Taekwondo klub Požega sudjelovao na međunarodnom seminaru u Zvorniku

Taekwondo Gimnazija u Zvorniku
(FOTO: Z.Š.)

20.06.2017. | Z.Š.
Pregleda: 4928

Pod pokroviteljstvom Međunrodne taekwon-do federacja (u nastavku teksta I.T.F.) sa sjedištem u Beču, Draugasse br. 3, Taekwon-do federacjja Republike Srpske i Taekwon-do klub Srpski soko, organizirali su seminar za nositelje učeničkih pojaseva i crnih pojaseva, koji se održavao 17. i 18. lipnja (subota i nedjelja) ove godine u Zvorniku, Republika Bosna i Hercegovina. Seminar je vodio osobno dopredsjednik I.T.F.-a Grand Master (titula za nositelje najvišeg taekwon-do zvanja devetog stupnja crnog pojasa) Kim Ung Chol 9. dan (stupanj). Grand Master Kim Ung Chol zadužen je za jugoistočni dio Europe, tako da živi i radi u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Njegova je zadaća pratiti i unapređivati tehničku razinu svih zemalja članica I.T.F.-a u toj regiji. To su u prvom redu instruktori koji izravno poučavaju učenike. Svaki instruktor dužan je sudjelovati na ovakvom seminaru kako bi mogao obnoviti svoju instruktorsku licencu koja vrijedi tri godine. Ovaj seminar imao je međunarodni karakter, što znači da ga I.T.F. priznaje za obnovu licence.



Iz našeg požeškog kluba (Gimnazija) sudjelovao je instruktor Zlatko Sliško, sedmi stupanj crnog pojasa i ujedno Master (titula koja se dodjeljuje nositeljima tog stupnja). Sa sobom je poveo i naprednu učenicu Leu Kelbasa koja je nositeljica zelenog pojasa 6. kup, kao i Gospođu Snježanu Poljak koja je snimila velik broj zanimljivih fotografija i tako ovjekovječila ovaj, za nas važan događaj. Gospođa Poljak je Lei bila podrška i pomoć tijekom seminara.





U subotu je održan najprije jedan zajednički trening (od 10,00 do 12,00 sati) a poslije podne su najprije vježbali nositelji učeničkih pojaseva (od 16,00 do 18,00 sati). Poslije njih su vježbali nositelji crnih pojaseva (od 18,00 do 20,00 sati). Idući dan su vježbali svi zajedno od 10,00 do 12,00 sati, nakon čega su nositelji učeničkih pojaseva otišli na odmor a nastavili su vježbati samo nositelji crnog pojasa. Nakon pauze za ručak nastavljen je seminar za obnovu licenci te je održan i ispit za taekwon-do zvanja petog stupnja crnog pojasa. Prije toga trener našeg Kluba Zlatko Sliško zamolio je Grand Mastaera Kim-a da ispita Leu za zeleni pojas 5. kup. Lea je ispit položila ali je dobila i korisne povratne informacije. To je za nju bilo vrlo dragocjeno i nezaboravno iskustvo. Ukoliko bude nastavila vježbati, pred njom je sasvim sugurno uspješna taekwon-do sportska karijera.
br>Grand Master Kim, iako ima više od šezdeset godina, osobno vodi treninge a težište stavlja na tjelesne spsosbonsti učenika. Tako se vrlo detaljno rade vježbe razgibavanja a malo tko od tih mladih polaznika može ono što može Grand Master Kim. Sve što govori osobno i pokazuje, za razliku od mnogih drugih svojih kolega koji smatraju da u toj dobi i s tako visokim stupnjem, ne treba toliko vježbati, pa za asistente uzimaju mlađe učenike koji pokazuju ono što oni objašnjavaju. Pristup Grand Mastera Kim-a dobar je za mladu generaciju kojoj se tako šalju izravne poruke da čovjek svojim djelima treba biti primjer drugima i da rad i život trebaju biti jedno. Na seminaru za instruktore dugo je objašnjavao kako se pojasevi ne smiju dijeliti na temelju poznastava i rodbinskih veza, nego da svaki polaznik mora doista položiti propisani test a da ispitivač kod toga treba biti maksimalno dosljedan i nikada ne dopustiti pomicanje zadanih granica i kriterija. Naveo je i imena svih onih instruktora koji su to pravilo prekršili pa su izgubili svoja taekwon-do zvanja. Ovime se također mladima šalje poruka protiv nepotizma i korupcije. Iako je tako čvrst i strog na treningu, Grand Master Kim je istovremeno vješt u radu s djecom. Kao stručnjak iz tog područja, mogu zaključiti da on primjenjuje jedini pravilan pedagošk pristup a to je autoritativni stil vodstva, koj sadrži strukturu i nadzor ali i emocionalnu toplinu. Kada bi nekoga izveo da pokaže vježbu, najprije bi ga s riječima bravo, bravo pohvalio već zato što je istupio iz grupe. Kada bi učenik vježbu izveo Grand Mater bi tražio da drugi kažu svoje primjedbe a za to vrijeme on bi stajao učenika iza leđa a svoje ruke bi nježno položio na njegova ramena, čime je želio dati poruku da zajedno primaju primjedbe. Onda bi on još pokazao kao treba pravilno raditi. Kada bi se učenik vraćao u grupu bio bi ispraćen snažnim spontanim aplauzom svih sudionika i Grand Masterovim ponovnim bravo, bravo. Kako je Grand Master Kim govorio mješavinom bugarskog i srpskog jezika svi su ga dobro razumjeli.

Na ovakvim seminarima naš Klub će sudjelovti svake godine ali će se iduće godine povesti više učenika. To će biti moguće jer su smještaj i hrana vrlo jeftini ali istovremeno i kavlitetni a ono što se dobije je od neprocjenjive vrijednosti.

Na samom kraju, ne treba zaboraviti taekwon-do pjesnu koja kaže:

"Učimo taekwon-do da bi gradili
bolji i miroljubiviji svijet
izgradimo prlemenite ličnosti
s izvanrednom tehnikom
da kao poslanici humanosti i pravde
zaustavimo borenje za slabe
taekwon-do je procvao nakon dugog sna
i brzo se širi
bez obrzira na religije, nacije i rase
pod idealom dobrote, poštenja, ustrajnosti
samonadzora i neslomljivog duha"


Ova pjesma je odgovor na moguće primjedbe da nije patriotski ići na odrđena mjesta i surađivati s pripadnicima određene nacije zbog događaja u prošlosti. Zapravo, mogli bismo reći da taekwon-do predstavlja jedan paralelni svijet koji ne poznaje ovakve granice među državama i u kojemu su svi ljudi istinska braća koja se uzajamno poštivaju i pomažu, za razliku od materijalističko.-potrošačkog društva u kojemu se čak i poštovanje propisuje dekretom izvršne vlasti zajedno sa sankcijama ukoliko bi ono izostalo (formalni autoritet zasnovan na materijalističkim statusnim simbolima propisanim dekretom izvršne vlasti). Treba zapamtiti da se poštovanje ne može propisati nego samo zaslužiti. I doista, tijekom cijelog seminara među sudionicima je prevladavala atmosfera uzajanomnog poštovanja i pomaganja.

Master
Mr.sc. Zlatko Sliško, dipl. socijalni radnik


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI