poštivaju i pomažu, za razliku od materijalističko.-potrošačkog društva u kojemu se čak i poštovanje propisuje dekretom izvršne vlasti zajedno sa sankcijama ukoliko bi ono izostalo (formalni autoritet zasnovan na materijalističkim statusnim simbolima propisanim dekretom izvršne vlasti). Treba zapamtiti da se poštovanje ne može propisati nego samo zaslužiti. I doista, tijekom cijelog seminara među sudionicima je prevladavala atmosfera uzajanomnog poštovanja i pomaganja.

Master
Mr.sc. Zlatko Sliško, dipl. socijalni radnik

Tagovi: sport borbe, semniar, taekwondo

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Do ponoći se može samopopisati, stalno pada stranica

.

U Mihaljevcima održano natjecanje u šlajsu

.

HZJZ objavio detaljne upute za škole. Evo tko i kada mora ići u samoizolaciju

.

Ivo iz Kutjeva: ʺNamjerno je povrijeđeno moje dostojanstvo, a onda me još nazivaju i lažljivcem!ʺ

.

U Mama mii iz nove, najbolje, svjetske krušne peći Marana od ponedjeljka stižu i napolitanske pizze

.

Ograda koja je srušena u prometnoj nesreći, stvara opasnost za djecu i prolaznike

.

Polukružno okretanje na mostu u Požegi

.

AUTOMOBIL U KANALU: Nesretni slučaj ili neiskusno parkiranje?

.

Zaređeni novi đakoni; Stjepan iz Stražemana, Karlo iz Požege i Tomislav iz Jakšića

.

U školama se ukida grupno vaganje učenika

.

Recept za sočne pite punjene mljevenim mesom

.

PSŽ: Od jučer čak 41 novopozitivna osoba, šest pacijenata hospitalizirano

.

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 75-godišnjak

.

21-godišnjak upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,68 promila

.

Povodom 25. obljetnice Požeške biskupije održan Biskupijski dan u Požegi

.

Nakon jutarnje magle sunčano i toplo

.

Sutra ne propustite Jesenski sajam u Lipiku

.

U Lipiku prometna između automobila i mopeda, jedna osoba ozlijeđena

.

HŽ uvodi besplatna putovanja za djecu i učenike

.

Sunčana šetnja Požegom, 25.09.2021.g

.

Idući vikend se i službeno otvara prostorija Udruge ʺMali princʺ i počinje projekt ʺJednaki u različitostiʺ

.

Otvorena Požeška planinarska obilaznica

.

Recept za prefini egipatski složenac sa sirom i mljevenim mesom

.

UDRUGA HRVATSKE POLICIJE: Otvorene Sportske igre za poginule hrvatske policajce u Domovinskom ratu

.

Za vikend sunčano i toplo, a od ponedjeljka stiže zahlađenje

.

Što će biti s hrvatskim svinjogojstvom ako se zabrani kastracija?

.

Pacijenti će također trebati covid-potvrde, evo o kojim je pacijentima riječ...

.

Požega je najveći grad u Hrvatskoj bez atletske staze, a Požeško - slavonska županija jedina županija koja nema takav sportski objekt

.

Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 244 slučajeva zaraze korona virusom

.

Sinoć je do prometne nesreće u Požegi došlo zbog neprilagođene brzine

.

U Požegi spaljivao grane pa izazvao požar

.

Molitveno bdijenje uoči đakonskoga ređenja u Požegi

.

Krš i lom: Vozačica automobilom srušila ogradu mosta na ulazu u Babin vir

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano i toplo

FOTONALAZ

Polukružno okretanje na mostu u Požegi